Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Csak a talpasok jönnek!

2010.02.13. 21:28 Álszentfazék

Én nem szoktam katonáimnak azt mondani veszély idején, hogy "előre!", hanem azt, hogy "utánam!"

Guyon Richard szól így Jókai Forradalmi és csataképek című művében. Az a tény, hogy ezt a mondatot szerzőnk a szabadságharc legendás hősének szájába adja, arra enged következtetni, hogy a fent leírt mentalitás már abban a daliás időben sem volt magától értetődő. És hol vagyunk mi, satnya utódok, a daliás időktől!

Mindezt az idézte eszembe, hogy nekem jutott a kitüntetés ma délután; beengedni egy csapat kopogtatócédula-gyűjtőt a házunkba. Egy párttól jöttek, mondhatni kötelékben repültek, amit enyhe megrökönyödéssel figyeltem. Nem kellett volna. A tudatlanság rökönyödése figyelt belőlem.

Én a harmadik emeleten lakom, no oda már egy sem ért fel közülük. Vagy meglett a szükséges mennyiség, vagy elhullottak alant. Gyanítom: az utóbbi.

Mert, lássuk be, mi itt - e lángoktól ölelt polgárai - elég nagy bunkók vagyunk. És a társadalmi közérzület sem hat oda mostanában, hogy ezt a tulajdonságunkat rejtegetni igyekezzünk. "Büszkén bunkó" - hirdeti majd korszakunk sírján a felirat. Tévedés azt hinni, hogy a politika osztja meg a társadalmat. Alig várjuk, hogy osztódhassunk! Nézzünk szét, mondjuk, az utakon, vagy itt a neten. Bármely témában, bármely apró nézetkülönbség elég ok a verbális acsarkodás elszabadulására, ha a bittel ölni lehetne rövidesen elhallgatna a virtuális tér magyar hangja.

Nomármost, ha csak minden ötödik megzörgetett ajtót tárja ki kendőzetlen véleménynyilvánításra hajló honfitársunk, aki a cédulagyüjtővel nem azonos politikai platform jelzőfényeit követi a közélet tengerén hajózva, már akkor is bízvást kijelenthetjük: a politikai tevékenységnek ez a formája nem mód nélküli mulatság!

Sajátos lelkialkat szükségeltetik ahhoz, hogy valaki ilyesmire adja a fejét. Nem áll messze tőlem a gondolat, hogy mazohisztikus perverziót gyanítsak a háttérben, és csak a kötelező tisztelet fogja vissza a tollamat. Hiszen ezek nélkül a talpasok nélkül nem működne a demokrácia. Le a kalappal!

Az igazán tiszteletreméltó azonban az lenne, ha maguk a jelöltek gyűjtenék a cédulákat. Ha ők szondáznák a politikusi szakma társadalmi megítélését, vállalva az ezzel járó szociológiai mélyrepülést. Jómagam a hatodik országgyűlési választást készülök abszolválni, de még soha nem történt meg velem, hogy miután a zörgetésre megnyittatott, a parlamenti szék aspiránsa a maga fizikai valójában kért volna meg, hogy vessem belé a bizalmam. (egy barátom állítja, hogy vele megesett ez a csoda, de ennek is már több, mint másfél évtizede).

A bakákat küldeni a tűzbe, ez nem vall valami nagy lélekre! (Viszont, annál több észre! Most bátor, vagy okos képviselőt akarsz? - kérdi a racionális énem.) Végül is az a 750 cédula nem olyan sok. Napi 20-30, és már meg is van. Menne ez egyedül is.

Bizony mondom, ha egyszer mégis megtörténik, hogy az ajtóban álló azt mondja: - Nekem kéne az a cédula, személyesen! - hát biztosan megkapja, párthovatartozástól függetlenül. Még a szavazáskor is komoly előnnyel fog indulni. Már csak azért is, mert ha nem tetszik, amit csinál, négy év múlva, ha újra jön, leköphetem.

Mondom: bunkók vagyunk!

7 komment

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr11755849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.02.16. 08:19:54

nagyon szeretem, hogy van itt a neten néhány ember, aki szépen, érthetően (sőt humorral)meg tudja fogalmazni azt, amit én is gondolok a közről. így aztán én már nem is strapálom magam, csak eljárok erre a néhány helyre bólogatni :D

nálam pár napja járt egy utcabeli ismerős. nem jó érzés volt, hogy most már tudom, mennyire elkötelezett az egyik irányba. és most már ő is tudja, hogy én meg nem. cserébe barátságosan beszélgettünk :) és várom, hogy jön-e valaki azoktól, akiknek adnám...

vagyok, aki vagyok... 2010.02.16. 10:45:46

@Álszentfazék: "ezek" miatt?? előbb nyomom a fejem egy vödör szarba :D (jézusom, miket írok)

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.02.16. 12:06:05

@Vagyok, aki vagyok...: Valóban keresetlen kifejezéssel adtál hangot érzelmeidnek!:)
Azért, csak óvatosan az "ezekkel"! Ne felejtsd el, hogy mi választottuk (ki és meg) őket. "Ezek" minket minősítenek. Sőt, "ezek" mi vagyunk! (na jó, egy kicsit vagynak ők mi. :) )

vagyok, aki vagyok... 2010.02.16. 12:31:00

@Álszentfazék: próbálok a kínálatból a lehető legügyesebben válogatni. hangsúlyozom, a kínálatból. vagy ne válasszak inkább senkit? berzenkedik a demokráciában hívő énem. és persze félek, hogy más esetleg kevésbé finnyás...
hát akkor mi legyen? ja, indulhatnék én is... szerinted hány cédulát tudnék összegyűjteni azzal, hogy én vagyok Mariska a szomszéd utcából és gondoltam, majd én jól képvisellek benneteket :) báááár, a mai helyzetben... kár, hogy nem nagyon érek rá ilyesmire ebben az időszakban :)

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.02.16. 12:54:52

@Vagyok, aki vagyok...: A kínálatot is mi csináltuk! :) Persze ezen rövid távon már nem lehet változtatni. De hosszú távon? Hosszú távon mindannyian halottak vagyunk. :) Persze, az a reménybeli második 40 elég hosszú! :)

Talán egy fél cédula?? :D

vagyok, aki vagyok... 2010.02.16. 13:58:04

@Álszentfazék: de jó kedve van valakinek :D de ragályos, köszi :D
süti beállítások módosítása