Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Az ellenzék nyomorúsága

2012.10.06. 15:52 Álszentfazék

A címben jelzett állapotot mi sem jelzi jobban, mint, hogy a közügyek iránt érdeklődő (fogyatkozó számú) polgártársaink azon (egyre növekvő) része, akiket ellenérzésekkel tölt el ami a NER keretében itt kialakulni látszik reménytelenségében a permanens szellemi maszturbációba (wishful thinking, ha valakinek így jobb) menekül.  Az ellenzék intellektuális sivársága, az egész zavaros, kispályás inkompetencia, továbbá az a tény hogy a társadalom láthatóan nem tudja, hogyan kellene jobb minőségű csapatokat kiizzadnia magából és tehetetlen frusztráltságában gusztustalan pótcselekvésekbe menekül, nem is nagyon tesz számukra lehetővé mást. Stratégiai játékot játszanak, ami nem érdektelen, csak a valósághoz nincsen köze és egy idő után unalmas, főleg az érdeklődő megfigyelőnek. És ha akkor ez azzal szövetkezik akkor és amaz lesz a jelölt, de pont a megfelelő időben, de azzal ott aztán nem és számolunk és elképzelünk és a monitoron már létszik is a vágyott eredmény.

Aha. Ha a termés felét baltára cseréled és kivágod a fát és hazaviszed a faludba és csinálsz belőle hajót, akkor megkerülheted a támadó ellenséget és elfoglalhatod a városát. Aztán beleér a kezed a bilibe és felébredsz.

A fent leírtak egy tipikus példájával találkoztam derék bloggertársunk bejegyzésének formájában. Aki lusta elolvasni: az írás azt taglalja, hogy Bajnai Gordon éppen pontosan az ellenpólus a Orbán Viktornak és ez mennyire jó az adott helyzetben és a megfelelő circumstaciók fennforgása esetén mily reményekre jogosít mindez az elkövetkező választások vonatkozásában. Korrekt és alapos írás ez, a maga gondolati rendszerén belül nincs is vele semmi baj. Magával a rendszerrel van a baj.

Deja vu. Az ellenzék egyszer már kiállt a pástra Orbán Viktor ellenpólusával – a dinamikus, konfrontatív, erőszakos, pörgő népvezér szemben a csendes, álmatag, unalmas, kompromisszumkész  szakemberrel –, akit Medgyessy Péternek hívtak. Győzött is. Sok jó nem sült ki belőle!

Nem akarom én azt mondani, hogy Bajnai majd pontosan azt fogja tenni, mint amit Medgyessy tett, de nem is ez a lényeg. A dolgokat nem Gordon miniszterelnök fogja intézni, mint ahogy most sem Viktor vezénylőtábornok intézi és az átkos múltban sem János főtitkár intézte, hanem a csapat. A sok száz, több ezer, talán néhány tízezer emberből álló garnitúra, aminek ők csak a védjegyei, az arcai. A csapat meg olyan, amilyen. Amilyenek mi vagyunk, amilyet eltűrünk, amilyet igénylünk.  Amit ők ott fent hozzátesznek a dolgokhoz, az csak hab a tortán. Ha most kormányváltás lenne csak Viktor cezaromán sallangjaitól szabadulnánk meg. Ezeket ízlés szerint tekinthetjük komikusnak, abszurdnak, undorítónak, magasztosnak, csak egynek nem: lényegesnek.

Mert reményeink szerint mit is csinál majd az új csapat? Nem fogják tiporni a jogállamiság és a demokrácia alapértékeit, nem kötik gúzsba a sajtószabadságot, nem rombolják le a fékek és ellensúlyok rendszerét. Nagyon helyes! És miután mindezt nem tették, akkor mi lesz? Elárulom: ami eddig. Lényegében.

Hogy majd a Gordon nem hagyja elszállni a hiányt és az adósságot? Lehet, hogy minden erejét latba vetve ideig-óráig ellen tud tartani, de ez nem menekvés lesz, csak halasztás. A magyar államadósság a kiegyezés óta (tehát amióta lehet) növekszik, egyik krízist a másik után okozva kormányoktól és államformáktól függetlenül. Hogy nem korlátozza majd a sajtót? A honi sajtónak nem a korlátaival, hanem a minőségével van a baj (azért is lehet gond nélkül korlátozni). Hogy az össznépi felelőtlenség nagyobb dicsőségére nem támogatja a jómódúakat árfolyamgátas hitel visszafizetéssel? Ezt mi egyszer már ’89-ben is eljátszottuk a lakáshitelekkel. Soroljam még? A korrupció nem a Közgéppel kezdődött a Kárpátok ölén, tessék már elolvasni Jókait, Mikszáthot meg Móriczot (hogy a spontán privatizációról már szót se ejtsünk). Kopereczky Izrael Izsák semmivel sem volt alkalmasabb főispánnak, mint Dobi István vagy Schmitt Pál államfőnek.

Mi ezt a játékot így játsszuk. Elfogadhatjuk magunkat, mondván, hogy nekünk ez így jó, és akkor legalább a megkeseredettség döbbenetes mértéke csökkenhet, aztán majd lesz valami. Esetleg szembenézhetünk azzal, hogy mi bizony egy olyan csapat vagyunk, amelyik a közös ügyeit sokszor hülyén, ellenszenvesen és kártékonyan intézi, ami keserves szembenézés lesz, de talán elkezdődhet vele valami változás, vagy nem, de amíg ez kiderül addig is garantáltan rosszul fogjuk magunkat érezni. De ez a bolyongás ebben a szegényesen berendezett virtuális világban, ez csak arra jó, hogy elterelje a figyelmünket a lényegről, elfedje és így növelje a bajt (ha baj van), ráadásul már unalmas is. Akkor már inkább keressünk valami kardozós-dugósat. Mondjuk a Trónok harcát.

93 komment · 3 trackback

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr454823312

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor ezer neve A-tól Z-ig összegyűjtve 2012.10.07. 09:55:49

Az Alcsúti Krisztustól a Zsugorított fideszjézusig. És te hogy nevezed Magyarország miniszterelnökét az internetes fórumokon? Összegyűjtöttem a közösségi portálokon, fórumokon, kommentlistákon előforduló 100 leggyakoribb ragadványnevet, amelyet Orbán V...

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.10.07. 09:42:25

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy megalázzák. Ezért inkább nem is m...

Trackback: Orbán Viktor ezer neve A-tól Z-ig összegyűjtve 2012.10.07. 09:40:38

Az Alcsúti Krisztustól a Zsugorított fideszjézusig. És te hogy nevezed Magyarország miniszterelnökét az internetes fórumokon? Összegyűjtöttem a közösségi portálokon, fórumokon, kommentlistákon előforduló 100 leggyakoribb ragadványnevet, amelyet Orbán V...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2012.10.06. 19:37:56

Az idézett íráson legalább lehetett vitatkozni (némelyek inkább anyáztak, sajnos). Ezt az írást csak helyeselni lehetne, ha legalább egy utat felvázolna a hogyan továbbról. Megállapítja, hogy velejünkig korruptak vagyunk (mi, tízmillióan), de legalább azok, akiket megválasztogatunk, mi meg nyeldessük a békát. Vagy "keresünk valami kardozós-dugósat". És attól jobb lesz?

csabakirályfi 2012.10.06. 19:40:33

Hüha. Nem a Közgéppel. Ti is loptatok, ismerős ez az érv, kedves szerző? Nem magában a korrupcióban van a hiba, hanem hogy ez a kedves keresztény társaság azt nyomta, hogy a ballibek talicskával, a ballibek az összes úniós pénzt, de majd ők. És ezzel a demajdőkkel van a hiba.

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 19:49:29

"A korrupció nem a Közgéppel kezdődött a Kárpátok ölén, tessék már elolvasni Jókait, Mikszáthot meg Móriczot "

Jó,..jó....de Jókai , Mikszáth és Móricz nem ígérte a korrupció megszüntetését és nem mondta egyikük sem , hogy csak a más világnézetű ember lehet korrupt , a Mi fajtánk nem !?!?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.10.06. 20:29:33

egész jó poszt, nem is hiszen, hogy sokáig index címlapon lesz

mindazonáltal már az alapvetéssel gond van
eleve Bajnai nem adja semmi jelét, hogy feladná a playboy életét a politikusságra, de ha vállalná is, hogy egy képzeletbeli koalíció élére áll, akkor sincs rá garancia, hogy mszp/szdsz-szel a háta mögött majd megdönti a véres fideszdiktatúrát

persze akik a bizonyíték nélküli evo elméletet bekajálják, azok számára ez a kitalált fantazmagória, maga a sziklaszilárd "valóság"

id.StewieGriffin 2012.10.06. 20:31:56

"A korrupció nem a Közgéppel kezdődött a Kárpátok ölén, tessék már elolvasni Jókait, Mikszáthot meg Móriczot "

Öngól!!

A Fidesz ezt a világot akarja visszahozni!!!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.06. 20:36:43

"permanens szellemi maszturbációba (wishfull thinking, ha valakinek így jobb)"

Egyszerűen csak szómágia. Szerintem ork bán titkos $cientológus. Ők csinálnak ilyet. ;)

ghavin 2012.10.06. 20:38:14

"circumstaciók"

Mondták már, hogy körülményesen fogalmazok, de azt hiszem kispályás vagyok hozzád képest. Bár az írásodból kiérződő cinizmus alapján gondolom az is rendkívüli erőfeszítésedbe került, hogy egyáltalán írj valamit, nem hogy egy A/4-est. De hogy minek? Legalább ha humorosra vetted volna a figurát...

www.youtube.com/watch?v=xIraCchPDhk

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.06. 20:42:06

Tehát Orbán Turul leváltásával csak a

"
cezaromán sallangjaitól szabadulnánk meg
és
Nem fogják tiporni a jogállamiság és a demokrácia alapértékeit, nem kötik gúzsba a sajtószabadságot, nem rombolják le a fékek és ellensúlyok rendszerét.
és
nem hagyja elszállni a hiányt és az adósságot

"

... vagyis csak a ... láncainkat veszíthetjük...?

amúgy egyetértek.

Játsszatok kardozósat,
játsszatok dugósat,

újságírogatósat, jogászosat, alkotmányozósat, kommandósat, forradalmasat,

ez egy komplett dedó.

no successful 2012.10.06. 20:47:31

Végre egy jó írás.

Felmerül hát a kérdés, most akkor ki szolgálja fel a kaját, miközben megkopaszt (melyik a jobb konyha) ?
Én a jobboldali konyhára voksolok, nem is beszélve arról, hogy még mindig tartom, a jobboldali csapat "csínyei" eltörpülnek a posztban is említett spontán privatizáció során a többnyire a bal és lib. oldal javára, ill. közreműködésével elkövetett ámokfutás mellett.
Csak egy példa, a Kanizsa Bútorgyár szétszedése, (gyakorlatilag felszámolása, amit asszem. a Medgyessy bácsi bonyolított anno.).

A jobboldal most legfeljebb megpróbál egyenlíteni. Gondoljunk csak bele, a bal és liberális oldal évtizedekig olyan előnyben voltak erőforrások tekintetében, hogy egy választási kampány finanszírozása pörköltfőzéssel söröztetéssel együtt meg se kottyant nekik. Nézzük hát el a jobboldalnak azt, hogy most próbálja behozni lemaradását, (mert nem elsősorban arról van szó hogy hű most aztán degeszre szedjék magukat, nem, hanem egyszerűen legalább egalizálni szeretnék az erőforrásokat.)

És még valami. Tegye mindenki a kezét a szívére, ha pozícióba kerülne, és egy családtag vagy régi jó barát harcostárs (tetszés szerint bővíthető) megkeresné valamivel, nem segítene ?
A korrupció mindenhol fellelhető egyébként, valahol olvastam, hogy a nyugati demokráciákban is megvan állami szinten is, százalékban kifejezhető módon.
Mi magyarok szeretjük magunkat rágni, nem szeretjük ha megvezetnek bennünket (lásd 2006).
Mikszáthnak Móricznak meg csak a magyar viszonyokra volt mélységében is rálátása, így nyilván csak az itteni viszonyokat állíthatták pellengérre része ez is annak, hogy nem toleráljuk jól más álnokságát.

Távol álljon tőlem, hogy támogatom a korrupciós lépéseket, bármelyik oldal is követi el, de azt tudomásul kell venni, hogy ez része a politikai életnek, és nem csak nálunk, mindenhol.
A különbség annyi, hogy míg az USA-ban pl. egy kampányra összeszedett támogatás a nemzeti összterméknek csak 0,000X része, addig nálunk ez a nemzeti össztermék 0,0X része, így súlyosabb tétel.
(A fenti állítás nem konkrét adatokra épül, csak példa az arányok érzékeltetésére.)

Dr.Bio74 2012.10.06. 20:49:43

Nem tom, hogy a bloggert ki hová sorolja (jobb-bal, izraelita stb). Speciel nem is érdekel, az írás jó.
Az élet zajlik és odakint élik, amíg a virtuális világban ép szépeket próbálnak álmodni (jobb és bal oldalon is, ha már ennyire megosztódtunk).
Másrészről:
" Esetleg szembenézhetünk azzal, hogy mi bizony egy olyan csapat vagyunk, amelyik a közös ügyeit sokszor hülyén, ellenszenvesen és kártékonyan intézi, ami keserves szembenézés lesz, de talán elkezdődhet vele valami változás, vagy nem, de amíg ez kiderül addig is garantáltan rosszul fogjuk magunkat érezni.", ki is ez a csapat?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.06. 21:07:03

@no successful:

Azt tudod, hogy kik voltak azok a spontán privatizátorok ?

Például - Martonyi János - az Orbán külügyminisztere,

" 1985-ben a Kereskedelmi Minisztérium osztályvezetőjévé nevezték ki. Itt 1989-ig dolgozott. 1989-ben privatizációs kormánybiztossá nevezték ki (ekkor lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba). A rendszerváltás után a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma, majd 1991 és 1994 között a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt. Emellett 1990–1991-ben az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának alelnöke volt. "

És spontán privatizált ....

És melyik oldal ?

Fidesz.ssssz.

És Matolcsy György ...

" Az Antall-kormány beiktatása után 1990 májusa és decembere között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, illetve 1990 júliusától decemberéig a privatizációért felelős kormánybizottság elnöke volt. "

Fidesz.sssszzzz....

Szóval ki privatizált már a kezdetektől ?

Fidesz.sszszz.

Dr.Bio74 2012.10.06. 21:09:53

Mondom, hogy az írás jó, bár olyan módon, ahogy az írója nem is gondolta volna.

johevi 2012.10.06. 21:20:22

Ja, értem. Ha eddig ez volt, akkor továbbra is szabad. Folytassuk a rosszat. Szép hozzáállás.

KG2000 2012.10.06. 21:22:58

Szerintem nagyon-nagyon lényeges dolgot vet fel a blogíró, a lehető leglényegesebbet. A legjobb írások egyike. Én is ebben látom Magyarország problémájának a lényegét. Hogy másként, egyszerűen leírjam: ahogy az egyszerű "átlagember" viszonyul élete során a munkatársaihoz, haverjaihoz, családjához, egyéb érintkezési pontokhoz, pontosan úgy alakul az ország sorsa is. Egy rendkívül egyszerű példa: a fiatalok nem adják át a buszon az időseknek a helyet, hanem inkább behunyják a szemüket (gyakran szó szerint). Itt kezdődnek a dolgok, még ha a legtöbb hozzászóló harsányan röhög is.

Nemrégen láttam egy-két dokumentumfilmet az I. világháborús ill. náci Németországról. Elképesztő, de a német társadalom úgy működött, mint egy gép, minden problémát megoldottak, főként a műszakiakat. Hitler után ugyanezt csinálták a már demokratikus Nyugat-Németországban, és mára Németország világhatalom, egész Európában szinte rájuk tekintenek, mint akik egyedül képesek kivezetni az EUt a válságból. Persze az NDK példája mutatja, hogy csaknem végzetesen tönkre lehet tenni egy társadalom összetartó erejét (még ma is rosszabb helyzetben van Kelet-Németország), de ez csak arra bizonyíték, hogy az összetartás nem genetikai adottság.

szgy 2012.10.06. 21:25:18

hát igen, ez a circumstaciók nagyon kellett. akkor már lehetett volna kardozós-coitálós is.

Mr. Waszabi 2012.10.06. 21:30:41

Mellébeszélés ez a poszt. Orbán I. csinált egy félig jó gazdaságélénkítő programot. Nem azért szavazták le anno. Hanem a közbeszerzéseken törvényesített korrupció bevezetéséért, és mert beleavatkozott az emberek privát szférájába. MEg akart mondani olyan dolgokat is, amihez köze nem volt. Aki nem értett vele egyet, azt kirekesztette retorikájában, kommunikációjában. Emlékszem, hogy családokat, évtizedes szomszédokat, barátokat ugrasztott egymásnak megosztó retorikájával.
A félig jót meg azért mondom, mert a lakáshitelprogram, széchenyi program társadalmi és költségvetési kihatásai már a következő kormányok alatt jelentkeztek. Vagyis az általuk generált államadósság. Most meg ők a rohadt szemetek, ő pedig a szent, mert regnálása alatt nem volt olyan magas az államadósság. Na ná, hogy nem. De ne feledjük el, hogy ő indította útjára a programot, tehát felelős érte, azaz az emberek eladósodásáért is.
A mostani Orbán kormánnyal az a főbb baj, hogy az állami költségvetésen kívül semmilyen gazdasági mechanizmust és törvényszerűséget nem ismernek, ezért tönkreteszik, kivéreztetik a gazdasági szereplőket. Cégeket és munkavállalókat egyaránt. Magyarul lerombolja az országot.
Nos, Bajnainak a 2008-as válság után nem kellett ennyi megszorító csomag, meg ötletszerű tévelygés ahhoz, hogy 1 éves miniszterelnöksége alatt számottevő javulást mutasson fel a költségvetés és a gazdaság élénkítésének számaiban. Pedig előtte már elkúrták, mint tudjuk, nem kicsit.
Mindemellett valamilyen okból mégsem érezte szükségét, hogy megszabja, mikor finghat a dolgozó, vagy mikor házasodjon, vagy hány gyereket csináljon. Nem félemlítette meg az embereket kommunista eszközökkel, mint Orbán. MErt azért lássuk, hogy ezeket Orbán Rákositól ollüzta.
Orbán meg elhiszi, hogy minderre fel van jogosítva, pedig hát nincsen. Egy demokratikus rendszerben választottunk 2010-ben, és az első dolga nem a Bajnai által megkezdett gazdasági program folytatása volt, hanem a hatalom magához ragadása. Gazdasággal csak azután kezdett foglalkozni, unortodox módon, miután az önkormányzati hatalmat is megszerezte.
Meglátjuk, megnyeri-e a kisemmizettek, agyonadóztatottak bizalmát 2014-ben. Persze, csak akkor, ha addig nem hirdet rendkívüli állapotot valamilyen összeesküvés elméletre hivatkozva. Vagy nemzetérdekre. Mondjuk, hogy az emberek megzavarnék a kormány kemény munkáját választói akaratuk kinyilvánításával. Végül is semmi nem gátolja meg, hogy egyszerűen megnyújtsák a választási ciklust 8 évre, menet közben. Ki tudná meggátolni, hogy törvénybe iktassák? Senki. És ami törvénnyé lett, az már igazság is, meg legitim is az ő logikájuk szerint. Hát mondjuk ezek a különbségek Bajnaihoz képest.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.10.06. 21:42:51

Nem szoktam kákacsomózni, de ha már könnyedén és elegánsan dobálózunk az angol szavakkal akkor legyen inkább "wishful thinking".

collateral collector (törölt) 2012.10.06. 21:51:04

@no successful: ".. A jobboldal most legfeljebb megpróbál egyenlíteni. Gondoljunk csak bele, a bal és liberális oldal évtizedekig olyan előnyben voltak erőforrások tekintetében, hogy egy választási kampány finanszírozása pörköltfőzéssel söröztetéssel együtt meg se kottyant nekik. Nézzük hát el a jobboldalnak azt, hogy most próbálja behozni lemaradását, (mert nem elsősorban arról van szó hogy hű most aztán degeszre szedjék magukat, nem, hanem egyszerűen legalább egalizálni szeretnék az erőforrásokat.) .."

Gratulálok. Igazán megérdemlik, hogy ők is rabolhassanak, hiszen el voltak nyomva szegények, még a privatizációból is ki lettek hagyva. Érthető, nem?

KG2000 2012.10.06. 21:51:59

@Mr. Waszabi: "Nem azért szavazták le anno. Hanem a közbeszerzéseken törvényesített korrupció bevezetéséért, és mert beleavatkozott az emberek privát szférájába." Szerintem ez nem így volt. Különben is, a szembenállás már az MDF-SZDSZ háború alatt, vagyis 1990-től megvolt. Szerintem alapvetően nem ez volt az oka Orbánék 2002-es vereségének, hanem az MSZP szociális és rasszista gigademagógiája:
- 50%-os fizetésemelés ígérete és a 19 ezer Ft-os nyugdíjascsekk.
- Jön a 23 millió román, és elveszik a nyugdíjat, az egészségügyet, a munkát.
- A fentiek mögött a Kövér-féle köteles beszéd jelentősége nem is volt nagy, és a családi politikai viták jelentősége különösen nem.

KG2000 2012.10.06. 21:57:08

@Mr. Waszabi: az időseket pedig nem a nyugdíjuk tartja el, hanem az akkor éppen aktívan dolgozó rétegek, vagyis a gyerekek. A szoci-szadesz hazudja az ellenkezőjét.

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 22:03:02

"Bajnai nem adja semmi jelét, hogy feladná a playboy életét "

Lehetne kicsit többet , erről a "playboy életről" ??

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 22:05:15

@Dr.Bio74:
"Nem tom, hogy a bloggert ki hová sorolja (jobb-bal, izraelita stb). "

Végre egy kis (bújtatott) zsidózás...már hiányzott !

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 22:06:47

@KG2000:
"az időseket pedig nem a nyugdíjuk tartja el, hanem az akkor éppen aktívan dolgozó rétegek, vagyis a gyerekek."

...és amikor ezek a "gyerekek" megöregszenek ???

[megmondoember] 2012.10.06. 22:07:36

Szerző egy balfasz. Nem csak azért, mert rajta kívül mindenki tudta idáig is, hogy eddig is volt korrupció (sőt, azt is tudja, hogy ezután is lesz, amíg világ a világ), hanem azért is, mert az nem érv semmilyen társadalmilag káros jelenséggel szembeni küzdésre, hogy ha nem tudjuk kiirtani teljesen, akkor ne is akarjuk visszaszorítani, pláne ne szólaljunk fel ellene.

Egyébként meg ahhoz nem férhet kétség, hogy a Fidesz-KDNP rablóbanda sokkal többet lopott és sokkal nagyobb járulékos veszteséget okozott az egész ország számára, mint előttük bárki is. Így bárki mást aki előttük volt kormányon simán vissza lehetne hozni az "a kisebb rossz a jobb" elvén.

Pszt! 2012.10.06. 22:09:04

A szerző leírta, hogy a Bajnai nem lesz jó. Hogy miért? Mert csak! Mert a Medgyessy sem volt jó!

Be vannak fröccsentve rendesen a viktorosok a Bajnaitól!

Mr. Waszabi 2012.10.06. 22:13:10

@KG2000: szerinted nem így volt? Hát nem az a fontos, hogy szerinted hogy volt, hanem hogy tényszerűen hogyan történt. Csak elmondtam az okokat, nem az én véleményem, remélem érzékeled a különbséget. Tény, hoyg leszavazták és nem azért, mert az MSZP ügyes volt. Azok akkor is pont olyan bénák voltak, mint most. Azt a választást Orbán veszítette el, nem pedig az MSZP nyerte.
Az Antall-Boros időszakban a kárpótlási jegy volt a biznisz, az MSZP kormány alatt az olajozás. Mindkettő relatíve korlátozott volumenű kiskapu, jellegénél fogva. Ellenben az Orbánék által törvényes közbeszerzéseken való pénzkifolyatás pártkörnyéki zsebekbe, nos az nagyságrendi ugrás volt. Nem volt ugyanis felső korláta. Később az újabb MSZP kormányok átvették ezt a technikát, tovább növelték a nagyságrendet. De magát a pofátlanság technikáját Orbánék vezették be. Ezt tartom az ő országromboló felelősségének. Azért volt ő felháborodva 2002-től kezdve, mert lenyúlta a politikai ellenfél, amit ők találtak ki ügyesen.
S amint hatalomra került újból, tovább fejlesztette a technikát, hogy a 8 év alatt kiesett "jövedelmet" pótolja. Nincs közbeszerzés, már egyenesen államosítás van. Állami cégből meg aztán annyit lopnak ki, amennyit akarnak, erről szól ez, nem a polgárokról való gondoskodási vágyról. Közben nem árt figyelemmel lenni a közmunka és munkaszolgálati törvényekre és még amit nem hoztak meg. Korlátozzák a jogokat, s ez soha nem jóindulatból történik, legalábbis a történelem nem erről mesél nekünk. Ha árvíz lesz, nem az állam fogja a büdzséből fedezni a károk helyreállítását, hanem munkaszolgálatra kirendel, aztán az lesz, amit ők mondanak. Kiváncsi leszek, mit szólsz majd hozzá, amikor ráébredsz, mire megy ki a buli. Elvették a jogaidat, illetve fokozatosan elveszik. A különbség a Kádár rendszerhez képest, hogy akkor ezért cserébe létbiztonságot nyújtott az állam. Minimumot, de még is biztosat. Most ez viszont nincsen, sőt a további zsugorítás van, miközben ezermilliárdokat herdálnak el az új kommunista Magyarország kialakítására.
Ehhez képest a köteles beszéd hol van már? Ezek ma érvényes törvények itt, nem egy politikus meggondolatlan szavai.

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 22:39:40

@Mr. Waszabi:
"Azt a választást Orbán veszítette el, nem pedig az MSZP nyerte."

Ezt meg nem Orvbán nyerte , hanem a Szocik vesztették el...

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 22:41:26

@Pszt!:
" Be vannak fröccsentve rendesen a viktorosok a Bajnaitól!"

Az jó !
Persze majd jönnek hátulról , biztosan meg is hurcolják kicsit és lehet hogy ál-vádemelés is lesz...persze jogalap nélkül,...de hát hol van a jog két és fél éve ?!

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 22:43:02

@[megmondoember]:
"Egyébként meg ahhoz nem férhet kétség, hogy a Fidesz-KDNP rablóbanda sokkal többet lopott és sokkal nagyobb járulékos veszteséget okozott az egész ország számára, mint előttük bárki is. Így bárki mást aki előttük volt kormányon simán vissza lehetne hozni az "a kisebb rossz a jobb" elvén. "

Nem csak sokkal többet , de NYÍLTABBAN is , tudva hogy SENKI sem tehet ellenük semmit 2014 -ig...

dr kíváncsivagyok 2012.10.06. 22:44:40

@Mr. Waszabi:
"Orbán meg elhiszi, hogy minderre fel van jogosítva, pedig hát nincsen. Egy demokratikus rendszerben választottunk 2010-ben, és az első dolga nem a Bajnai által megkezdett gazdasági program folytatása volt, hanem a hatalom magához ragadása. "

Na erre nem volt felhatalmazva...és még sok mindenre sem...

Kopi3.14 2012.10.06. 22:45:26

@Mr. Waszabi: határozottan tudom, hogy olajozás a névadónál már 1992 előtt is nagyban zajlott. Gyakorlatilag kertszomszédként csinálta.

@KG2000: elég jelentős ismerősöm s magam is egyetlen okból szavaztunk anno az MSZP-re. A fidesz retorika ellenében adtak egy higgadt ellenpontot, Medgyessy képében- ami azért kötelezés, veszélybenahazázás mellett igen sok embernek számított, különösen a négy év forradalom után.

Szelíd hangorkán 2012.10.06. 22:46:31

Ez nekem mindig egy érdekes dolog, hogy tudniillik 2010-ig a kommentek arról szóltak, hogy az MSZP mekkora görény rablóbanda, szemét Gyurcsány, vissza a Fideszt, most meg a Fidesz a szar és bezzeg korábban milyen jó vót, mert maszop-szadesz is lopott, de azért mégse ennyit...
Ez a tudat "Csak a szépre emlékezem" játéka? Ehh... Visszajön a Gordon, akkor meg ő lesz a feketeseggű, látom ám...
A kommenteknél csak egy biztos, mindig szegény posztoló a hülye. :D

Kopi3.14 2012.10.06. 22:48:00

@poszt: amennyiben bárki csak jelét mutatja, hogy hozzá akar s hozzá mer nyúlni olyanokhoz, mint az EÜ, bürokrácia, már megéri megválasztani. A nyugdíjrendszert meg fenntartható, minél kevesebb állami belenyúlást adó irányba kell elterelni. Vagy inkább vissza.

Adalberto Gellenzeeri 2012.10.06. 22:49:12

Nyegle ez a poszt.És nem ismeri sem a fideszt, sem az ellenzéket. Abból indul ki, bármit is eszünk ugyanazt a szart produkáljuk. Nem így van. Nem igaz. orbán helyett nem másik orbán jön. És nem ez a "csapat". A helyzet is más. Nem tudom ki vagy uri barátom, de az üzeneted világos. nem érdemes orbánt leváltani. pedig igen. Még ha a szíriuszról idepottyant turulmadár fiókája is lesz az utód orbánnál az is jobb lesz.

Mr. Waszabi 2012.10.06. 23:03:14

@KG2000: neked hány gyereked van? Hányat taníttatsz? És miből fogod taníttatni, ha nem lesz miből, mert az állambácsi elveszi minden jövedelmedet nemzetérdekből? Eltünteti a normális munkahelyedet és helyette mehetsz közmunkásnak. Nemzetérdekből. Ez megy most. Felelőtlen rabszolgásítás, amit a saját kormányunk művel, nem a rothadó imperialisták. Ez utóbbit csak Orbán mondta, hogy elhidd , te meg elhitted. KÖzben meg megy az álszent pofázás jól fizetett képviselők, szóvivők szájából, hogy csinálj, nevelj gyereket, meg fizesd a taníttatását zsebből. Plusz adóemelés adóemelés hátán. Mert hasít az unortodox gazdaság, ugye.

Nézd, én leszarom, hogy ki, milyen hazugságok mentén csinál rabszolgát az ország lakóiból, egy biztos: semmi jó szándék nem vezérli. Láttunk már ilyet itt, és a következményeit is.
Mutass már egy nyugati demokratikus országot, ahol az alkotmányt és a demokráciát felszámolták államérdekből. Nincs egy ilyen sem. Van pár kevéssé fejlett dél-amerikai ország, ahol ezt megtették, mindenféle jót ígérve, ám mindenütt hazugságnak bizonyult. Itt is az, és lassan bebizonyosodik a hazugság itt is.
Nyilvánvalóan látszik, hogy Orbán az argentin mintát követi. Lépésről lépésre ugyanazt, ugyanabban a sorrendben. Szó nincs itt unortodox gazdaságpolitikáról, amit Matolcsy talált volna fel. Ott ez megy 14 éve, pontosabban nem megy. Tehát hazudik az Orbán kormány a saját találmányú gazdasági szabadságharcról? Ja, nem kicsit. Amit még elhallgatnak, hogy ott volt 10 év olyan mélyrepülés, nélkülözés, amilyet a mi országunkban 60 éve nem láttak az emberek. Még '93-ban sem. Ott most is szarabbul élnek az emberek, és a kormányuk még mindig hazudik. Az igaz, hogy az IMF-nek nem tartoznak, ellenben saját államkötvényeikkel nem tudták elérni a 20 évvel ezelőtti szintjüket sem. Összehasonlítási alapként a magyar lakossági megtakarítások ma a GDP 90%-a körül vannak, az argentinoknál ez csak 24%. Erre gyúrsz?
Gondolkodj.

fzoli77 2012.10.06. 23:13:19

Öhöm.

Elmosás, Összemosás, stb...

A poszt arra épít, hogy korrupció egyenlő a korrupcióval. A gyilkosság a gyilkossággal, a halál a halállal stb.

Csak kb. olyan ez, mintha az egészségügyi rendszerekben megállapítanánk, hogy mivel mindegyikbe hal meg beteg, ezért semelyik párban vizsgált két rendszer között nincs érdemi különbség.
Vagy mivel minden rendszerben / ideológia mellett van gyilkosság is, ezért egyik rendszer sem jobb a másiknál.

Csupán pár dolgot felejtünk el.
A mértéket.
Az hogy a rendszereknek hibája van, az nem jogosít fel senkit se arra, hogy ne is törekedjen egy jobb rendszert bevezetni, ha annak is van hibája, de az kisebb.

Földosztás:
Cél: helyi kis és középbirtokosok támogatása
Teljesülés: 20%, a többi korrupciós Ángyán szerint
, azaz 80%

Vagyis nem mindegy, hogy a korrupció aránya MEKKORA. Tévedés ne essék, legtöbbször a korrupció is előállít végén GDPben hozáadott értéket.
De a mértékkel tényleg gond van.

Megyesiéknél a probléma azzal volt, hogy volt 13. Havi nyugdíj, gázártámogatás, lakás vásárlási kamattámogatás stb. Ezeket többségében mindenki megkapta, és nem csak a felső / felső - közép részesült a pénzekből. Vagyis a cél és a teljesülés nagyobb %-ban volt igaz. Persze ez nem jelenti azt, hogy a cél helyes volt, vagy megvolt rá az erőforrás. De még mindig korrektebb, mint amikor bejelentek egy célt, és pofátlanul leszarom, hogy nem teljesül, és csak a lakosság top 1-2%-a haszonélvezője a rendszernek.

nincs semmi baj! 2012.10.07. 00:36:33

@Szelíd hangorkán: A posztot meg a kommenteket olvasva nekem is hasonlók jutottak eszembe. Az valahogy nem is opció, hogy a poszt a probléma egy aspektusát igyekszik megvilágítani (ezt szerintem egészen jól csinálja egyébként) és nem a nagy megoldást kínálja. Sokan nem is értik a szerző mondandóját, ugyanakkor szépen illusztrálják azt, amikor olyanokat olvasnak bele, ami ott sincs (pl. a más is lop jellegű érvelést a Fidesz mellett).

2012.10.07. 00:37:51

"A korrupció nem a Közgéppel kezdődött a Kárpátok ölén, tessék már elolvasni Jókait, Mikszáthot meg Móriczot"

Ha már irodalmat ajánlasz, akkor nem ártana konkrétan leírni, hogy a szerzők mely műveire gondoltál.

renevol 2012.10.07. 01:53:46

Amíg Magyarországon a liberalizmus szitokszónak számít, semmi jóra ne számítsatok, értelemszerűen marad a rablószocializmus.

gigacherry 2012.10.07. 03:25:32

@Mr. Waszabi: Pontosan így látom én is.

nappalok 2012.10.07. 03:50:10

Gratulálok. Tökéletes leírása a jelen magyar valóságának. A kilátástalanság, az identitás zavar, a realitásvesztés naponta ismétlődő őrületei a médiákból az ország súlyosbodó elmebajának megannyi tünete. Hinni kéne abban, hogy az apokalipszist katarzis követi,hogy létezik terápia a bajra, de magyarok vagyunk és képtelenek erre. Marad az egyre kibírhatalanabb szorongás. Ennyire groteszk, irracionális világban, már a legkisebb változás vissza a demokráciába talán beindíthatja a gyógyulást. És talán ezért van ígéret is az ellenzék nyomorúságában.

czjanos 2012.10.07. 06:22:54

@Mr. Waszabi: Arra is van kimutatásod, hogy a GDP 90 %-át kitevő lakossági megtakarítás a lakosság hány %-nak a birtokában van?

kpityu2 2012.10.07. 07:01:44

A kormány adjon munkát mindenkinek!

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.10.07. 07:51:52

@dr kíváncsivagyok: És azt sem mondták, hogy aki lop annak levágják a kezét. Ha ezt komolyan gondolta volna bárki is a Fideszben, akkor mára már senkinek nem lenne keze a Fidesz-KDNP képviselőcsoportban.

Shlomo Morel 2012.10.07. 08:06:25

Szarok az álszentfazékba. Megfőzheted.

vakapad 2012.10.07. 08:34:04

"A dolgokat nem Gordon miniszterelnök fogja intézni, mint ahogy most sem Viktor vezénylőtábornok intézi és az átkos múltban sem János főtitkár intézte, hanem a csapat."

"1./ A kormány jóváhagyja a „Szajol – Püspökladány vasútvonal felújítása” című nagyprojekt támogatásának legfeljebb 24 374 497 312 Ft-tal, összesen legfeljebb 161 780 964 312 Ft-ra való növelését …

Orbán Viktor s. k."

nu pagagyí 2012.10.07. 08:37:03

Az író is szívesen korrumpálódna, ha lenne aki fizetne ezért az írásműért. A korrupció akkor jó, ha demokratikusan folyik, ha már a termékek nem tudnak versenyezni a piacon, legalább az ügyesség versenyezzen. A jelenlegi állami irányítású intézményes korrupció viszont már ezt sem segíti elő, most a nyers erőt díjazzák. Az kap több pénzt a semmire, aki a legnagyobb baromságot és/vagy a legdurvább sértéseket tudja a társadalom pofájába vágni.

Kotkodus 2012.10.07. 08:43:33

én azt vettem észre, hogy a fideszben nem egy csapat irányít, hanem egy ember. fontosabb döntéseket nem lehet az ő hozzájárulása nélkül meghozni és ha ő megvéd valakit, az - a frakció szemében - támadhatatlanné lesz. talán utoljára gyufabá volt ilyen meghatározó az mszpn belül, de talán még ő sem vállalt ennyire meghatározó szerepet...

a másik megjegyzésem, hogy a fidesz erkölcsi fölényt kommunikál az ellenzéke felett. nos ez az erkölcsi fölény az életben nem tetten érhető. nem korruptabbak ők az mszpnél (meglátásom szerint pont annyit lopnak, amennyit az mszp: amennyit csak tudnak), azonban kommunikációjuk, illetve (hírdetett) keresztény-konzervatív elveik alapján az egyszerű ember jobbat várna el tőlük.

az ellenzéknek valóban nincs esélye megdönteni a fideszt. a fidesz azonban még megteheti ezt a szivességet az ellenzéknek... hajrá, csak így tovább viktorka!

ob.szerver 2012.10.07. 09:06:13

@Kotkodus:

"nem korruptabbak ők az mszpnél (meglátásom szerint pont annyit lopnak..."

- Bajnai (Gyurcsány/Medgyessy/Horn) melyik haverja kapta messze a legtöbb állami megrendelést?
- Bajnai (Gyurcsány/Medgyessy/Horn) melyik falubéli cimborája kapta messze a legtöbb állami földet?
- Bajnai (Gyurcsány/Medgyessy/Horn) melyik kedvenc focicsapatához ömlik számlálatlanul a közpénz?
- Bajnai (Gyurcsány/Medgyessy/Horn) a miniszterelnöki pozicióját saját meggazdagodására használta fel?

vakapad 2012.10.07. 09:11:38

Már sokszor leírtam, elnézést, ha valakinek unalmas lesz:
Mikor Orbán Viktor első regnálása idején a televízió vendége volt, és megkérdezték tőle, hogy az állami(!) beruházásokon miért mindig a Vegyépszer nyer, és a Vegyépszer miért mindig a miniszterelnök(!) apjának cégét bízza meg mészkő és dolomit szállítással, azt mondta, hogy ebben ő semmi kivetni valót nem talál(!), de majd szól az apjának, hogy ne nyerjen annyit. Akkor azt hittem, ez az ember soha többé nem lesz Magyarországon nem hogy miniszterelnök, de még kisfőnök se.

Az MSZP-s ügyeket illetően emlékeim szerint Tocsik kispályást 1997-ben vádolták meg (miniszterelnök Horn Gyula), Zuschlag kispályást 2007-ben (miniszterelnök Gyurcsány Ferenc), Hunvald, Hagyó, Molnár Gyula, Verók kispályásokat már a FIDESZ kormány idején, ebből Hunvald, Molnár felmentve, Verók meghalt, a Hagyó per most folyik. A Gyurcsány-Tátrai-Császi sukorói kispályások pere is érdekesen alakul. Hát, majd meglátjuk. Egy egyenlőségjel tétele a két párt közé azért érdekes.

2012.10.07. 09:14:08

@renevol:

Amíg Magyarországon a kontraszelektált balliberális "értelmiség" naponta gondoskodik róla, hogy a liberalizmus szitokszó maradjon, addig az is marad.

no successful 2012.10.07. 09:15:38

@Dr. simonmondja.:
"Fidesz.sssszzzz....

Szóval ki privatizált már a kezdetektől ?

Fidesz.sszszz. "

Én csak egyet tudok, rengeteget járom az országot, és azt látom, hogy anno a nemzeti vagyon nagy része a volt mszmp káderek (Volt párttitkárok, tanácselnökök, stb.) kezében kötött ki. Függetlenül attól, hogy ki volt éppen akkor kompetens vezető pozícióban. Csak példaképpen említem, adott mondjuk egy szdsz-es kötődésű káder, meg akar venni egy tejüzemet 5,000,000 Ft-ért. A bankban meg van a hátszele, simán megkapja rá a hitelt, megveszi a tejüzemet, aztán kilóra eladja, 10-szer ennyiért. (Talán mondanom se kell, a példa nem véletlen).
Anno nem azon múlott a spontán privatizáció kedvezményezetti köre, hogy ki csücsült akkor kompetens vezetői pozícióban, hanem, hogy kinek milyen kapcsolatrendszere volt. Lássuk be, akkor a legjobb kapcsolatrendszerrel a Szocialista kötődésű érdekcsoportok rendelkeztek.
Próbáltam volna akkor pl. én banki hitelhez jutni, hogy megvehessem azt a tejüzemet, körberöhögtek volna.
A "tetszettek volna forradalmat csinálni" megjegyzés Antall részéről erről szólt. (Már akkor látható volt, hogy a rendszerváltás ellenére a valódi hatalom, a kapcsolatrendszerek miatt a szocialista és liberális oldal kezében volt.)

no successful 2012.10.07. 09:21:45

@collateral collector:

"Gratulálok. Igazán megérdemlik, hogy ők is rabolhassanak, hiszen el voltak nyomva szegények, még a privatizációból is ki lettek hagyva. Érthető, nem? "

Természetesen elítélendő, bármely oldal is teszi, de, utóbbi kommentemben kifejtem, hogy véleményem szerint a Szocik ebben sokkal nagyobb mértékben érintettek, ha a rendszerváltás óta eltelt időt nézzük.

vakapad 2012.10.07. 09:21:52

@no successful:

Ez egy érdekes írás. Szóval valaki vett egy tejüzemet, banki hitelből, amit más nem kaphatott, ugyebár, aztán eladja tízszer annyiért.

Kérdés:
Vajon ki vette meg tízszer annyiért, és az miért nem vette meg korábban a tizedéért?

vakapad 2012.10.07. 09:27:41

@imperial:

Örülnék, ha ezt ki tetszene fejteni, ugyanis nekem is vannak hasonló gondolataim, csak félek, hogy másképp értelmezve.

no successful 2012.10.07. 09:31:16

A Magyar történelemben Bajnai előtt 2 ilyen miszmusz unalmas politikus volt.

1. Károlyi mihály
2. Medgyessy Péter

Az első esetben Magyarország elvesztette területének 2/3-át, magyar nemzetiségű lakosságának 1/3-át.

A második esetben Magyarország államadóssága drámaian megugrott.

Ezeknek figyelembevételével.
Kell nekünk még egy Bajnai kormány is ?
Nem hiszem.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.07. 09:32:16

@no successful: Igy igaz. Antallnak a jobboldal azóta sem bocsátja meg, hogy kulturáltan intézte el. Volt MSZMP-seket vont be a hatalomba, nem módosította a Németh kormány rablóprivatizációját, nem hozatta meg azokat a törvényeket amit a csehek, ami az MSZMP-s funkcikat kizárta a politikából, gazdaságból és a médiából. stb. Meg is bukott, sőt maga az MDF is jelentéktelen lett, az emberek nem hitték el, hogy rendszerváltó párt, hiszen nem is volt az.

no successful 2012.10.07. 09:38:26

@vakapad:
Ok figyu elmagyarázom. Veszel egy tejüzemet 5 millióért, de a rozsdamentes cucc ami ott van, többet ér annál. Az a tejüzem azóta se működik, felmerül még a zsebszerződéses piacvásárlás lehetősége is, (a stróman megveszi a tejüzemet, aztán valamilyen más úton módon kifizetik neki a bérét. (persze ezt senki nem tudja biztosan) egy dolog biztos, senki nem vesz meg egy tejüzemet, csak úgy, hogy aztán zárva tartsa. Logikus nem ?
Ne kelljen már mindent szájba rágnom !

kvadrillio 2012.10.07. 09:38:54

..ja...ja....! már Mikszáth korában is volt..de most, a 21. században teljesedett ki !..azóta eltelt egy kis időőőő.......

Azt meg mindnyájan tudjuk: A VASESZTERGÁLYOSOK SOKKAL JOBBAN C CSINÁLNÁK !!!!

puffatag 2012.10.07. 09:41:31

@vakapad: a fidesz százszor korruptabb, mint a maszop, csak van egy polt pot péter nevű hazáruló féreg, aki megakadályozza a fideszesek felelősségre vonását... egyébként is hogy lenne döntetlen a két oldal meccse, mikor simicska 2 év alatt 400 milliárdnál tart

puffatag 2012.10.07. 09:43:45

@no successful: jól tudod, az mszmp káderei lopták 90 után a legtöbbet... no most ezek a tolvajok mára fideszesek lettek, értöd, ecsém?

no successful 2012.10.07. 09:45:19

@Anti Anyag:
Így igaz. És teljesen mindegy volt, hogy éppen akkor a privatizációért felső szinten ki felelt, a piacot banki hitelezési oldalról, keresleti oldalról is a szocik meg a libsik uralták. Antallék meg csak tehetetlenül nézték, míg ez a siserehad szétszedi az országot.
Az ország mélyrepülése ott folytatódott, ahol a rendszerváltás előtt abbamaradt.

puffatag 2012.10.07. 09:45:43

@no successful: akkor legyen idolod, szálasi ferenc a miniszterelnök, ő nem volt unalmas

2012.10.07. 09:47:59

Nagyon jó írás, csak kár hogy lényegében semmi újat nem mond. Még mindig az MSZP kontra Fidesz csatáról, és polaritásváltásról szól, holott a ringbe már beszállt egy harmadik esélyes is, ami talán történelmet fog írni, ha nem is világraszólót, de lokálisan mégis az elmúlt 22 év legnagyobb vívmánya: a Jobbik. Bár abszurdisztánban élünk, ahol egy magyarnak, kitartóan és fáradhatatlanul kell magyarázni, miért jó bazmeg, ha olyanra szavaz, aki magyarokat támogat, nemzetben gondolkodik, "konzervatív" értékrendű, mert még mindig sokan vannak akik nem értenek alapszintű összefüggéseket sem. Bajnai, Orbán? Már rég a süllyesztőben lenne mindkettőnek a helye, erre még mindig róluk diskurálunk...

no successful 2012.10.07. 09:53:53

@puffatag:

"jól tudod, az mszmp káderei lopták 90 után a legtöbbet... no most ezek a tolvajok mára fideszesek lettek, értöd, ecsém? "

Még szerencse, hogy egy részük átment, különben végleg eltűnt volna a jobboldal, finanszírozási gondok miatt. :)))

Azért annyit hozzáfűznék, hogy nem ezek az átment emberek határozzák meg a jobboldal politikai orientációját, nem lehet sematizálni a pálfordulásukat, nyilván benne volt a gazdasági előny biztosítása is, azonban én úgy gondolom, hogy legtöbb esetben szerepet játszott a politikai orientáció változása is, amivel semmi nekem semmi gondom nincs.

dr kíváncsivagyok 2012.10.07. 09:55:33

@Jankove:
" Bajnai, Orbán? Már rég a süllyesztőben lenne mindkettőnek a helye, erre még mindig róluk diskurálunk..."

Mi is a bajod Bajnaival ? ( Mert Orvbán értem...) Az , hogy a válság alatt elismerten rendbe rakta az országot ??

dr kíváncsivagyok 2012.10.07. 09:57:14

@no successful:
"A Magyar történelemben Bajnai előtt 2 ilyen miszmusz unalmas politikus volt.

1. Károlyi mihály
2. Medgyessy Péter

Az első esetben Magyarország elvesztette területének 2/3-át, magyar nemzetiségű lakosságának 1/3-át.

A második esetben Magyarország államadóssága drámaian megugrott.

Ezeknek figyelembevételével.
Kell nekünk még egy Bajnai kormány is ?
Nem hiszem. "

A logika,...kolléga , a logika hiányzik az írásból !

no successful 2012.10.07. 09:59:41

@puffatag:

Na ezt végképp nem értem, hogy jön ide Szálasi ?

Valahányszor rávilágítunk arra, mennyit ártottatok az országnak, rögtön szálasival jöttök. Kétségtelen, Szálasi is rengeteget ártott az országnak, ráadásul a realitás érzéke is 0 volt, de hogy jön ez ide ?

fonó 2012.10.07. 10:03:48

Lényegtelen amit fent tesznek????,
Hőssé tesznek egy brutális gyilkost aki egy keresztény embert álmában szétver, magyar zászlót égetnek taposnak, nyilas hamuval a szatyorban futkosnak!!!!!!!!

no successful 2012.10.07. 10:05:33

@dr kíváncsivagyok:

"A logika,...kolléga , a logika hiányzik az írásból ! "

Na, jó, akkor kiegészítem, mert látom, hogy itt ma mindent szájba kell rágni.

A Magyar történelemben Bajnai előtt 2 ilyen miszmusz unalmas politikus volt.

1. Károlyi Mihály
2. Medgyessy Péter

Az első esetben Magyarország elvesztette területének 2/3-át, magyar nemzetiségű lakosságának 1/3-át.

A második esetben Magyarország államadóssága drámaian megugrott.

Ezeknek figyelembevételével.
Kell nekünk egy az előzőekhez hasonló habitusú és hasonló kvalitásokkal és politikai háttérrel bíró politikus Bajnai személyében ?
Nem hiszem.

vakapad 2012.10.07. 10:06:36

@no successful:

1./ Emlékeim szerint a háborút a Habsburg Birodalom vesztette el, Trianont meg Horthyék írták alá, mi köze van ehhez Károlyinak? Egyedül Kun Béláék indítottak háborút a területek visszaszerzéséért, más nem.

2./ Gyurcsány nyakába már sokszor varrták a világválság hatásait, Bajnaiéba még nem. Hálisten végül ez a variáció is megjelent itt a placcon

fonó 2012.10.07. 10:07:39

Mikszáth? De megengedő!!! Hagyónál is ilyen megértő volt?? Hagyó zokog saját pitiánerségén pár 10 milla miatt amikor most minisztériuma van a korrupciónak. Lászlóné-Nyerges állatorvos tesó a fejlesztési pénzek felett, földosztás...

Roan 2012.10.07. 10:08:18

@KG2000: A szembenállás megvolt, de pontosan lehetett érezni, amikor eldurvult: Orbán TF-en tartott beszédétől. Ezt megerősítette egy piackutató cég is, hogy ettől az időponttól fogva érezhető a kemény szembenállás pl. a Népszabadság-Magyar Nemzet olvasók között, mikor a médiafogyasztási szokásokról fókuszcsoportos interjúkat készítenek.

Egyébként emlékeim szerint Orbán előjött a 14. havi nyugdíj ötletével is, csak hogy rátromfolhasson a 13. havira...

vakapad 2012.10.07. 10:08:18

@no successful:

Hát ez annyira logikus, hogy csak na.

nu pagagyí 2012.10.07. 10:09:56

@no successful: Ezer szerencse, hogy Horthy és utódja, Szálasi mester gyarapította az ordszágot! Amellett, hogy rommá lövették, milliós emberveszteséget okoztak és még Ligetfalut is elvesztettük, a trianoni területből.

CICMÓK 2012.10.07. 10:10:05

Első fokon nyert az És! De vesztett-e valaki?

Nem az a lényeg, és nem az az igazi kérdés, hogy Orbán Viktor családja jogtalan előnyhöz jutott-e a kormányfői tippek révén? A lényeg az, hogy OV mondta-e, vagy nem mondta az És-ben megjelenteket. Saját beismerése szerint „MONDHATTA”!
A történet a KORRUPCIÓ ! Csak erről nem beszél senki, és nem tesz ellene senki.
A megoldás pedig nagyon egyszerű. Az erkölcs (polgári és szocialista) nevében mindkét félnek a saját oldalán felkutatott, kinyomozott, ismert korrupció ellen kellene fellépni, és ítéletet mondani a vétkesekre a „jó erkölcs” normái szerint.
ÁLOM,ÁLOM ÉDES ÁLOM!

fonó 2012.10.07. 10:11:36

Hány háborút nyertünk, hány szabadságharcot nyertünk????,milliók vesztek halálban. Nem tábornokot bozótharcost választottunk, kormányozni kellene békében de az nem megy.

nu pagagyí 2012.10.07. 10:14:11

@dr kíváncsivagyok: Nem Károlyi vesztette el területeket, ő pont a miatt mondott le és adta át a hatalmat, az akkor egyetlen erőnek, amelyik hadsereget tudott szervezni, mert nem fogadta el az Antant követeléseit. A trianoni szerződést az Antant szuronyainak segítségével hatalomra került Horthyék írták alá, hálából.

fonó 2012.10.07. 10:17:20

Medgyessy programját megszavazta a Fidesz!!!!!!!! a közeledését engedékenységét árokbetemetését durva elutasítás hazaárulózás gúnyolódás követte.

fonó 2012.10.07. 10:21:48

Tejüzem privatizáció? Martonyi volt a privatizációs miniszteri biztos az elején, most eltőzsdéztek 500 milliárdot ami ér 400 körül!!!!!

2012.10.07. 10:51:08

@dr kíváncsivagyok: "hogy a válság alatt elismerten rendbe rakta az országot"

Igen igen, a baloldali sajtónak pont olyan célközönség kell aki fenntartások nélkül elhiszi ezt...
Ki által elismerten? Ugye te se hiszed, hogy Orbán trónrakerülésétől lett itt hirtelen egycsapásra minden olyan szar. Adott egy párt, aki az elmúlt 22 év alatt a leghosszabb ideig ült a vezérlőpultnál. Az öszödi beszéddel lényegében elismerték, hogy elkúrták. És akkor jön Bajnai, állítólag rendbevágta azt, amit ők maguk basztak el, (rendrakás alatt általában azt értjük, hogy felvettek gátlástalanul mégtöbb hitelt, amivel a szar nem szűnik meg, csak legfeljebb egérutat nyer, és persze mégnagyobb lesz)

De a lényeg a szavazatok maximalizálása. Orbánnak csak egy baja van: folytatta azt amit az elődei. Ezért kellene mostmár nyugdíjazni mindkét tömörülést végleg. Persze addig reménytelen, amig vannak olyanok akiket meg lehet győzni, hogy bukott erkölcstelen pártokra adjanak még szavaztokat.

nu pagagyí 2012.10.07. 11:35:17

@Jankove: A rendnek mutatószámai vannak. Bajnai működése alatt helyreállt a bizalom az ország iránt, így kedvező kamatfelárral piaci alapon lehetett finanszírozni az országot. Az infláció elenyésző volt, a deviza árfolyamok visszaálltak a válság előtti szintre. Nem véletlenül.

Bajnaiék radikálisan csökkentették a cégeket terhelő adókat (5%-os TBjárulék-csökkentés, tételes EHO eltörlése), valamint csökkentették az SZJA-t. Utóbbi lépésükkel megteremtették a növekedés feltételeit, növekvő GDP-vel adták át az országot.

Nem csak rövidtávú intézkedéseik voltak, hanem az ország finanszírozhatóságának érdekében reformszintű intézkedéseik is. Gyorsabb nyugdíjkorhatár emelést írtak elő, törvényt hoztak a vagyonadóról, a szuperbruttó teljeskörű bevezetése növelte volna a járulék-tudatosságot, az SZJA-t kvázi egykulcsossá tették.

Bajnaiék úgy tették rendbe a gazdaságot, hogy nem lopták az emberek magánvagyonát, tiszteletben tartották a nyilvánosságot úgy a politikai döntések, mint a közpénzek felhasználása terén. Nem pécéztek ki ellenségeket, akik ellen uszító-hadjáratot szerveztek volna, nem költöttek felesleges rongyrázásra, nem szórták teli az országot keselyűnek kinéző turulmadarakkal. Hagytak mindenkit boldogulni.

2012.10.07. 12:05:28

@nu pagagyí: "úgy tették rendbe a gazdaságot, hogy nem lopták az emberek magánvagyonát, tiszteletben tartották a nyilvánosságot...."

Persze-persze. Ezt hívják utolsó stádiumnak, ahol
már kár a szóért...

Imádom olvasni az ilyen bejegyzéseket, mert olyan átéléssel írod, mintha értenél hozzá, nem pedig a TV-ben hallottakat mondanád fel szorgalmas papagáj módjára. Mikor tanulod már meg, hogy hiteles mérőszámok mamár nem léteznek. Megnézed a kedvenc műsorodat a tévében, kedvenc pártcsatornádon, aztán elég odébbkapcsolnod egyet és máris hallhatod az ellenkezőjét ugyanannak. Aztán rajtad múlik mit hiszel el. Ha hülye vagy, valamelyiket. Ha okos, és vannak még elveid, akkor egyiket sem. Egyetlen hiteles mutató van: a szavazat. Ha olyan kurvajó volt minden, vajon miért szenvedett az mszp olyan megalázó vereséget? Azért barátom, mert a te mérőszámaid csak papíron (médiában) léteznek, a dübörgő gazdaságból itt bizony senki nem érzett semmit, és erre már sokszor a hurráoptimista szekértoló műsorok sem gyógyír. Helyreállt az ország iránt a bizalom? Mondjuk azt, hogy lehiggadtak a kedélyek, mert multik, és idegen érdekeket kiszolgáló talpnyaló került a kormánykerék mögé. Egyébként megfigyelhető, hogy ahányszor valami világnak nem tetsző (nem talpnyaló) vezető kerül kormányszékbe, kitör a hiszti, elkezdik félteni a demokráciát stb. Egy átlag magyar honpolgárnak huszadrendű kérdés, melyik európai bagázsnak mi a véleménye rólunk, ez csak a baloldalnak mérce, és fontos. Nem véletlenül. Egyébként Bajnai előtt volt bizalmatlanság? Ha igen, akkor ez öngól, mert Bajnai előtt valami Gyurcsány nevű ürge volt a porondmester.

Blogger Géza 2012.10.07. 13:22:16

@Mr. Waszabi: "ha nem lesz miből, mert az állambácsi elveszi minden jövedelmedet nemzetérdekből?"

Ez jó kérdés, csak nem értem, miért most jut eszedbe, mikor soha ilyen alacsony SZJA-terhelés nem volt Magyarországon, mint ami most lesz. Amikor 40% és afeletti adókulcsok voltak, akkor ez nem okozott fájdalmat, de most a 16%-nál igen?

" Eltünteti a normális munkahelyedet " ettől miért nem Bajnai idején tartottál, amikor rekord magasságú volt a munkanélküliség? Miért most jut eszedbe emiatt aggódni miután azóta 120 ezerrel több munkahely van? (és nem a közmunkások miatt.)

"Mutass már egy nyugati demokratikus országot, ahol az alkotmányt és a demokráciát felszámolták államérdekből." Pl. Németország, Olaszország stb. De hogy jön ez most ide? Vagy komolyan azt hiszed, hogy itt most fel van számolva a demokrácia? Azért, mert van egy új alkotmány? Röhej. Ezért nem lehet komolyan venni az ellenzéket, mert ilyen nevetséges állításokkal operál, és ha valaki ennyire el van szakadva a valóságtól, attól mit lehet várni, hogyan oldja meg a valós problémékat? Ha valaki az tekinti értelme fő céljának, hogy leváltsa Orbán Viktort, és ezzel szerinte megmentette a hazát, akkor 4 év után majd megint jöhet egy öszödi beszéd, ahol Gyurcsány 2 évi miniszterkedés és 2 évi kormányfősködés után kénytelen volt bevallani, hogy "nem csináltunk semmit".

Blogger Géza 2012.10.07. 13:24:57

@Roan: "Ezt megerősítette egy piackutató cég is, hogy ettől az időponttól fogva érezhető a kemény szembenállás pl. a Népszabadság-Magyar Nemzet olvasók között," :DDD

És ezt te elhiszed? A taxisblokád óta ment a kemény harc, csak max. már nem emlékszel rá.

Blogger Géza 2012.10.07. 13:27:55

@vakapad: Tényleg érdekes lenne egyenlőségjelet tenni, ehhez sorolnod kéne vezető fideszes politikusokat, akik ellen Zuschlag, Hagyó, Hunvald szintű eljárások folynak vagy folytak mondjuk az utóbbi 10-15 évben?

Blogger Géza 2012.10.07. 13:32:40

@puffatag: Mi az a 400 milliárd? Vagy te összeadsz minden tendert, amin számodra nem szimpatikus cég nyert, összeadod a tenderösszeget (tekintet nélkül arra, hogy esetleg az összeg kisebbik része jár neki, mert konzorciumban indult), majd az egészről kijelented, hogy lopás? Milyen alapon? Akkor én is adjam össze 2002 és 2010 közt az összes állami megrendelést, ami nem tetszik (pl nyert benne a STRABAG, akik Ausztrián át pénzelték az SZDSZ-t) és fogjam rá, hogy lopás? Mi ennek az értelme?

Mr. Waszabi 2012.10.07. 16:34:26

@Blogger Géza: nagyon egyszerűek a válaszok.

22 év óta piaci szektorban dolgozom. Mindig magamnak kellett megkeresnem a munkát, tehát van ebben tapasztalatom.
1995 óta nem fordult elő, hogy a gyártási, a pénzügyi, a távközlési és az energetikai szektor, valamint a kereskedelem egyszerre épített volna le. A mezőgazdaságot régóta periférikusan kezeli minden kormány, tehát azt már nem is említem.
2006 óta a gyártási szektor ingadozik, onnan került ki a legtöbb munkanélküli, de közben jöttek létre új beruházások, amelyek felszívták egy részüket. Bajnai alatt a gyártási szektor ingadozott, a többi alig észrevehetően, s ráadásul a befektetői, beruházói bizalom emelkedőben volt, nem megszűnőben. Utóbbi egyedül az Orbán kormány magatartásának, döntéseinek köszönhető. Hát ezért nem volt ok aggodalomra Bajnai alatt, most meg van.

Az SZJA ugyan csökkent, de csak pár hónapig volt ilyen szép a kép, mivel utána röviddel elkezdődött a fogyasztási adókon keresztül való pénz-visszaszipkázás. Több csatornán, párhuzamosan. Az extra adókat nem szüntették és nem is szüntetik be, bár ezt ígérték, ugyanakkor emelték az ÁFÁ-t, jövedéki adókat, illetékeket, illetve egyre újabbakat találnak ki. Ez megint nem hit kérdése, ez a valóság itt és most.
A dolog mögött pedig az elfogyó adófizetők állnak.
Pénz beszél, ugye, megint a kurva pénztárca.
A felszámolt, bezárt,elköltözött cégek nem fizetnek se TÁNYÁT, se ÁFÁT, se járulékokat, se vámot, és a szélnek eresztett alkalmazottai, alvállalkozói sem. Ezt sikerült az Orbán kormánynak "tennie", annak ellenére, hogy a saját szakértői is naponként megmondják 2 év óta, hogy ez így nem megy.

Azt mondja tehát pénztárca nevű mérőműszer, hogy a világgazdasági válságból adódó recessziós hatásokon túl a kormány rengeteg olyan lépést tett és tesz, amivel tovább rontja a gazdaság helyzetét. Teszi ezt most is, amikor minden jobboldali közgazdász is azt mondja: ne! Azok is, akik korábban támogatták a kormány publikált elképzeléseit. Most meg nem.

Munkanélküliség. Nem a munkanélküliek száma számít a gödörből való kimászás tekintetében. Az nem mindegy igazából, hogy a munkanélkülivé válók melyik rétegből, szektorból kerülnek ki.
Jelenleg a termelőágazatok, azaz az ipar, energia, pénzügy és távközlés egyszerre épül le. Ők azok, akik javarészt nem a költségvetésből termelték a jövedelmet s a befizetett adókat, járulékokat sem, hanem a piacról. Tőkéjük javarészt külföldről származik, tehát nem az állami költségvetésből.
Továbbá, az sem mindegy, hogy a nem költségvetésből származó havi 200-400 bruttó jövedelem után fizetnek-e adót, járulékot, meg a belőle költött bármi után 27% ÁFÁT, vagy havi 92 bruttó után, amit viszont a költségvetés fizet. Na, ezért lófütty a közmunka program gazdaságilag. Csak a darabszámot javította, a pénzmennyiséget nem. És ezt lehetett tudni akkor is, amikor kitalálták.

Nos, a kormány azt az utat választotta, hogy az embereket leolcsósítja a környező volt cucalista országok, sőt, a kinai szint alá, hogy így váljon vonzó befektetési célponttá újra az ország. Nem az államigazgatást karcsúsítja, nem saját magát olcsósítja, hanem a lakosságot, az adófizetőket.
Ez pedig csak úgy lehet, hogy az életkörülményeket, fogyasztást, azaz az életszínvonalat is arra a szintre szorítja le. Magyarul, kiszipolyozza polgárait, rabszolgává teszi. Siker van e téren, mert most már csak Romániával versengünk az utolsó előtti helyért.
Ez az elképzelés kimaradt a választási porgramból valahogyan.

Rákosi-modell? Ja. Nem unortodox ez, csak régen volt, s gondolták, már senki nem veszi észre, ha újdonságként tálalják. Csak anno volt erre külső politikai ok, katonai kényszerítő erő, most meg nincsen. Csupán Orbán gondolja, hogy erre kapta a felhatalmazást a választóktól. De, mivel ezt elfelejtette elmondani esemény előtt, hát nem igen kaphatott rá felhatalmazást, ugye. Szerintem, ahogy a biliben hűl a pisi, erre egyre többen fognak ráébredni, hogy nagyon át lettek baszva. Nem az öszödi beszéd szintjén, hanem sokkal húsbavágóbban és főként, jóval hosszabb időre.

Demokrácia? Légyszi, adjál már be az Alkotmánybíróságra egy beadványt. Mint polgár. Ha esetleg nem sikerülne, gyere vissza és meséld el, hogy miért nem sikerült. Ennyit az új alaptörvény demokráciájáról.

Mindez nem ellenzékiség kérdése, mint látod, csupán javarészt gazdasági, meg némiképp alapvető emberi élethez való jogé. Megélhetésről van szó, nem másról.

dobzse.laci 2012.10.07. 18:00:36

@no successful:
ez kemény....
Biztos van rajtad egy headset, és közben nyomja: beszív ... kifúj.
Különben már rég nem élnél.

Roan 2012.10.07. 18:10:24

@Blogger Géza: Sőt, már Trianon előtt is, mi? Hol volt az, hogy családok, barátok egymásnak estek Fidesz/MSZP/akármilyen pártkérdésben? Bizony, a TF-es beszéd után alakultak meg a polgári körök, s jött be a politika olyan helyekre is, ahol előtte nem volt. Személyes példák: munkahely, konditerem, család, baráti kör, stb. Még egyszer: lehet, hogy volt szembenállás, de nem ilyen szintű.
süti beállítások módosítása