Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Ez a harc volt a végső?

2009.12.23. 16:03 Álszentfazék

Tréfás karácsonyi műsorral lepte meg az ország rosszkedvű, válságtól gyötört polgárait a postai kézbesítők kicsiny(?), ámde lelkes csapata.

A postai kézbesítők sztrájkja érdeklődés hiányában elmaradt!

Persze, lehet, hogy nem is maradt el, csak levélben ment a felhívás és nem kapták meg időben. Fogas filozófiai kérdés, hogy a "Ne kézbesíts leveleket!" tartalmú levelek sorsa mi lesz.

Az sem kevésbé elgondolkodtató, hogy miért azoknál az állami tulajdonú vállalatoknál / intézményeknél emelkedik magasra az érdekvédelem zászlaja, ahol komoly veszteséggel / támogatással állítanak elő eufemisztikusan is csak szarnak nevezhető szolgáltatást. Rendőr, postás, vasutas. ( - Hülye, hülyébb, leghülyébb - mondotta volt drápa nagypapám, aki maga is vasutas lévén, bizonyára tudta, mit beszél.) Hallotta valaki mostanában, hogy sztrájkolnak az esztergályosok? A kőművesek? A könyvelők? A bolti pénztárosok?

Az igazi töprengés azonban akkor következik, ha górcső alá vesszük a szervezett munkásság követelését, nevezetesen: minden postai dolgozó kapjon 100 ezer forintot a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből.

Az csak a kisebbik gond, hogy az ötlet lopott. A vasutasok ezt már eljátszották. A pofátlanság nem föltétlenül szerethető tulajdonság, de ha valaki ráadásul még fantáziátlan is, az ne számítson sok jóra.  Pénzre meg végképp.

A nagyobbik  gond az , hogy - amint azt már számosan vélelmezték és amely vélekedéssel jómagam is csak egyetérteni tudok - a kapitalizmus politikai gazdaságtana nem eresztett igazán gyökeret a honi talajban. Mert abban a gondolati rendszerben úgy néz ki a kompetitív piac világa, hogy a munkás árúba bocsátja az ő munkaerejét, majd a kapott - helyzetétől és képességeitől függő nagyságú - ellenértékkel balra el. A tőkéhez néki köze nincs, merthogy nem az övé.

Létezik persze számos más leképzése is a világnak, köztük olyan is, mely szerint a tőke a munkás kizsákmányolásának eredménye. Jeles elmék szerint, ez is egy koherens, önmagán belül logikus rendszer, tehát használható a valóság modellezésére. (Persze, lehet, hogy az iszlám fundanetalizmus is egy koherens, önmagán belül logikus rendszer és mint ilyen szintén használható a valóság modellezésére, még ha a modellből levezethető következtetések nem is aratnak osztatlan sikert!) 

Csakhogy, derék postásaink követelése még abban modellben is abszurd! Ott is maximum a nyereségre (a posta nyereségére! haha! cserepes a szám a kacagástól!) tarthatnának igényt. A bevitt tőkét ugyanis valaki mástól elkizsákmányolták a múltban, azt annak a másnak kellene visszajuttatni. Ez így közönséges lopás! Aztán meg, mi a helyzet az állami tulajdonnal, amely adó révén keletkezik? Az is visszajáró kizsákmány? Hát, ha úgy tekintünk az államra, mint a burzsuázia érdekeit érvényesítő elnyomó apparátusra, akkor kétségtelenül. Ez utóbbi esetben viszont nem csak a piacgazdaság, de a polgári társadalom és a demokrácia eszméjéről sem mondhatjuk, hogy kritikátlanul elfogadott gondolati alapvetés széles e hazában.

Inkább a magyar modell? Demokrácia: az a diktatúra, ahol a haverom a diktátor.

 De talán ne vegyük magunkat ennyire komolyan!

Visszaugorva az első gondolathoz, ha valóban levélben tervezték szervezni a megmozdulást, akkor nagy mázli, hogy dugába dőlt. Mert akkor lefújni is levélben kellene. És azt vajon ki kézbesítené? Mint megannyi zöldruhás Lót, örökre úgy maradnának sztrájkba dermedve.

Hatalmas mázli, hogy nálunk a revolucionárok a közalkalmazotti szférából kerülnek ki és hozzák az ott honos színvonalat.

4 komment

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr151618344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.01.03. 15:27:36

írhatnál picit többet! nagyon szeretem a szövegeidet, még akkor is, ha nem mindig tudom (egyelőre), hogy meddig komoly és honnan humor. remélem, lesz időm beletanulni :)

a témához kapcsolódva. nem lehet, hogy azért, mert vasutaséknál és postáséknál megállt kicsit az idő?? nem ártana kicsit fenéken rugdosni őket...

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.01.03. 16:33:16

@Vagyok, aki vagyok...: Megállt az idő? Vagy egymásra rakódtak a hordalékai? Az évszázados hivatalnokvilágra rárakódott a "létező szocializmus" ideológiai katyvasza, most meg már sztrájkolni is szabad. :) Esetleg valami más.

Igazán hízelgő ez a noszogatás, köszönöm szépen, de nem vagyok "főállású" publicista, csak akkor írok, ha az életem engedi.
süti beállítások módosítása