Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Mert megteheti

2018.11.13. 12:51 Álszentfazék

Megalázó módon rúgják ki a közalkalmazottakat – írja a Népszava.
Hát igen, amit a hatalom tesz a kiszolgáltatottakkal (menekültek, hajléktalanok stb.), azt fogja tenni veled is, ha megteheti.
(Nem az én okosságom. Azért nincs idézőjelben, mert lusta voltam megkeresni, hogy ki mondta, és pontosan milyen formában.)

Kaotikus leépítés zajlik, rossz minőségű munkát végeznek a majdani jobb minőségű közszolgáltatás nevében – írja a HVG.
Hát igen, amilyen minőségű munkát hagysz végezni a hatalomnak, amikor nem érint téged, olyan minőségűt kapsz, amikor érint.

Nyolc évnyi regnálás után aligha nyüzsögnek ezrével a minisztériumokban a harcos ellenzékiek, a ballibek, a migránssimogatók, a sorosisták. Lássuk be, ennek csekély a valószínűsége! Akik most kaotikusan és megalázva lapátra kerülnek, azok lelkes hívek vagy lojális közszolgák, a hatalom parancsainak engedelmes végrehajtói. Akkor miért így és ilyen színvonalon?
Mert megteheti.

Miközben különösebb ellenkezés nélkül hagytuk elvenni a szabadságunkat, talán nem is gondoltunk bele, hogy nem csak akkor fog hiányozni ha nem tehetjük, amit akarunk – mondd már, legfeljebb majd nem fogjuk akarni, ebben úgyis évszázadnyi gyakorlatunk van –, hanem sokkal inkább akkor, amikor a hatalom teheti velünk kénye-kedve szerint amit csak akar, és ahogy csak akarja. Mert ebben meg neki van évszázadnyi gyakorlata.

Az egyetlen technika, amit ismerünk, amit megtanultunk apáinktól, az a személyes kiegyezés. Kedves Hatalom, én nem pofázok bele a közéletbe, te békén hagyod a magánéletemet. Határterületeken a kölcsönös önkorlátozást elve szerint járunk el.
Ez olyan elviselhetőnk tűnik, ráadásul egészen kevés hazugsággal fenntartható önbecsülést ígér.
Mert én nem fekszem le nekik! (Dehogynem.)
Mindannyiunk álma, a „haverom a diktátor” státusz a többség számára nyilvánvalóan elérhetetlen. (Olyan nincs, hogy a többség a többséget elnyomja, de őt meg kevesen. Ez egyszerű matek.) Józan, racionális megfontolás után – amit akarunk, azt nem kaphatjuk meg, akarjuk tehát, amit megkaphatunk – maradunk az első eljárásnál.
Csakhogy ez egy önámítás. Az első eljárás nem járható.
Az öregedő, enervált, hanyatló hatalmak idején keltheti a működőképesség látszatát. Akkor hatékony védekezés, ha nincs támadás. Lásd: Brezsnyevi pangás körülményei között szárba szökkenő Kádári konszolidáció. Erős, mohó, tevékeny hatalmak idején: mint monszunesőben a hajszárító! És a lelkünk mélyén ezt mi is tudjuk. Reménykedünk, hogy nem kerül ránk a sor, hogy kihúzzuk addig …
Meddig is?!
Bizony, marad a szorongás. A kétségbeesetten a tudat alá szorítani próbált rettegés. Én közéjük tartozom! Én nem adok rá okot! Velem ezt nem teheti! Nem meri!
Meri és teheti.

Logikus lenne persze elmozdulni a hatalom korlátozása, a szabadság, a mindenkinek, minden körülmények között kijáró jogok, a számon kérhető színvonal felé. Ha senkivel sem tehetik meg, akkor velem sem. Ha mindig van a közszolgáltatásnak egy minimális színvonala, akkor az én ügyemben is lesz.
Ámde, nem tudjuk, hogy miképp kellene ezt csinálni. Hogyan fogjunk hozzá?!
Hiányoznak a skillek – mondja a társadalomtudós. Mi meg szomorúan nézünk a nagy szemünkkel: Eddig terjed a tudomány. Találtunk a szarra egy idegen szót.
De igazából nem is nézünk és nem is hallgatunk az ilyen huhogókra. Mert ezt a helyzetet mégsem fogadhatjuk el valóságosnak! Nem nézhetünk úgy magunkra, hogy mi vagyunk egy rakás szerencsétlen, szánalmas balfék egy reménytelen helyzetben!
Ilyen nagy a baj, és én vagyok az oka! Ezt ép ésszel, józanul nem lehetne elviselni.
Ezért aztán menekülünk. Groteszk hőzöngésbe, abszurd konteókba, szánalmas politikai társasjátékokba. Az egyik felünk arról delirál, hogy a judeopltokrata- liberálbolsevik világ-összeesküvés brüsszeli muszlim bürokratákkal akar mecsetet építeni Pusztaszeren, a másik fele meg éppen felháborodik, hogy nem fog össze, ennek hiányában pedig már megint elmarad a kijelöletlen cél alkalmatlan vezetők meghatározatlan úton történő helyben járása általi meghódítása. A teremburáját! – csapunk jobb öklünkkel a bal tenyerünkbe! Igazán nem érek rá a valósággal foglalkozni, mikor egyik kezemmel migránsokat tartok távol, a másikkal meg majdnem összefogok! És közben reménykedem, hogy a mesterségesen gerjesztett felháborodások és lelkesedések hormonjai elnyomják a szorongásomat.
Esetleg finnyásan túllépek e mai kocsmán. Nem hagyom, hogy a politika beleszóljon az életembe. Ignorálom a közügyeke. Erősen összeszorítom a szemem, rázom a fejem, és kétségbeesetten igyekszem elfeledkezni arról, hogy ez a projekt utoljára Robinsonnak működött.

Mindezek figyelembevételével a kilátások a következőképp körvonalazódnak. A fentebb említett események itt-ott még kiváltottak némi prüszkölést, ami olyan volt a dolgozó nép okos gyülekezetének fülében, mint a légyzümmögés.
Amikor ránk kerül a sor, már prüszkölés sem lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr7214369853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása