Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

BeFidel a spontán kormánypárti tömegszimpátia

2012.01.22. 13:10 Álszentfazék

A Belügyminisztérium szerint négyszázezren voltak szombaton a kormánytámogató tüntetésen. A magunk részéről cseppet sem csodálkozunk a hatalom iránti szeretet eme tömeges megnyilvánulásán. A Vezér is szereti a hatalmat, miért ne szeretnék azt a hívei is?
A spontán kormánypárti szimpátiatüntetéseknek már csak ilyen tömeges a természete. Az úgy van, hogy a kormány teszi az ő dolgát, okozva ezzel számosaknak jelentős gyönyörűséget. Amikor aztán az egyéni alattvalói örömök összege eléri a kritikus tömeget, bekövetkezik a spontán szimpátia-robbanás. Azt mondja ilyenkor magában a spontán szimpátiatüntető: - Ha rám küldöd a rendőreidet, akkor is világgá kiáltom: Jó, hogy hatalmon vagy!
Van ezzel így az ember.
Vénségünk okán történelmi párhuzamok elevenülnek meg lelkünk vásznaján. Történt egyszer, hogy Fidel Castro – aki akkor már Kuba első számú vezetője volt, hála a győztesen megvívott forradalomnak és szabadságharcnak (ellenfél a nemzetközi imperializmus) – egy napsütéses reggelen kilépett szobájának erkélyére, mely erkély ( mit tesz Isten) Havanna főterére nézett, és látja ám, hogy egymilliónyi spontán szimpatizánsa verődött össze a téren és mindnyájukat az a vágy tölti el ezen a verőfényes reggelen, hogy szűnjön meg végre a globális finánctőke undorító színjátéka: a szabad választás. Mit tehetett mást Fidel - ez az egyébként elkötelezett demokrata -, mint hogy engedett a spontán kormánypárti tömegnyomásnak? És Kubában azóta jó.
A magunk részéről – be kell vallanunk – csak a média híradásain keresztül követtük a spontán szimpátiaeseményeket, de megható pillanatoknak így sem voltunk híján. Különösen azt tetszett, mikor egy kisebb (spontán) kórus a Kossuth-nótát énekelte, s a jobb szélen (nekünk, nézőknek jobb; értelemszerűen nekik, a résztvevőknek bal) álló idősebb hölgy H&M feliratú fehér szatyrát átölelve beledalolta a kamerába : Éljen a magyar szabadság! Éljen a nemzet!
Ilyen lehetett volna, ha – mondjuk – Nyikita Szergejevics Hruscsov egy Levi’s farmerben tart gyújtó hangú beszédet az amerikai imperializmus küszöbön álló vereségéről. Nos, Nyikita nem tett ilyet. Nem volt elég spontán.

 

Szólj hozzá!

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr113691002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása