Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

A szemetekről

2009.12.11. 18:58 Álszentfazék

A koppenhágai klímacsúcs alkalmából Tóta W. "kolléga" (van-e ki e nevet nem ismeri?) a környezetvédelemről ír, nem kevés szatirikus éllel. Nem kezdek most tartalmi ismertetőbe, ott a link, akit érdekel majd elolvassa. Van azonban a cikkben egy olyan eszmefuttatás, amit hangyányit véleményesnek ítélek.

Előre kell bocsátanom egyrészről: a militáns környezetvédők jelentős részéről nem vagyok sokkal jobb véleménnyel, mint szerzőnk, bár némileg más okból. Magam részéről ugyan is divatfiúnak (leánynak) gondolom a többségüket. Voltak már agykontrollosok és Krisna-tudatúak és lesznek majd yuppie-k is, mikor mi a trendi. Másrészről: kedvelem Tóta W. írásait, mert van bennük nyelvi báj. Ámde kétségtelen, szerzőnk nagy magabiztossággal hord össze sületlenségeket (na jó, átgondolatlan féligazságokat) ha elkapja a hév. (Ebben egyébként hasonlít a bármely okból, helyen és színvonalon publikálók többségéhez, magamat is a ide értve. Ha nincs hév, nincs nyelvi lendület.)

Szóval, azt fejtegeti a jeles lateiner, hogy környezetvédelem = válság, rövidtávon mindenképp, mert ha nem vásárolunk meg minden hülyeséget, akkor kirúgják a hülyeségbolti eladót, neki nem lesz pénze karajra, amitől bedől a hentes etc.

Azért ez nem ennyire egyszerű. A hülyeségbolti eladót el lehet küldeni szemetet szedni az erdőbe (pl.) A két tevékenység nagyjából azonos intellektuális magasságot követel végzőjétől, tehát még a státuszinkozisztencia rémével sem kell. A közhasznú és környezetvédő erdei szemétszedésért kapott tisztes bérből pedig futja karajra. A kérdés csak az, ki fizet a hülyeségbolti exeladónak az erdei szemétszedésért és honnan szerzi rá a pénzt. Nos, az ilyesmire (res publica) hozunk létre és ruházunk fel hatalommal mindenféle szervezeteket, eminensen az államot. Aki aztán a legitim erőszak kizárólagos jogának birtokában erőforrásokat allokál a mi rovásunkra, amihez azonban, demokráciákban, a mi általános felhatalmazásunk szükségeltetik.

Tehát: közgazdaságilag nagyon is elképzelhető olyan működő modell, amiben nem veszünk meg minden hülyeséget és még sincs válság. Az egy másik kérdés, hogy szociológiailag is elképzelhető-e? Hajlandó vagyok-e én adót fizetni az erdei szemétszedő javadalmazásáért? És a (számunkra) nehezebb kérdés: képes vagyok-e kiválasztani a közügyek intézésre olyan embereket (politikus,lehetőleg, minimum két váltás), képes vagyok-e velük olyan viszonyt kialakítani, hogy az adómat ne lopják el, mielőtt az erdőbe ér. Nos igen, rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés! A bálnákért majd utána kezdhetünk aggódni. Addig úgy is hiába!

Ahogy a viccbéli férfi mondta, mikor haldokló anyósa félbehagyva a - Jaj, meghalok! - sóhajtózást, valami életközeli dolgokról kezdett beszélni:

- Anyuka, egyszerre csak egy dologra koncentráljon!

 

7 komment

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr171591001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domdodom69 (törölt) 2009.12.12. 19:18:07

a viccet én Hofival ismerem, hallom, ahogy mondja :D

én is olvastam a cikket és kb hasonlóak voltak a meglátásaim is. de azért, amíg a hülyeségbolti eladóból erdei szemétszedő lesz... nos ezt még sehol nem próbálták, nem hinném, hogy simán menne.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2009.12.13. 10:10:46

Persze, hogy nem menne simán! Ezek példák, absztrakt, leegyszerűsített modelleken végzett gondolatkísérletek. Csak a szerző példáját én szerencsétlennek találtam. A gyakorlat lényegesen összetettebb és messze nem csak közgazdasági összefüggések által meghatározott. Mert ha engem úgy neveltek, hogy a nagyobb autó a szomszéd lealázásának legjobb módja és a szomszéd lealázása növeli a szaporodási esélyeimet (érzésem szerint), bár már nem is akarok szaporodni, de ott van az a pincérnő ... Szóval bonyolult ez, de a rossz példa akkor is rossz. :)

domdodom69 (törölt) 2009.12.13. 10:44:30

@Álszentfazék: igazad van a nevelés kérdésében. de nem tudom, mikor jutunk odáig, hogy a való világban ne folyamatosan rombolják mindazt, amit otthon felépítesz...
és hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy a politikusok ne kontraszelekcióval választódjanak ki.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2009.12.13. 11:13:34

@vagyok, aki vagyok...: Sehogy sem lehet elérni. A társadalom változása hozza meg "magától". "Kontraszelekció" ugyanis - véleményem szerint - nincs. Ez egy nyelvi agyrém. Már régen foglalkoztat ez a kérdés és azt hiszem - ha már így szóba került, inspirációdra mintegy :) - írok róla egy bejegyzést.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2009.12.13. 17:49:24

@vagyok, aki vagyok...: Gúnyos felhangot észlelek! :) Ami egyébként teljesen helyénvaló. Mindösszesen annyit szeretnék megjegyezni, hogy a blogban leírtak mindössze vélemények. Az én véleményeim az adott pillanatban. Lehet, hogy hosszú töprengés eredményei, lehet, hogy a pillanat szülöttei. Lehet, hogy vélekedtem már némely kérdésről másként és lehet, hogy némelyikről fogok még másként vélekedni. Olvasva az itt leírtakat, biztosan nagyon észosztásnak tűnnek, de nem gondolom azt, hogy birtokában vagyok a bölcsek kövének. Viszont, nem fogom minden mondat után odabiggyeszteni: szerintem, esetleg, úgy gondolom ...
Implicite ott vannak.

domdodom69 (törölt) 2009.12.13. 21:10:19

@Álszentfazék: nincs, nem volt gúnyos felhang! tényleg várom a következő írásodat, mert tetszenek az eddigiek. és tényleg örülök, ha megtudok valami újat, annak meg különösen, ha olyasmit, amit eddig rosszul tudtam. :)

tudom ám, hgy nehéz néha a komenteket jól értelmezni...
süti beállítások módosítása