Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Lesz-e fehér e-mail?

2013.03.14. 12:56 Álszentfazék

És akkor felszállt az a fehér füst. Nyilván volt idő, amikor a füstjel és a harangzúgás a távközlés versenyképes eszközei közé tartozott, de ez azért mára már hangyányit kétséges. És mégis.

Intermezzo: Valószínűleg utána lehet nézni, hogy mikor füstöltek először, de dolgozatunk szempontjából ez teljesen irreleváns. Biztosan jó régen, és ez nekünk most elég. A részletek kifejtését hagyjuk meg a szellemi vetélkedőknek. Élni és élni hagyni!

És nagyon rendjén van, hogy szálldogál az ott felfele. Ha eltörölnék, bizonyára nem csak a hívók néznének csalódott szemmel. Kell az a füstölés a szertartás hangulatához, és ez a szertartás bizony a kultúránk része, akkor is ha személy szerint már nem tekintjük a hivatal viselőjét tévedhetetlennek, sőt iránymutatónak sem, amikor pl. a gumióvszerről mond véleményt. De a pápaválasztástól függetlenül is mondjuk, hogy „felszállt a fehér füst”, és valószínű, hogy pl. a kínaiak többsége piszkosul nem érti, hogy mire is utalunk ilyenkor. Ezért nem vagyunk mi kínaiak (többek között).

Ami viszont elgondolkodtatott, hogy volt egy pillanat a múltban, amikor egy ilyen aktus hagyománnyá tudott válni. Az első füstölő nyilván nem tudta, hogy hagyományt teremt, mint ahogy mi sem tudjuk, hogy esetleg mikor teszünk ilyet. De vajon teszünk-e? A mi korunkban vannak-e (voltak,lesznek?) ilyen pillanatok, aktusok?

Lesz-e tisztség, melynek betöltése után körbemegy a szakrális SMS? Lesz-e szertartás, aminek részeként a celebráló alázata jeléül megoldja egy edzőcipő tépőzárát? Lesz-e lelki vezető, aki sátoros ünnepeken az Urbit és az Orbit lájkolja? Utódaink fogják-e a szentséget jelképes hamburger formájában magukhoz venni, miközben a pap kehelyből kólát iszik a boltíves mekiben, ahonnan annak idején kiűzettek a torrentelők? Hagy-e maga után a mi korunk ilyesféle szimbólumokat?

Mondjuk, nem tragédia ha nem. A himlőoltás meg a kvantumfizika sem válik szégyenére, de az azért mégis más. Euklidesz axiómáira - hiába régiek – mégis csak másként nézünk, mint arra a fehér füstre; függetlenül attól, hogy egy csapatba tartozunk-e a füstölőkkel.

Szólj hozzá!

Címkék: életérzés így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr605134479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása