Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Morbid esszé

2012.06.17. 17:27 Álszentfazék

A Múzeumok éjszakája jó. Tegnap este olyan európai volt a város – legalábbis a belső része, öröm volt látni. A Harangok Napja is jó, és jó a Fiumei úti Sírkertbe programot szervezni erre a napra.  (Hogy a kettő véletlenül esett-e az idén egybe, vagy ez mindig így van, szégyenszemre nem tudom). A színhely igazán impozáns. Ha a program méltó volt a helyhez, akkor többet igazán kívánni sem lehet. Jómagam Cakó Ferenc homokanimációját  láttam, az bármilyen helyszínhez méltó lenne. Mindenkinek melegen tudom ajánlani (homok animációt melegen ajánlani, haha!), az ürge nagyon jó!

Szóval, kekeckedésre végkép semmi ok, de nem adhatok mást, csak mi lényegem! Kifelé sétáltomban két gondolat is bántott engemet. Mindkettő a színpadon látható feliratból sarjadt, mely felirat a nagyérdemű tudomására hozta, hogy a műsort a Budapesti Temetkezési Intézet támogatta.

Az első tulajdonképpen egy örömteli megvilágosodás volt. Válság ide, megszorítások oda, van olyan nemzetgazdasági ág, mely töretlenül prosperál, él és virul. Ahol a nyereségből még mecénási tevékenységre is futja. Úgy elképzelem a szöveges mérlegbeszámolójukat: „A halálozások számának szerencsés alakulása miatt bevételi tervünket sikeresen túlteljesítettük.” Mondhatni, ezekben a nehéz időkben a Temető segít életben tartani a honi művésztársadalmat. És – lássuk be – ha a Temető bármit is segít életben tartani, az fölöttébb önzetlen dolog tőle.  A menedzseri réteg tehát nem csak szakmailag áll a helyzet magaslatán, nem csak kifogástalan ízléséről és művészi igényességéről tesz tanúbizonyságot, hanem azt is demonstrálja, hogy horizontját nem szűkíti be  a pillanatnyi, rövidtávú haszonszerzés vágya. Mondjuk, a hely szelleme ebben biztosan segít. Itt aztán teljes munkaidőben szembesül a dolgozó a vanitatum vanitas mibenlétével, a földi dolgok mulandóságával. Ha a beosztottak  béremelésért zajonganak, a főnök csak kimutat az iroda ablakán és szomorú mosollyal megkérdi.

 – Feleim, hát látjátok mit ér mindez! Érdemes? Ezért?

Hogy egy rokonszakmát említsünk, a vendéglátóiparban azért ez nem ennyire egyszerű.

A második felmerülő kérdés, hogy van-e gazdasági megfontolás a szponzorációs tevékenység mögött, és ha igen, vajon mit kíván népszerűsíteni ezúton az Intézet? Magát a halált? A szolgáltatást? Esetleg csak a helyszínt? Nem  mondom, ez utóbbi valóban nagyon jó benyomást tett rám, ha már muszáj valahol, hát akkor ez igazán nem a legrosszabb, de kötve hiszem, hogy akad olyan előadóművész, aki produkciójával rá tudna venni, hogy előrehozzam a befektetést. Lehet, hogy ez valami hosszú távú marketing projekt? Mert Harangok Napja csak 8 éve van, de ki tudja?! Vannak árulkodó jelek művészettörténetünkben. Hol sírjaink domborulnak …, a sírt, hol nemzet süllyed el …, ahol nevemet/hibátlanul irják fölébem,/ha eltemet, ki eltemet … Hát, nem Geszti Péter írja nekik a szöveget, de azért ez sem egy rossz csapat!

Miközben kifelé igyekeztem a hársfák illatától terhes nyári éjben, azt is be kell azonban látnom, hogy mindezek a kérdések csak minket izgatnak (addig, ameddig). Mert mi még itt sem nyugszunk!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: így látom én kultur fintor

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr634594248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Hideg cselszövése - részlet 2012.06.18. 07:48:01

Hangos meserészlet az írónő előadásában. Szólj hozzá, mond el véleményed! Részlet "A Hideg cselszövése" című mesekönyvből az írónő előad&

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása