Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Nomen est omen

2009.10.28. 04:40 Álszentfazék

Nyelvünk unikális jellegét, valamint szorgos népünk leleményét, mi sem bizonyítja jobban, mint sajátosan magyar keresztneveink. Nagyjaink - törpe minoritásnak rosszindulattal sem nevezhető - részhalmazának köszönhetjük, hogy ezeket mára bízvást tekinthetjük jólcsengőnek, mind itthon, mind külhonban. Ennek alátámasztására fussuk át közelmúltunk politikatörténetét!

A XX. századot a Rendszerek uralták. Horthy Rendszer, Rákosi Rendszer, Kádár Rendszer. Akár számozhattuk volna is őket, mint például a franciák a Lajosaikat, I. Rendszer, II. Rendszer, III. Rendszer. Ennek hiányában kijelenthetjük: a múlt században számtalan Rendszerünk volt. Ám eljött a rendszerváltás és beköszöntött a sokszínűség kora! (Vajon, a franciák lajosváltásnak nevezik a forradalmukat?)

Ezidőtájt tűnt fel közéletünk mindmáig meghatározó szereplője, a dualizmus egyik - méltatlanul elfeledett - miniszterelnökének, Széll Kálmánnak leszármazottja: Széll Kakas. Becézve: Kaki, vagy egyszerűen Szar. Ahogy megszólításként, vagy ráutalás esetén használatos; mint például a Pista bácsi: Szar ember.

Az immár Rendszertelen rendszer első meghatározó alakja az arisztokratikus megjelenésű Antall-Tölgyessy Paktum lett. Szokatlan nevét, melyhez hasonló nem is tűnt fel többé a politikában, állítólag határozott atyja pillanatnyi felindulásának köszönhette.
- Mi legyen a kicsi? - kérdezte a bába a vajúdás nehéz pillanataiban a zord atyát.
- Paktum, punktum! - vágta rá id. Antall-Tölgyesi ellentmondást nem tűrve.

Az urizálásnak -mint ezt tudjuk - hajh, nagy ára van! Ennek az árnak beszedésére vállalkozott az érdes stílusú Bokros Csomag. Tevékenységét kezdetben nehezen viseltük, aztán, mikor rájöttünk, hogy nem lehet megszokni: beletörődtünk.

Ezután, átmenetileg, békésebb évek következtek, egészen az őszinteségéről elhíresült Gyurcsány Beszéd öszödi színrelépéséig (ez olyasmi, mint a félrelépés, a kúrás a kapocs köztük). Komoly kihívást jelent nyelvészeink számára annak feltárása; hogyan lett a Beszéd beceneve a - hangzásában tőle merőben idegen - Takarodj? Tény, ami tény: a választók közvetlen, fraternizáló odafordulásainak következtében ez a kedveskedő alak vert gyökeret (valamint tüntetőket, akik között kétségtelenül voltak gyökerek).

És végül említsük meg az elmúlt szűk húsz esztendő leggyakoribb politikusi keresztneveit!

Az egyik a Gábor. Kuncze, Demszky, Vona. Húú, micsoda közös névnapi bulit rendezhetnének! Vacsorára elfogyaszthatnák a közösen leölt Szabad Madarat.

A másik a Kormány. A komoly csengésű névhez tapadó hangulatelemek olyan változáson mentek át, amit egykoron az Arisztidnél figyelhettünk meg. Mára a bárgyú tréfák elmaradhatatlan, ütődött szereplőjévé vált. Ebben a folyamatban elévülhetetlen érdemei vannak Orbán-Torgyán Kormánynak, ki zengzetes nevét szüléi tréfás kedvének köszönhette. Rossz tréfa volt!

Szólj hozzá!

Címkék: így látom én kultur fintor

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr321480557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása