Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Historia est

2014.03.23. 18:02 Álszentfazék

magistra vitae.

Hmmmm….

Két pitiáner kampányhír, a várható időjárás és a honi bajnokság hétvégi izgalmainak felidézése között - mintegy mellesleg – bemondanak valami híreket a Krímről is. A hírek mágusai láthatóan (hallhatóan) nem gondolják, hogy minket ez nagyon izgatna. És nem is izgat.

Vajon ’38-ban is ilyen unottan hallgatták a híreket felmenőink a Szudéta-vidék annektálásának fejleményeiről? Akkor is fontosabb volt a gyerek tornazsákja, a várható főnöki hiszti, vagy a döntés az esernyő elviteléről?

Utólag hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy közelgő borzalmak jeges előszelének kijáró döbbenettel és odafigyeléssel hallgatták. Pedig egy frászt! (Lófarát!- mondaná Pepin bácsi.) Ők még nem tanulták történelemből, hogy mi lesz a következmény. A holnapi történelem oktatása – ez hiányzik fájón mindmáig a tananyagból.

Azt hiszem, Zilahynál olvastam, hogyan nyugtatták, ámították magukat Pesten a második világháború előestéjén.

A modern (1938, kora ősz) haditechnika egyszerűen lehetetlenné tesz egy háborút a fejlett országok között. Hiszen kölcsönösen porrá bombázzák egymást. Senki sem őrült ebbe belemenni! A német gazdaság túlságosan függ a franciától meg az angoltól. Nem engedhetik meg maguknak. Hitler csak ügyesen blöfföl. Ez most más, mint ’14-ben. Most már más világ van.

Ilyeneket mondogattak a komoly emberek. Csak a fantaszták, a hőbörgők, a futóbolondok, az életidegen okostojások, a fontoskodók képzelegtek hülyeségekről.

Vajon a mértékadó véleményvezérek akkor is azon töprengtek, hogy a náci túlkapások miatt be kell-e fagyasztani Göring külföldi vagyonát, vagy ez túl kemény válaszlépés lenne, elég ha a segédkomornyikja nem kap vízumot? Vajon eleinknek volt-e olyan érzésük, hogy az egyik oldalon egy impotens csapat áll, a másikon meg egy csomó politikai gengszter? Vajon eltöprengtek-e azon, hogy ha ezt most meg is ússzák, valamit a világukkal akkor is kezdeni kellene?

Mert a felállás nincs nyugalmi állapotba, a folyamatosan keletkező felszültségek kezelésére nincs értelmes módszer, a változtatás normális módja nincs kidolgozva, az erőszakosan változtatni akarók féken tartására sem eljárás, sem elszántság, a szembenézéshez pedig hiányoznak a formátumos emberek.

Vagy azon, hogy ha mégis balhé lesz, akkor abban konkrétan nekünk mi lehet a helyünk és a szerepünk? Hogy a végén lehet, hogy nem csak a háborús, de az erkölcsi vesztes oldalán is találjuk magunkat?

És vajon a németek, akik között az egekbe szökött a birodalom-gyarapító népszerűsége, eltöprengtek-e azon, hogy a buli végén hogyan fognak a tükörbe nézni? Már akinek megmaradt a szeme világa is, meg a tükre is.

Nem, azt hiszem dicső elődeink nem tettek ilyeneket. Lehet, hogy jobban is tették, hogy nem tettek. Vagy mégsem? Beszélik, hogy a tett halála az okoskodás. Nos, utólag már látszik, hogy akkoriban jobb lett volna, ha néhány tett csecsemőkorában elhalálozik.

És mi? Hallgatjuk a híreket, ha nincs fontosabb dolgunk, és reméljük, hogy most az egyszer megint megússzuk. Főleg igyekszünk nem gondolni rá. Inkább ezt a jó kis kampányt figyeljük. Mert ez olyan vicces. Mint egy szappanopera. Ez is eltereli a figyelmünket a valóságról.

Szólj hozzá!

Címkék: életérzés így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr305875535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása