Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

A szellemi restség ünnepe - 03.15

2011.03.15. 21:09 Álszentfazék

Márciustizenöt akőszívűember. Ha eljő majd az új kor tímárpétere, egy pimasz, eredeti ifjú tehetség, és megrendezi az új kor egészségeserotikáját, és a mű netalántán rügyfakadáskor fog játszódni, akkor a zseniális, szállóigévé nemesült "gusztushúsz, kotmányunk ünnepe, birkaperkelt miegymás" aranyköpést nyugodtan helyettesítheti a fenti nyitómondat valamilyen szellemesebb változatával. Mióta az eszemet tudom, rendszerfüggetlenül, minden - kötözködők kíméljenek: lényegében minden! - márciusnak az ő idusán levetíti az inkriminált opuszt valamelyik országosan fogható televízió. Vagy kereskedelmi vagy közszolgálati, vagy napközben vagy este, de mindig.

Nomármost, Jókai jeles szerző volt, de hatalmas életművének színvonalát - a hatalmas életművek már csak ilyenek - igen erős szórás jellemzi. A kőszívű ember fiai, szerintem, messze nem tartozik eme életmű kiemelkedő darabjai közé.(Tessék csak felnőtt fejjel újraolvasni! Ne csak a gyereket kínozzuk vele!) Megkérdőjelezhetetlen helyét a kötelező olvasmányok között két dolognak köszönheti (ismételten csak szerintem): egyrészt a magyartanárok szellemi restségének ( gondolkozni nem kell, baj nem lehet belőle), másrészt, hogy nem nagyon van mire lecserélni. A '48-as forradalom egészét, előzményeit, az azt követő megtorlást megéneklő eposzokban, amit ráadásul egy kortárs, sőt egy aktív résztvevő írt, nem dúskálunk. Ami meg van - maga Jókai is produkált még néhányat: Forradalmi csataképek, Politikai divatok - azok közül még mindig a Kőszívű a legjobb. A legjobb, de nem nagyon jó. És erre jön még Várkonyi filmje.

Várkonyi Zoltán színészi, rendezői és színházigazgatói munkásságát nem ismerem, mivel életkoromból kifolyólag nem láttam sem őt, sem rendezését, és az általa vezetett színházban sem jártam. Beszélik, hogy mindezekben kiváló volt, és én hiszek a szóbeszédnek. De mint filmrendező ... Hát nem egy mérföldkő. Az általa produkált "nagyívű történelmi tabló" - a bennük felvonultatott színészóriások közreműködése ellenére - filmnek (még kalandfilmek is!)gyengécskék, látványnak szegényesek. Másról sem tesznek tanúbizonyságot, mint a jeles férfiú hatalmáról, befolyásáról és kapcsolati tőkéjéről. Hogy minden gagyiközeli produkció után újra és újra össze tudta gründolni azt a (hazai viszonylatban minden bizonnyal) rengeteg pénzt a következő "kötelezőolvasmány" kínos képregényesítésére.

Mindehhez tegyük még hozzá, hogy a filmek gyorsan öregszenek és a mester produktumainak fiatalabbja is közelít az ötvenhez. Egy közepes regény gyenge adaptációjáról van tehát szó, ami fölött már az idő is eljárt. És mégis jön föl - mint egy audiovizuális böffentés - évről évre. Kinek, könyörgöm? Aki eddig nem látta, az vagy vak vagy külföldi.

Ennyi mondandónk van negyvennyolcról? Nemzeti - Bánk bán, TV - Kőszívű?

Pedig, akárhogy nézzük is, minden ellentmondása és vitatható részlete ellenére a magyar múlt legpozitívabb, legjelentősebb eseményéről van szó. Oké, ott volt mondjuk István is a kereszténységgel, de az nagyon régen volt. Azzal a társadalommal, azokkal a problémákkal, megoldásokkal és értékekkel nekünk már igen kevés érintkezési pontunk van. Negyvennyolc viszont nem volt olyan régen. (Ebből nem engedünk!) Jómagam két olyan felmenőmet is ismertem, aki a XIX. században született, tehát teoretice akár találkozhatott is Jókaival ,Görgeyvel, Kossuthtal.  Ez bizony a történelmi közelmúlt, ami igencsak hatással van a mára.

Létezik, hogy senki nem gondolt, alkotott erről színvonalasabbat, súlyosabbat, korszerűbbet az elmúlt 30-40 évben? Vagy esetleg mégis? Mindössze arról van szó, hogy a köz és kereskedelmi médiaszolgáink szellemi horizontja eddig terjed? Médiaelitünk utoljára az általánosban olvasott erről a jeles korszakról. Esetleg nem is csak erről? Esetleg akkor sem, csak producere volt az obligát olvasónaplónak?

Egyik lehetőség jobb, mint a másik! De ez legalább egy új kérdés. Mert azt, hogy akkor most ki a Jenő és ki az Ödön kicsit már unom.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: így látom én kultur fintor

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr142742665

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József - FORRADALMÁROK 2011.03.16. 09:23:40

CSOPORTKÉPEKMi mindenre alkalmas az egyistenhitek teológiája! A modern ember megborzong és felismeri az internetben Isten három fő attribútumát. Mindentudó, mindenható, mindenütt jelenlévő. Sokan dolgozó-szobájukban, munkahelyükön vagy internet-kávézók...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása