Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Nem rejtély, Rejtő!

2014.08.14. 17:22 Álszentfazék

Hogy miért volt Rejtő zseni? Hát nem a történetei miatt! Regényeiben a fő szál gyakorta már kínosan giccs. Alsó ponyva. Nem is a jellemábrázolása okán: figuráinak többségét még egydimenziósnak nevezni is az elfogultság jele. És az a bizonyos sokat emlegetett humor … Mivel a többség ezen a pofozkodós (kardozós, lövöldözős, légiós-kiképzős) jelenetek leírását érti: hát bizony, az idő múlásával ezek többsége is fakul, és jó ha csak fakul. Az egykor volt – tapasztalatom szerint a fiatalabb korosztályoknál már hanyatló – népszerűség sem emel irodalmi rangra; Courts-Mahler avagy Török Rezső mellszobra sincs benn a panteonban.

Hanem, azok a kis gyöngyszemek! A fősodorhoz alig-alig kapcsolódó kis betoldások (a szingapúri alvilág leírása ) a párbeszédekben elrejtett kis cizellák, a kiegészítő információk tudatásának módja (Fülig Jimmy levelei, naplója) stb. Simán abszolválhatók a könyvei úgy, hogy ezeket a kis posztmoderneket átlapozzuk; a négyes olvasónapló úgy is megvan. Pedig ott a lényeg. Ezekben úgy ragadja meg a világunk absztrakt és abszurd kvinteszenciáját, ahogy azt csak a legnagyobbak tudják. Az értékeinket, rendszereinket, szokásainkat addig és úgy karikírozza, hogy a végén pofán csap az örökbecsű mondanivaló: - Te jó Isten, ez tényleg ilyen! És akkor muszáj röhögni.

Intermezzo: Kereshetném tovább az ilyenkor használatos idegen szavakat, tudományos jelzőket, bölcsész mélyenszántásokat, de minek! Nem volna szép, ha égre kelne az éji folyó csillaga. Ott az igazi, azt tessék elolvasni! Minek keressek szavakat a szövegekre?

Időzzünk most el egy pillanatra egy konkrét példánál. Az, aki figyelmesen elolvasta a Láthatatlan Légió első 100 oldalát, az érti a korrupciót. Jön itt a kutató és elmagyarázza, hogy a korrupció költségeinek 70%-a kidobott pénz, a korrumpálóknak sincs haszna belőle. Hát persze! A piperekereskedő hajlandó volt magasan számlázni a borotvakészletet, de csak akkor, ha Wilkie úr hajlandó megvenni a raktárban száradó hétszáz gumikesztyűt. A sportfelszerelési üzlet tulajdonosa csak úgy ment bele a kulacsok és turistapoharakkal történő manipulációba, ha negyven teniszütőt is eladhat. Podvinecz marsall ismerőse szerezte be a bakancsokat, de a bakancsokkal együtt hetven tucat patent biztosítótűt is szállított.

Értjük, ne magyarázd!

Azt is tudjuk, hogy miért esélytelen a felelősségre vonás. Ha Willkie úr rákérdez a biztosítótűkre, akkor a marsall elmagyarázza, hogy alkalmasint odatűzhetjük velük a gumikesztyűket a teniszütőkhöz. És a biztosítótűk használatának kérdése nem merül fel többé.

És azt is tudjuk, hogy hová fog kifutni projektünk eme nagyszerű férfiak vezetése alatt. Ott áll majd a Légió a sivatagban, teniszütővel, biztosítótűvel és gumikesztyűvel, viszont iránytű, kinin és pokróc nélkül. Szar lesz, de nincs más, mert magunkról is tudjuk, hogy az Igazi Légióba – ahol van iránytű, pokróc és kinin – minket nem vennének be, és a kiképzést sem bírnánk ki, mert mi is csak olyan harcosok vagyunk, lásd mint fent. Mert a fejétől büdös, de a farkáig, és a kürtösről kiderül, hogy igazából pisztonos és csak a varietészínpadokon szokásos indulókat tudja, a katonaiakat nem. És az a rész, ahol ezekből igazi katonák lesznek; na az már a giccs, az csak példányszámnövelő hazugság, addig volt a lényeg.

És végül, de nem utolsó sorban, tudjuk, hogy milyen az álszentség hülyéknek és hívőknek: - Willkie úr saját számára sosem kér pénzt, csak azokat a kiadásokat számítja fel, amelyek a gróf szolgálatában felmerültek.

„Rejtély volt, hogy miből él. És milyen jól.”

Mindez a reggeli rádiózás közben jutott eszembe. (Reggeli közben rádiózás, közben észbe jutás). A finom tónusáért méltán szeretett Habony Árpádról volt szó – tudjuk, ő a Szürke Eminenciás honi kiadásban: a Magyar Szürke -, konkrétan, hogy vajh honnan van neki személyes bevétele. Mert a Kárpátok Richelieu-je hivatalosan nem szerződtette, a cége meg csak veszteséget termel (szintúgy hivatalosan).

Rejtély, hogy miből él. És milyen jól!

Nos, én gyanítom: amiből Willkie úr.

Nem rejtély, amice, Rejtő!

 

11 komment

Címkék: életérzés így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr756604261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.15. 10:30:21

azért elég szomorú, hogy amit akkor írt ma még aktuálisabb.

mojoking77 2014.08.15. 12:53:55

Az oreg zseni volt. Ennyi. Kb 20 ev utan nem tul reg kezdtem ujraolvasni a muveit, es talan jobban elvezem, mint anno gyerekkent. Persze, hogy nem mely erteku szepirodalom, hanem ponyva. Na es? annak tokeletes. Sokan elfelejtik, hogy az irodalom elsodleges celjainak az egyike a szorakoztatas. Utana meg nyignak az elefantcsonttoronybol, hogy "a mai fiatalok mar nem is olvasnak..". Persze hogy nem, ha nem talalnak olyan konyveket, amiket erdemes is olvasni.. Rejto pont ilyen volt. Egyszeru, linealis tortenetvezetessel, remenytelenul romantikus alap sztorikkal, es egy tarsadalmi reteg, a nincstelen csavargok, alidealizalt bemutatasaval. Imadnivalo. Sokkal inkabb, mint a
feleslegesen agyonhype-olt muvesz irok...

Andie 2014.08.15. 14:07:43

Tessék néha a sorok között is olvasni! Aki felületesen olvas, annak ponyva - ha még humorérzéke sincs, akkor akár élvezhetetlen is lehet bármelyik Rejtő.
De tessék csak benézni a Csontbrigád hullabűzös, izzadságtól ragacsos tetemei alá benézni - és aki lát, annak ott lesz az ÉLET.

Andie 2014.08.15. 14:08:23

@Andie: Na, ezt jól "benéztem" :)

ember100 2014.08.15. 14:34:35

@Andie:
Heló !

A Csontbrigád amit el tudtam olvasni rejtőtől , de az többször is , zseniális mű.
A többi egy kicsit kommersz nekem .

mojoking77 2014.08.15. 14:42:55

@ember100: Honnan tudod, hogy a tobbi kommersz, ha csak a Csontbrigadot olvastad?
Arrol nem is beszelve, hogy rengeteg hosszabb rovidebb muvet irt elete soran.
Nem lehet, hogy ezt a hsz-t at kellett volna gondolni?

cenzuratroll bosszanto 2014.08.15. 21:18:03

Babette anyó és az ő húsdarálója, nem beszélve a mesterien kezelt lavórról...

dukeekud 2014.08.15. 23:40:53

Nagyon eroltetett aktual politikat vinni Rejto Jenobe. Rejto a maga koraban sem kordokumentumot akart irni, hanem emberfeletien bator, hosies, tiszta erkolcsu, torteneteket, hosoket akart letrehozni. A zsenialis humor, cinizmus, szarkazmus pedig azon kivul hogy vicces, szerintem pont a giccset akarta megakadalyozni.
Azok a zsenialis kettos poenok.
A mondat elso fele teljes KO, es mikor azt gondolja az ember, hogy ezt mar nem lehet fokozni, akkor jon a fejloves a poen masodik fele.
Ilyenre gondolok, mint pl Potrien kepzelt beszelgetesei kulonbozo magasrangu vezetokkel:

"" Mondja, Potrien - kérdezi a köztársaság elnöke. - Elért már találatot ez a század? "
Potrien büszkén áll majd elő: " Oui, mon Excellence! Ez a vörös újonc tíz lövés közül kétszer eltalálta, nem teljes öt lépés távolságból, az új vámház nyolcemeletes épületét."

" Bravó! - mondja majd az elnök. - Igazán nem hinné róla az ember..."

(es itt meg egy harmadik poen is van)

És nem is igaz, mert Mendoza öt lépésről egyszer sem találná el a
vámházat, de Potrien ezt nem vallhatja be az elnöknek, mert akkor feloszlatnák nyomban a légiót."

ember100 2014.08.18. 00:12:37

@mojoking77:
Heló !

Nem hiszem hogy tovább kellene gondolkoznom a kommentemen :)
Legalább 10 Rejtő könyvet próbáltam végigolvasni 50-100 oldal után feladtam. Sajnálom ez van.

mojoking77 2014.08.18. 13:03:06

@ember100: Hmmmm....
Nincs jogom barkinek a szavahihetosegeben ketelkedni, de mivel a legtobb Rejto regeny max 100-150 oldalas, probalom elgondolni, hogy legalabb tiz esetben, elolvastad a 3/4-et, 4/5-et, majd a befejezes elott 10-15 oldallal leraktad, hogy ez szar...
Majd elkezdtel megint egyet, es ugyanigy, a vege elott 20 oldallal leraktad, hogy ez is szar...
Nem gondolom, hogy tul okos ember lennel, mar bocs. A konyveket illik vegig olvasni, vagy mar az elso par oldal utan lerakni.
Persze a te dolgod, ha igy szereted...

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2014.08.18. 16:50:07

@mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája.
@ember100 mondása jószándékúul azt jelenti: Jóval több, mint egy Rejtő könyvvel próbálkoztam elszántan, és mégsem jött be.
"A konyveket illik vegig olvasni, vagy mar az elso par oldal utan lerakni." - ez meg milyen hülyeség? Mi vagy te, irodalomtanár? Mert a nyitottságod meg van hozzá! Miért illik ezt így csinálni? Honnan ez a kurva nagy jártasság az olvasás általános elméletében?
süti beállítások módosítása