Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Schrödinger viharvert macskája

2022.08.24. 18:57 Álszentfazék

Azért az döbbenet, hogy egy újszülöttnek mennyire új minden vicc!
Még az a vicc is, hogy egy újszülöttnek minden vicc új.
Évezredek meséi, hagyományai, történetírása, filozófiája, művészete szól arról, hogy hogyan viselkedik
a hatalom, hogyan viselkedik az ember a hatalomban. Egyáltalán, hogyan viselkedik az ember.
Mennyire nem racionális és hogyan nem racionális, amikor azt hiszi, hogy az.

Intermezzo: Az amnéziánkra aztán tudományok sora épít. Kitalál új neveket (kognitív torzítások és disszonancia, wishful thinking stb. ) definiál, skáláz és kísérletileg igazol. - hiszen, ha a szarnak adunk egy latin nevet és
ezer önkéntes részvételével skálázzuk a szagát, akkor bizonyára nem is olyan zavaró a nappali közepén -, és főleg könyvtárnyi szakirodalmat hoz létre, hogy semmi esélyünk sem legyen a néhány valóban fontos és eredeti gondolat megtalálására. Machiavelli Fejedelme ma könyvtárnyi politológiába és szociológiába és a nyavalya tudja mibe van szétírva, és nem lett több, csak nehezebb.
(Mély tisztelet a ritka kivételnek!)

A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusokat, pedig szakmailag annyira, és háttérbe szorula a szakmaiság, és a politikától független szakmaiság, jajj, el van az már veszve ... !
Drága jó társadalom, most jöttél rá? A hatalom, a politika, a mozgalom, a hit, nem tud mit kezdeni a racionális szakmázással!
Számára ez idegen, érthetetlen és taszító!
Nem tudja értelmezni, kiszámítani, nincs helye a világában, fél, de főleg, viszolyog tőle.

Rosszabb, mint az ellenség! Az ellenséget értjük, és szükségünk van rá. Okot ad a létünkre, le lehet győzni, definiál minket, segíti megélni az ejakularotikus érzeményeket. Egyszer akár át is állhat, ha belátja. Hiszen, ha valaki képes felülírni a rációt, relativizálni a morált stb., mondjuk pl., D világmegváltó miatt, akkor a hajlama megvan! Csinálhatja ugyanezt F. létértlmező miatt is!
Nem véletlen, hogy a damaszkuszi úton Saulusból Paulus lett! Keresztényüldözőből keresztény próféta.
Véletlenül sem békés, közömbös polgár, valamely szakma elhivatott művelője.

A mozgalmár nem képes mozgalomsemleges dolgokat értelmezni. Számára azok nem léteznek, ami pedig nem létezik, és mégis van, az az ördög műve.
Nincs olyan, hogy 70 % eséllyel vihar. Vagy vihar lesz és akkor megmentjük a népet, vagy nem lesz, és akkor ünnepet adományozunk neki, szép színest.
A 70 %-kal hogy tematizálja a közbeszédet?
Neki olyan nincsen, hogy aszály! Milyen aszályra gondolsz szakikám?
A hanyatló nyugat áltudományos, klimaváltozós tévtanának szirénhagján szólasz-e te?
Avagy a felemelkedő sztyeppei türkök acélos erejével porrá zúzott csapadékhiányra?
Nagyon nem mindegy!

És ez nem hiba, ez egy mindannyiunkban meglévő tulajdonság, csak a magunkét nem vesszük észre.
A bürokrata nem emberi igyekezeteket lát, hanem hivatali folyamatokat. A jogász nem embereket és házakat, hanem jogalanyokat és jogtárgyakat. Etc.

Intermezzo: Kapaszkodj meg, kíváncsi világ, a szakmázó meg a saját szakmája világnézetének a foglya. Mert ugye, Matula bácsi felnézett az égre, beleszagút a szélbe, oszt' imígyen szólt: - Meghűsült a levegő, eső lösz.
Ezek meg százalékolnak. Nemhogy azt nem tudják kinyögni, hogy eső lesz, azt sem, hogy eső van. Olyankor nekik 100 a százalék.

Szóval, az nem baj, hogy a politikus ilyen. Ez a tőlünk független, objektív világ egy megkerülhetetlen ténye. Emiatt morogni, olyan, mintha a tömegvonzásra haragudnánk.
Le a gravitációval ?!

A baj, az, hogy a társadalmunk ezt eltűri. Mert eltűri, és - ne legyünk álszentek - nem csak a NER oldalon.
Tapasztalatom szerint a másik oldal is erősen - mondjuk finoman - érzelemvezérelt. Az a pár szerencsétlen belga meg álldogál a senki földjén kiröhögve.
Hiszen, a langyosakat még az Isten is kiköpi!
Mondják a mozgalmárok. Az Úr exkluzív interjúja a kérdésben még várat magára.

Pontosabban, ez utóbbi sem baj, csak olyan tény, amelynek sajnálatos következményei előbb-utóbb többekre keserves következményekkel járnak majd.
(99 % valószínűséggel!)

Viszont, így legalább szórakoztató a világ. No persze, csak azoknak, akiket a sajnálatos következmények még elkerültek.
De ha az elkerülhetetlen, csúf végen töprengünk, azzal csak elrontja a mai örömünket.
"nézd csak teli képem. Engem már beterelt hízói közé Epikurosz"
Carpe diem, te marha!

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr7317915481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2022.08.26. 02:44:28

Gondolom mikor a befektetési tanácsadód azt tanácsolja, hogy na most kell beszállni a tőzsdébe, aztán elbukod mindened, akkor nem fordul meg a fejedben hogy esetleg mi a faszért fizeted. Pedig biztos ő is jól el tudná magyarázni, hogy jó de ez most csak véletlen volt.

Mérnork 2022.08.26. 05:33:12

Faxság volt ezért kirúgni a vezetőket.
De pl. az is faxság, hogy Japánban lemondott a rendőrség vezetője, mer egy magányos elmebeteg megmerényelte a volt miniszterelnököt.
De amúgy ezt a 70%-os valószínűséggel bejön történetet a versenyszférában termelési mérnökként egy ügyvezetőnek elmagyarázni se egyszerű történet. És bizony hullanak fejek amikor pont a 30% jön be, pedig ott nincs NER....

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2022.08.26. 10:07:17

@sírjatok: erre találták ki a portfolió diverzifikákását. Persze, a tüzijátékot nehéz diverzifikálni, elismerem. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.26. 14:22:53

"A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusokat..."

Biztos? Mert én csak a szokásos kormányfóboktól látom a szokásos tiltakozást.
süti beállítások módosítása