Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Nyolcadik utas: a benzinkutas

2013.08.30. 16:59 Álszentfazék

Eddig sem rejtettem véka alá véleményemet, miszerint a honi titkosszolgálatokról kialakult közvélekedés egy alapvető tévedésen nyugszik. Ezen műintézmények tevékenysége nem azért tűnik számunkra zavarosnak, értelmetlennek, kontraproduktívnak, sőt kártékonynak, mert valami magasabb, egyszerű polgár számára átláthatatlan politikai szándék vezérli őket – horribile dictu: összeesküvés, persze mindig a másik oldalé. Azért tűnik olyannak, mert az. Ők ezt és így tudják. A magyar különleges ügynök különlegessége abban manifesztálódik, hogy nagyjából mindenre alkalmatlan, különlegesen a feladatára. A tevékenységét körüllengő titok miatt – amely nagyban hozzásegíti, hogy megmaradjon a teljes alkalmatlanság állapotában - azonban csak ritkán szembesülünk a lehangoló igazsággal, ezért olyankor meglepődünk. Pedig nem kellene! Miért pont Titok Miki lenne különb, mint az őt felügyelő államtitkárt adó párt (bármelyik is), vagy a bármelyik pártot kiizzadó társadalom.

A téma felkérődzésére annak a hírnek kapcsán kerül most sor, amely bepillantást engedett nevezett Titok Miki egyszerű, dolgos hétköznapjaiba, mely hétköznapok során emberfeletti kihívásokkal szembesülve védi társaival a hazát a világ-összeesküvéstől (esetleg még a meteor becsapódástól is, mint Bruce Willis). Összefoglalva: a mi Bondunk tankolás után nem akart fizetni, szolgálati fegyverével megfenyegette a kutast, mire a kutas lefegyverezte a magasan képzett szuperügynököt(!), aki ezután elmenekült. Rövidesen elfogták, kihallgatásán furfangosan mindent tagadott, bűnüldözőink arra gyanakszanak, hogy az inkriminált cselekmény idején ittas volt.

Rendben van, a szuperügynök is ember, nagy a feszkó a világ-összeesküvés elleni harcba, oldani kell azt.  Na de, könyörgöm, milyen mentális és intellektuális szinten van az az ember aki bármilyen részegen is ilyet csinál. Így! Milyen önkontrollal bír az, aki be tud annyira rúgni, hogy ilyesmi egyáltalán felködlik benne? Ki adott ennek fegyvert? Mert az legálisan volt neki (az anyósülésre kirakva)! Felteszem, a nemzetünk biztonsága fölött fegyveresen, titkosan, különleges jogosítványok birtokában őrködők szigorú válogatáson esnek át. Vajon ez az ember milyen szűrőkön esett át a küszöbön kívül? És azokon a szűrőkön vajon ki akadna fenn? Akinek szembogarában sárga koncentrikus körök villódznak, mint az őrült rajzfilm-figurákéban? Milyenek lehetnek a kollégái, akik eltűrték maguk között? Milyenek lehetnek a főnökei, akik eltűrték beosztottjuknak és kiengedték az utcára fegyverrel? Szóval milyen is lehet a megidézett társulat?

Ne szemérmeskedjünk! Mondjuk ki bátran, fennhangon az ítéletet.

Intermezzo: Ítéletünket vélhetően sajnos nyugodtan kiterjeszthetjük a kevésbé titkos fegyveres testületekre. Mondjuk pl. arra a rendőrségre, amelynek tábornoka részegen lehugyozza a székházat, akit ezután lefokoznak kerületi kapitánnyá (!), amely minőségében szintén részegen karambolozik, és az első eset után menedzsertablettákra, a második után alteregó(!) garázdálkodására hivatkozik. És ez az ember a tábornokságig vitte ebben a nagyszerű csapatban! Milyenek lehetnek az alezredesek? Az operatív munkát végző beosztottak? Olyan is az a bizonyos operatív munka. Mindezeken túl olyan szörnyű gyanúm is van, hogy közszolgáltatásaink jelentős részénél  – tisztelet a kivételnek – is  megállna ez a minősítés.

Lássuk be, ezen a szinten már nem lehet javítgatni. Ezt abba kell hagyni. Sokba is van az nekünk, hogy legális fegyverrel lássunk el alkalmazott dühöngőket, meg veszélyes is. Nem veszíthetünk semmit. Képzeljük el, mi lehet az, ami ellen ők képesek megvédeni? Az csak hagy jöjjön!

A másik lehetőség, hogy a fenti gondolatmenetet elutasítjuk, és a tényeket lazán ignorálva elhitetjük magunkkal, hogy apró botlásoktól eltekintve alapvetően mégis rendben vannak a mi szolgálataink. Ha ezek rendben vannak, akkor az alkalmazott szelekciós rendszerük – mint nagyon fontos összetevő -  is alapvetően rendben kell legyen, akkor pedig apró defektusoktól eltekintve a mi ámokfutó Titok Mikink is rendben van. Ebben az esetben viszont a kútkezelőt kell elővenni! Nem lehet egy egyszerű benzinkutas az, aki egy minimálisan is rendben lévő fegyveres nemzetbiztonsági alkalmazottól puszta kézzel el tudja venni a fegyverét! Ez az ember a CIA és a KGB nászában fogant világösszeesküvő. Esetleg egy klingon. Egy Alien. Mert a Földön nem él ilyen.

 

2 komment

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr415485067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.08.30. 23:40:01

semmi különös nem történt, el lehet tolni a biciklit.
ez a magyar valóság.
olyan unortodox.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2013.08.31. 14:51:58

@nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unortodox" szóval jelölni szoktunk mostanában. Nem egymásból következnek, hanem egymás mellett léteznek, bár egymástól koránt sem függetlenül.
Szerintem
süti beállítások módosítása