Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Sötétség délben

2012.08.01. 17:25 Álszentfazék

Megnyugvással vehetjük tudomásul, hogy szorgos  városatyáink (anyáink) buzgólkodásának hála székesfővárosunk kaotikus közvilágítási állapotai között rend lett végre vágva. Gátat vetve a parttalan liberalizmusnak - amely a káosz örvényébe taszította ezt a szabályozásérzékeny területet – a közterek lámpái mostantól nem akkor sugározzák fényüket, amikor sötét van, összevissza, kiszámíthatatlanul – mert ki látja azt előre mikor lesz sötét, sötétben az orrunkig sem látunk -, hanem szépen, rendesen, amikor nékik azt a magas hivatal előírja. Jogszabály mellékletében lesz pontosan megadva, hogy mikor van elég sötét. Kicsit később kezdődik és kicsit előbb fejeződik be, mint eddig. Székesfővárosunkban szürkületben szar - alliterál majd Babits utóda. Mondhatni: a hivatali sötétség órái kerültek meghatározásra.

Mi sem áll távolabb tőlünk, mint hogy  sötétség kérdésében bármely közintézmény kompetenciáját kétségbe vonjuk, mégis a kétely eresztett gyökeret gyenge lelkünkben.

Mert odáig rendben van a dolog, hogy naprendszerünk alapvető paraméterei feltételezhetően nem fognak markánsan módosulni ebben a választási ciklusban. A napnyugták és napkelték időpontjával tehát lehet számolni. Egy olyan szövetség, amelyikben benne van a KDNP, abban is bízhat, hogy regnálása alatt nem lesz napfogyatkozás. Ezt elintézi nekik a Semjén. De abban is biztosak lehetünk vajon, hogy a következő önkormányzati választásokig meteorológiai havaria sem várható? Nem lesz-e olyan, hogy bár a Nap égi helyzete nem ad okot a közvilágítás bekapcsolására, a lokális mikroklíma bizonyos cikumstációi (vastag felhőtakaró, sűrű csapadék, köd stb.) mégis indokolttá teszik azt? Ilyenkor mi fog történni lámpa-fronton? Kétharmaddal módosítják az időjárást? Visszamenőleg? Összehívják a rendkívüli közgyűlést világítás-időszak-módosítási napirenddel? Van valaki, aki elrendelheti a statáriális lámpagyújtást? Esetleg marad a sötétség? Azt hiszem, ez az utóbbi kimenet a valószínűsíthető.

A rendelkezés hatása anyagilag is rendkívül áldásos. Már az idén testvérek között  is meghozza a 60 milliót (feltéve, ha a sötétség nem lesz nagyobb a tervezettnél!). Az a baj, hogy az ilyen intézkedések, melyek úgy a főváros anyagi helyzetét, mint lakóinak életminőségét új alapokra helyezik, túlságosan nagy időtávval követik egymást, így félő, hogy a széles közönség figyelő szeme elől homályba vész a nagyívű koncepció.

Legutóbb tavaly tavasszal örvendezhettünk, mikor is fővárosunk közgyűlése az utcai zenélés neuralgikus kérdéskörét rendezte. Az 59/1999 Kr. 2  § t)  pontjának módosításával mind a definíció, mind az engedélyezés, mind a díjszabás problematikáját nyugvópontra juttatva (160-230 Ft/nm/nap, a közterület kategóriájától függően).

Vegyük észre a briliáns elgondolást! Mivel sötét lesz, ezért látni nem fogunk, felértékelődik tehát a hallás szerepe. A közterületi hangászok által kibocsátott jellegzetes zajok lassan tájékozódásunk nélkülözhetetlen támpontjává válnak. Barátainknak így adunk majd útbaigazítást: - A Van nekem egy csíkos gatyámnál kis ívben jobbra, aztán a Székely himnusz utáni harmadik kapu. Ha valamelyik trubadúr váratlanul kidől, csomópontjában rendőr veszi át az irányítást a megfelelő dallamot fütyülve. Felértékelődik tehát a közeg muzikalitása, amely tény jelentős, pozitív hatást fog gyakorolni a roma népesség integrációjára. Egyrészt.

Másrészt, az utcai zenészek a konjunktúra hatására elszaporodnak majd, így okozva számottevő bevételt a fővárosnak (plusz, roma felzárkóztatás). Ezek a csilingelő forintok, akárcsak az áramtakarékosság eredménye, a BKV helyzetét van hivatva javítani, amely cég jelenleg 120 milliárddal tartozik, de a legkisebb segítségért is hálás. Az egyik pénzecskéből vesznek majd szélvédőmosót, a másikból új ablaktörlő-lapátokat a buszokra. Az így kitisztuló szélvédők pedig teljes mértékben ellensúlyozzák a ránk telepedő sötétség hatását. Pénz az ablakban.

Most azonban, hogy felsejlett a sötét jövő, nem szabad megtorpanni. Ezt a késleltetett bekapcsolást ki kell terjeszteni a közlekedési lámpákra is. Ott is lehetne fogni egy kis pénzt! Mondjuk, a piros és a sárga között lenne egy ütemnyi szünet, amikor nem világítana semmi. Sehol egy fénysugár. Már csak annyi van hátra, hogy a KRESZ-t is módosítsuk. Bele kell írni, hogy mi a teendő, ha a villanyrendőr üzemszerűen sötét. Mert innentől kezdve kétféle sötétség létezik. Az meghibásodás következtében előálló, ami máshol is előfordul, és a  normál működés közben produkált, ami csak nálunk van. Hungarikum.

Szólj hozzá!

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr164690521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása