Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Báthory-film

2010.01.15. 17:28 Álszentfazék

Tegnap volt szerencsém látni Juraj Jakubisko Báthory-filmjét. Hát, nem jó. Szerintem.

Szó nem érheti a ház elejét, tisztes iparosmunka, vannak benne statiszták, meg tájak, meg csaták, meg kosztümök, profi a hang, meg a kép, meg a színészi munka. Egyszerűen csak nem ad semmit, ami megérne két órát az életünkből.

Mintha a Rózsa nevéből Hannibal Lecter írt volna forgatókönyvet Fellini fiának egy amerikai produkcióhoz.

Van misztifika, meg ezotérika a divat kívánalmainak megfelelően adagolva – milyen főrend már az, akinek egy vacak jósnőre sem futja – meg borzalom bőven mérve, nemritkán öncélúan. ( A tovasuhanó hintó mellett ifjú hölgyek lángolnak a mezőn. Csak úgy. Bizony, nem lehetett könnyű ifjú hölgynek lenni a török időkben!)

Viszont a cselekmény zavaros, követhetetlen. Még nekünk is, akik von Haus aus ismerjük a történelmi hátteret, egy angolnak, németnek vagy franciának pedig lövése sem lenne, hogy ki van kivel és miért.

Viszont a figurák elnagyoltak, lélektanilag hiteltelenek. Időnként megváltoznak, de nem tudjuk miért, az is lehet, hogy csak a vonatkozó kérdésben változott meg a véleményük, de ezt sem tudjuk. Időnként tesznek ezt-azt, ami kínosan ellentmond mindannak, amit előtte vagy utána történt. (A háborúból hazatérő részeg férj megerőszakolja a terhes Erzsébetet - még kedvenc ebét is kinyírja -, aki ennek következtében elvetél. Bözsink mindezek után odaadó szerelemmel csügg apucin, miközben az elhalt magzat iránt egészen beteges rajongással viseltetetik, meg is festeti földi maradványait, a festmény viszont a tűz martaléka lesz. Nos, nekem ez hihetetlen, ellentmondásos, zavaros zagyvaság. Netán művészettel volna dolgunk és ezek magas szimbóleumok? Ha csak úgy nem!)

A humoros szál erejéből 2-3 bágyadt mosoly kicsiholására futotta. Ez bizony nem sok, de nehogy már vigyorogjunk, mikor alig múlt el a mohácsi vész!

Kétségtelen bizonyossággá vált viszont az, az eddig sem légből kapott vélekedés, miszerint történelmi tabló ebben a régióban nem készülhet Franco Nero közreműködése nélkül. (Régóta az a sziklaszilárd véleményem: a szlovákok hasonlítanak ránk a legjobban. Azért is utáljuk egymást ennyire!)

Végül megtudjuk, hogy a pénzéhesek és mohók pénzéhségükben és mohóságukban minden gonoszságra képesek, nem átallnak ármányt szőni és befeketíteni és néha még az utókort is megtévesztik. De ráfáznak a sompolygásra, főleg ha szerelmesek.
Nem mondod, Juraj!

 

2 komment

Címkék: így látom én kultur fintor

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr251675002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.02.02. 22:59:13

pedig a múltkoriban felfigyeltem a plakátjára és elgondolkodtam, hgy esetleg...

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.02.03. 10:15:13

@Vagyok, aki vagyok...: Szerintem, nem éri meg, de annáé nagyobb hibát is el lehet követni az életben, mint, hogy megnézed.
süti beállítások módosítása