Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Szilvánusz

2010.09.27. 18:27 Álszentfazék

Érdeklődésünk górcsövét fordítsuk hát a szilvapálinka felé. Azoknak, akiknek számára esetleg nem egészen világos a nemes nedűre irányuló kitüntetett figyelem oka – kétségtelen, ők az élet dolgaiban kevésbé jártasak – minden bizonnyal kellő magyarázatul szolgálnak az alant következők.

A szilva ugyan, mint gyümölcs, nem egy delikát, de mint alapanyag rendkívül értékes. Belőle lesz ugye a szilvalekvár. És amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is! Mit lehet; kell! Erős a gyanúm, hogy a lekvár önmagában kevés szilvafának adta volna meg a túlélés esélyét. Ámde ott van a kultúrtörténeti jelentőségű szilvapálinka. Minden italok legbecsületesebbje. A letagadhatatlan. Szilvóriumot nem lehet titokban inni. Hangos pálinkának is nevezik, tekintettel arra, hogy ha fogyasztója zárt térben kinyitja a száját, a jelenlévők figyelme garantált. Csapatban különösen erős. A szilvapálinka mint előretolt ék (van egy csatáros taktika, de a bátrabbak egész csatársorral játszanak), középpályán a szalonna-kenyér-hagyma hármas irányít, a hátvédsort az óvatosságtól függő számú (3 - 5) sör alkotja, a kapuban pedig az evés utáni cigi áll. Nos, aki ezt a csapatok a pályára küldi, annak egyetlen böffentése - ami nem várat sokáig magára - alkalmas egy vasúti kocsi teljes és tartós elnéptelenítésére.

Igazi hungarikummal van tehát dolgunk, hiszen a szilvapálinka, a fent leírt nyíltsága okán, leginkább a magyar lélekkel rokon, egy a leglényegük, mondhatni: ő az italok magyarja. Akadnak persze, akik ezt a kendőzetlen, őszinte karaktert félremagyarázzák és nem átallnak antiszociális, tapintatlan bunkóságról beszélni a szilvapálinka társasági élvezete kapcsán, mondván - Kultúrember ilyen büdös ital fogyasztása után kerüli a zárt teret, valamint mindazon embertársainak közelségét, akik nem osztoznak szenvedélyében. Ez a dekadens hang többnyire az agyonreklámozott gabonapálinkák mellől szól. Érdektelen.

Aligha véletlen, hogy azt a réteget, mely történelmünk során oly sokszor lendítette előre a haza kátyúba ragadt szekerét, a honi progresszió élcsapatát, a kisnemességet a „hétszilvafás” jelzővel illették eleink. Hét szilvafán éppen megterem egy főzetnyi cefrének való. Jó évben kettő is. És mire lenne nagyobb szükség e lángoktól ölelt hazában, mint néhány jó évre.

Mindezeken túl – nem mintha mindezek nem lennének meggyőzőek – a szilvapálinka akkor adja tanúbizonyságát leginkább áldásos hatásának, ha szívünk hölgyének meghódítását vesszük fejünkbe. Az áldásos hatás több szinten is megnyilvánul.

Legelébb is a kínálat jelentős feljavulásának érzetével ajándékozza meg fogyasztóját. Ahogy Goethe írja a Faustban:Hadd, ez ital a bensődre hasson,/s Heléna néked minden asszony.  Az energiaminimum elve harcol itt a hormonokkal. Én? Ezt? Ezért? - kérdi a vívódó. A vívódás sikeres lezárásának azt a pillanatot tekinthetjük, mikor a férfiú okos fejével biccent és mindhárom kérdésre igennel válaszol. Talán fölösleges is részletezni, hogy a szilvapálinka (+kísérők) ütemes fogyasztása milyen mértékben rövidíti le a döntéshez vezető utat és micsoda szilárdságot ad az elhatározásnak. Mégoly edzett és sokat látott megfigyelők is magasra emelik karjukat a csodálkozástól az eredmények láttán. Ezt a jelenséget írja le találóan a népi bölcsesség: nincs csúnya nő, csak keveset ittunk. ( Itt kell megjegyeznünk, hogy, mint az aforisztikus kijelentések általában, ez is féligazság. Hiszen, akinek a sors hosszúra méri az evilági lét rögös útját - amit tiszta szívből kívánunk minden embertársunknak -, az kénytelen-kelletlen megtapasztalja, hogy eljön az idő, amikor már nem tudunk eleget inni. Esetünkben azonban ettől nyugodtan vonatkoztassunk el; akit érint, az vonuljon félre és zord magányban hallassa a szégyen és a bánat jajszavát. Akiknek érdeklődésére pedig ez a dolgozat számot tarthat, az még bizonnyal innen van az emberélet útjának e hanyatló szakaszán.)

Az energiaminimum elvével tehát már megharcoltunk, de mögötte ott a derékhad: a józan önismeret. És e derék had fennen harsogja csatakiáltását - Veled? Ő? Esélytelen! Nos, a címben megnevezett nemes nedű (+kísérők) a józan önismeretet mint jelzős szerkezetet kezeli és az első tagját igyekszik semlegesíteni. Szögezzük le: ez az igyekezet ritkán meddő. Az alig kérdéses siker esetén a józan önismeret féllábú óriásként hanyatlik a porba, hogy helyén föltámadjon az egészséges önbizalom. Mi másért is van tükör a nívós italmérések férfi mellékhelyiségében a kézmosó fölött, mint hogy a negyedik páleszt (+kísérők) követő bőzubogású ürítés után belepillantsunk és megállapítsuk: szép vagyok! És milyen okos, hogy ezt beláttam!

Itt vagyunk tehát abban a pillanatban, mikor a tettek mezejére léptünk. Nos, ez a lépés némi bizonytalansággal terhelt, ezért azonban busás jutalom mozgásunknak az a laza eleganciája, mely a táncos szórakozóhelyeken különösen imponáló és nemritkán csalja ki a döbbent elragadtatás csodálkozó nevetését udvarlásunk kevésbé oldott szemtanúiból. Szinte dacolni látszunk a gravitációval! Partnerünk - valamint az összes közelben tartózkodó - sérülései, melyek közül különösen tartós neheztelést tud kiváltani az a sajnálatos eset, amikor sarokkal és teljes testsúllyal sikerül a kislábujj körmére tapodnunk, nos, ezek a sérülések mit sem bizonyítanak, ha csak azt nem, hogy a női lábbeli eredeti funkcióját elveszítve, teljesen alkalmatlanná vált az általa takart testrész védelmére. Amennyiben hölgypartnerünk képes szemrehányásokkal illetni bennünket a cipész szakma általános hanyatlása miatt, ezzel érdemtelenné is vált további figyelmünkre. Tekintve pedig az állapotunkat együtt járó rendkívüli érzékenységet, általában ezt nem is késünk a tudomására hozni. (Ezt követi a "minden nő kurva" ordítozása a buszmegállóban.) Kis szerencsével azonban elkerülhetjük ezt a szomorú végkifejletet.

Következő lépés az intim beszélgetés kezdeményezése. Az, hogy mondandónkban sziporkázó szellemesség ötvöződik a filozofikus mélyenszántással – mintegy, magasabb szellemi régiókba emelkedtünk - nem is kérdés. A beszélgetéssel tehát rendben is lennénk. Az intim rész már problémásabb. Hát igen, a szilvóriumnak (+kísérők)  - mint fent már jeleztük – bizony szaga van, ami a közelhajlás - két méterről nehéz intimkedni - esetén nem előny. Azonban, ha felsőtestünket sikerül a feltörő böffentések ritmusában előre-hátra mozgatni, a legkeményebb adagokkal a hölgy arcától viszonylag távol tudjuk megterhelni a légnek szekerét. Így, ha győzelemre itt nincs is esélyünk, döntetlenre kihozhatjuk ezt a menetet is.

A partnerünk iránti elragadtatás kifejezésével nem szokott gond lenni. Stílusunk keresetlen, nemes egyszerűsége alig hagy helyet a kételynek. Mivel a szilva (+kísérők) általában jótékonyan hat a hangképző szervekre, attól sem kell tartanunk, hogy imádottunk így szól majd - Szavaid olyanok fülemnek, mint a légyzümmögés. Sőt, többnyire a környező asztalok közönsége is osztozhat a pillanat szépségében, amit nem is késlekednek elismerő mosollyal nyugtázni. Finomságokra fogékony hölgy szemében ezek a pillantások tovább fokozhatják vonzerőnket.

Felmerül a jogos kérdés: mi történik, ha hódításunk sikerrel zárul? Egy biztos: a bátorságunkra a továbbiakban sem lesz panasz!

Ha pedig az esetleges kudarc emléke a következő szürke hétköznapokon elviselhetetlenné fokozza a másnaposság gyötrelmeit, ne habozzunk a dolgozatunk tárgyát képző nemes nedűhöz (+kísérők)  fordulni segítségért.

És da capo ...

2 komment

Címkék: életérzés így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr522327513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.09.27. 22:05:15

:DDD köszönöm az újabb kellemes estét! megyek szavazni!!

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.09.28. 17:38:50

@vagyok, aki vagyok...: Egy pillanatig nem értettem: - Szavazni? Hová? Hiszen csak vasárnap lesznek a választások!
Aztán leesett.
Bár alig hiszem, hogy van jelentősége, a gesztust nagyra értékelem és köszönöm!
süti beállítások módosítása