Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

A vlilágirodalom remake-ei VI.

2010.08.27. 16:37 Álszentfazék

Morbi Dick, a fehér bálna

Az ifjú Ahab meglehetősen sikerületlen gyermek volt. Matematikához érzéketlen, zenéhez botfülű. Az irodalmat messze elkerülte, a történelem hidegen hagyta. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy ügyetlen, nyeszlett és hangyányit beszédhibás serdülőként cseperedett, nos, akkor beláthatjuk, nem volt könnyű élete az iskolában. Azonban, ő is szomjazta  a sikert, az elismerést. Ezért addig keresgélt, amíg talált valamit, amiben ő a legjobb, azon egyszerű oknál fogva, hogy senki más nem foglalkozott vele. Így lett a fehér bálna szakértője. Mindent tudott az albínó cetről, amit tudni érdemes, annál is inkább, mivel ő döntötte el, hogy mit érdemes. A siker nem is maradt el. A csajozáshoz ugyan ez kevés volt, de azoknak az izzadó tenyerű fiúknak a népes táborában, akik utoljára középső csoportban tudtak idétlenkedés nélkül  szólni egy lányhoz, komoly tekintélyre tett szert. Szerette, ha tisztelői balneológusnak szólították.

Intermezzo: Hasonló gondolamenetet követve, megpróbálta felállítani a 217 méteres mellúszás – ez a táv volt tőle a maximum  - világcsúcsát is, ebbéli igyekezete azonban nem járt sikerrel, azon egyszerű oknál fogva, hogy 217 méternél egyetlen szabvány medencetípusban sem lehet falat érni, nem volt hova becsapnia, így lehetetlen volt az idő pontos mérése.

Később bálnavadászatot tanult – azon belül is a fehér bálna szakirányt választotta – a honi felsőoktatás legjobb oktatóitól (nem voltak sokan). Azt a tényt, hogy fehér bálnák nem léteznek, tanáraival együtt, apró homokszemnek, vérzivataros történelmünk szomorú maradványának, tekintette a felsőoktatás gépezetében. – Hej, ha Trianonnál nem így alakul … - sóhajtoztak nagy egyetértésben szakdolgozatának opponensével.

A diploma megszerzése után kézenfekvőnek látszott, hogy a politikusi pályát választja. Akkoriban már Ahab kapitányként emlegették. ( A Halászati Kar egyik vad buliján  nevezte el  így egy igen részeg halbiológus). Ezen a néven vált rövidesen országszerte ismertté és népszerűvé.  A televíziók kedvenc nyilatkozója lett. Egyszerű ruházata, szakálla, határozott arckifejezése és az a szikár stílus, amivel mélyértelmű baromságokat tudott mondani bármely téma kapcsán és minden témától függetlenül, rövidesen megkerülhetetlen személyiséggé tette. Adtak a véleményére – mégis csak egy kapitány, aki balneológus is! -, bár neki ilyen nem nagyon volt. Pártjának győzelme után az agrárminisztérium vadászati államtitkárságán lett fehérbálna-vadászati szakállamtitkár.

Intermezzo :Szóba került a halászati államtitkárság is, de a fent említett halbiológus – akkor már az ellenzék szekértolója -  szóvá tette, hogy a bálna nem is hal.

Ezen a ponton majdnem derékba tört hősünk pályafutása. Magas pozíciójából fakadóan időnként döntéseket kellett hoznia és mivel a bálnavadászaton – konkrétan a fehérbálna-vadászaton – kívül semmihez sem értett, továbbá, mivel eredendően korlátolt volt, irtózatos károkat okozott. Tetézte a bajt, hogy szegényes szellemi képességei jeles szorgalommal párosultak. Ezt a kombót már megsínylette az államháztartás. A pohár akkor telt be, amikor Ahab kapitány rendeleti úton kötelezte a halőröket a szigony viselésére, amely szigonyt versenylovak patkószögeiből kellett kovácsolni és pogány matrózok vérében edzeni.

Mivel a  lemondatás  - tekintettel a lakosság és különösen a honi halásztársadalom körében élvezett népszerűségére – szóba sem kerülhetett, a kormány multilaterális projektet indított a kárenyhítésre. Az ENSZ halászati kutatóintézeteinek segítségével, a legmodernebb géntechnológiát alkalmazva, létrehoztak 1 (egy) darab fehér bálnát, amelyet az akkor már országszerte világhírű Ahab kapitány élénk médiaérdeklődés közepette levadászhatott. A projektet Uniós és IMF források bevonásával sikerült finanszírozni.

Ezután a jeles eredmény után Ahab kapitány nem maradhatott egyszerű szakállamtitkár. Az Akadémia balneológiai tagozatának elnökeként, általános tisztelettől övezve, fejezte be földi pályafutását. Haláláig nem tudta meg, hogy mivel  is foglalkozik valójában a balneológia.

 

Szólj hozzá!

Címkék: remake így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr132252461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása