Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

A Schmitt-villa és a köztársaság állapota

2012.06.04. 20:33 Álszentfazék

Több lap is háborog annak okán, hogy Scmitt Pál meg fogja kapni a néki életfogytig járó exelnöki villát. Emlegetnek pofátlanságot, idézik a szállóigévé vált mondatot: ami jár, az jár. Nos, ha már a járásnál tartunk, a derék sajtómunkások – szerintem – nagyon rossz úton  járnak. Mondhatnám, kevésbé eufemisztikusan, ordas hülyeséget beszélnek.

Igen, ami jár, az jár. S.P. a Magyar Köztársaság Elnöke volt (így, csupa nagybetűvel). Nem a török, a muszka, a labanc ültette az elnöki székbe, nem is államcsínnyel, katonai puccsal került oda. Szabad és demokratikus választások eredményeképpen állt fel az a parlament, amelyik az elnökválasztás összes szabályát – amely szabályok megegyeztek az előző elnökválasztásokéival – betartva emelte őt ebbe a méltóságba. Mi, a magyar társadalom, teremtettük meg azt a politikai közeget, ahol ő elnök lehetett.

Hogy személyében mennyire testesítette meg a nemzet egységét, talán vitatható, de az, hogy a nemzet minőségét tökéletesen testesítette meg; nem is kérdés. Valóban ő volt az Emberek Elnöke. Személyében megjelenítette a mai magyar társadalom  átlagos és általános színvonalát. Ő volt a szabály, elődei a kivételek. Mondhatnánk, az elődökkel oltári mázlink volt, de ez is egy rossz mondás lenne. A környülálló közeget messze felülmúló minőségükkel csak elfödték a bajt, és - mint tudjuk -  növeli, ki elfedi.

Továbbá, az exelnökök méltó körülményeinek biztosításával nem a személyüket tiszteljük meg, hanem a pozíciót, amit betöltöttek, azon keresztül az országot és végül is önmagunkat.  Lépjünk már egy picit hátrább és gondoljuk el, milyen tróger országnak tűnik az olyan, amelyik a legfőbb közjogi méltóságainak méltó életviszonyairól sem gondoskodik a nyugállományba vonulásuk után! Bárhogy vonultak is oda! Richard Nixon lényegesen súlyosabb bűnügybe keveredett, mint Plagi bácsi, csúful lemondva kellett eloldalognia, mégis kapta élete végéig mindazokat a juttatásokat, amelyek odaát a tengerentúlon egy exprezidentnek kijárnak.

A méltó körülmények kapcsán szokták felemlegetni, hogy S.P.-nek komoly vagyona van, számos  ingatlana, amelyek bármelyikében több mint elfogadható körülmények között élhet. Már bocsánat, de hogy jön ez ide? Avagy az elnöki posztot betöltöttek iránt (tehát végül is saját magunk iránt)  megnyilvánuló tiszteletet az illető bankszámlájának egyenlege határozza meg?  Mert ha igen, akkor tényleg nem érdemlünk még ennyi tiszteletet sem! Erzsébet királynénak még Schmitt Pálnál is komolyabb magánvagyona van (ingatlanokkal), az angol társadalom mégis biztosítja számára a királynői tisztséghez tartozó méltó körülmények fenntartásának költségeit.

Végül, de elsősorban, tessünk már egyszer elvinni a balhét! Nehogy már ezen a szerencsétlen nímandon verjük le az elmúlt 22 évet! Ezt a társadalmat mi csináltuk meg ilyennek, ő csak szükségszerű következménye az állapotnak és a színvonalnak. A következmények nélküli ország felszámolása ott kezdődik, hogy mi (én) – nem ők(ő), nem ti(te) – vállaljuk(om)a cselekedeteim (passzivitásom) következményeit. A sunnyogásról is csak úgy lehet leszokni, mint az alkoholizmusról. Belenéz a társadalom reggel a tükörbe és nevén nevezi amit lát. Nem lesz az egy szép név, de a procedúra megkerülhetetlen!

Úgyhogy, a magam részéről azt remélem, hogy a mi Pálunk az emberi kor legvégső határáig fogja jó egészségben lakni az ő rezidenciáját. Mert ő lesz az a bizonyos kép a tükörben, ami emlékeztet bennünket a teljesítményünkre. És ha kénytelenek leszünk nézni azt a képet, akkor talán esélyünk lesz lassan, kínlódva, egy egész picit megváltozni.

Szólj hozzá!

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr244565563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása