Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Good by, London

2012.08.17. 13:49 Álszentfazék

Megértem én, hogy uborkaszezon van, se BL, se Forma-1, de még a nagy bajnokságok is állnak, a politikusok is szabadságon, sehol egy jó kis utcai demokráciavédés, alkotmányt se módosítottunk már hetek óta, tehát minden apró hírmorzsát a lehetőségek legvégső határáig ki kell használni, de az olimpiai éremtáblázat körüli áporodott eszmefuttatások szüntelen felbüfögése azért már egy kicsit sok.

A sport egy szép játék, az élsport esetleg a szórakoztatóipar része, és mint ilyennek meg van a maga hely és szerepe az életben. Csináljuk, nézzük, izgulunk, örülünk, szomorkodunk, rendben. De a különböző sportágak eredményeivel elvégzett matematikai operációknak nincsen a józan ésszel felfogható értelmük. Hogy mennyi érem és hány százalék arany és milyen hatékony volt a küldöttség és az egy főre eső aranyak és esetleg az egy aranyra eső fők … Vegyük már azért észre, hol húzódik Abszurdisztán határa!

Egy arany, meg egy arany az nem két arany! Az egy, meg egy. Nem lehet őket összeadni. Egy vívó meg négy kajakos az hány vízilabda-csapat?  Egy kétméteres magasugrás hány koka? Egy hetvenméteres kalapácsvetés hány méter futás? Nemzetenként összeadni meg végképp az elmebaj határát súrolja. Egyetlen tornász, vagy úszó összenyerhet akár féltucat érmet is,  egy teljes futballcsapat viszont csak egyet. Ráadásul, a csapatsportokban egy országot csak egy induló képviselhet, számos egyéni sportágban viszont nincs ilyen megkötés. Olyan nincs, hogy mindhárom férfi kosárlabda érmet az USA hozza el. De olyan van, hogy a férfi kétszázméteres futásét három jamaicai. Akkor most három sprinter az hány kosárlabda-csapat? Az egész csúcspontja pedig, mikor váltópénz gyanánt megpróbálják összeadni a különböző színű érmeket! Az első , ugyebár, az, akit nem győzött le senki. A második már nem ilyen, őt pontosan egy ember győzte le. Akárhány második sem egyenlő egy elsővel! Hány piros labda egy kék?

Ezekkel a számokkal – ami mellesleg csupa egyes – nem lehet aritmetikai műveleteket végrehajtani. Mint ahogy a telefonszámokat sem lehet összeadni – pontosabban, lehet, csak értelmezhetetlen.

Képzeljük el, hogy egy távoli ország települései abban versenyeznek, hogy a bejelentett lakosok telefonszámainak összege elosztva a helyrajzi-számok négyzetméterrel súlyozott átlagával hol magasabb. Lenne körzethívós és körzethívó nélküli kategória. És némelyik polgármester készséges samesza diszkrét utalásokat tenne rá, hogy az előző önkormányzat rombolása után milyen nehéz volt az ingatlan-nyilvántartást olyan állapotba hozni, hogy méltóképp szerepelhessen szűkebb pátriájuk a nagy megmérettetésen. Egy darabig csak mulatnánk a furcsaságukon, de amikor az eredményekből település-karakterológiai következtetéseket kezdenének levonni, amikor erre alapoznák önbecsülésüket, amikor vitás kérdésekben argumentálnának velük, akkor elkezdenénk aggódni miattuk. A lehetőség szerint messzire elkerülnénk ezt az országot, ahol önfeláldozó misszionáriusok próbálnák felderíteni a járványos elmebaj okát és gyógymódját.

Szóval, amíg ez a matekolás, néhány izzószemű megszállott szenvedélye, addig esetleg néha-néha derűsen rácsodálkozhatunk, de csak óvatosan, mert ha a furcsaság eléri azt a szintet, ami már az elmekórtan illetékességi területe, akkor kijár nekik a tapintat. Betegek viselkedésén jólnevelt ember nem csámcsog és nem gúnyolódik. Ha viszont egy önbizalom-hiányos, frusztrált  közösség ilyen számtani műveletekkel próbálja lelki sebeit gyógyítgatni, akkor - már csak a tisztesség okán is – marad a hallgatás, esetleg a terápiás célzatú öngúny. Nomármost, aki szüntelen médiacsámcsogással önt olajat a tűzre, az vagy egy lelkiismeretlen kártevő, vagy maga is súlyos pszichés kihívásokkal néz szembe. A legjobb esetben simán hülye.

A félreértések elkerülése végett: nem állítom, hogy egy ország élsportjának eredményei nem szolgálhatnak értő és alapos elemzés tárgyául és nem lehet belőlük az adott ország állapotára vonatkozó fontos következtetéseket levonni. Az például, hogy az elmúlt 40 évben kicsi hazánk semmilyen népszerű csapatsportba – a pólósaink iránt érzett minden tiszteletem ellenére: a vizilabda nem népszerű csapatsport – nem tudott olimpiai érmet szerezni (kiegészítve az elmúlt évtizedek egyéb világversenyeinek eredményivel) megérne egy töprengést. Talán a végén többet tudnánk a sportról, a világról, a helyzetünkről. És még számos más példát lehetne hozni, de így ezt nem kéne. Még az augusztusi holtidényben sem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: megmondás így látom én summa cum elegseges

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr124717417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása