Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Egy frászt Gojko Mitič!

2013.03.17. 12:51 Álszentfazék

Mivel a hvg.hu cikkét mezei júzerként (lúzer júzer) nem kommentelhetem, ezen a fórumon vagyok kénytelen mélységes felháborodásomnak hangot adni.

A március 15-i elmaradt tüntetések apropóján ironizáló cikk többek között a Gojko Mitič filmek családi megtekintését javasolja. A javaslat önmagában figyelemre méltó. Ezek az alkotások ma már valóban alkalmasak arra, hogy együtt röhögjük könnyesre magunkat. Továbbá, hogy az amnéziás felnőttekben felidézze, hogy gyermekeik korában ők sem voltak idősebbek, ily módon fokozva megértésüket és toleranciájukat az ifjúság aktuális kedveltjei iránt. A gyermekek pedig meglátják a Szülőben az Embert – hűűű, ti ezt néztétek! – ami ugródeszkául szolgálhat kapcsolatuk elmélyüléshez. Szögezzük tehát le: Gojko Mitič jó.

A cikk viszont rossz. Azt írja:

Mégpedig a béketábor saját vadnyugatán és saját indiánjaival, akik a NDK és Jugoszlávia sziklái között nyargalásztak

Majd mellékel egy képet, amin Pierre Brice látható, aki számos NSZK gyártású filmben személyesítette meg Winnetou-t, oldalán Lex Barkerrel, ki ugyanott Old Shatterhandet alakította.

Szóval, szó nincs sem Gojko Mitičről, sem az NDK-ról. Nem ő és nem ott. A többi stimmel.

A nagyszerű Gojko számos emlékezetes figurával gazdagította gyermekkorunkat,  Tecumsech-től Osceola-ig, de Winnetou – a hozzánemértő félműveltek között lábra kapott alaptalan híresztelésekkel ellentétben – nem szerepelt a repertoárjában.  Kétségtelen, hogy a képpel megidézett filmek némelyikében alakított kisebb mellékszerepeket, de ez Terence Hill-re is igaz, mégsem mondjuk, hogy Az ördög jobb és balkeze NDK alkotás és ő benne Winnetou.

Az is igaz, hogy mind Mitič, mind Brice a volt Jugoszlávia festői tájain űzte a gonoszt, de Bruce Willis és Antonio Banderas is forgatott Budapesten, mégsem keverjük össze őket.

Tudom én, hogy az újságíró szükségszerűen általános kontár, belepofázik mindenbe, amihez csak felületes lövése van. De bizonyos fokú alázat talán elvárható? Minden idétlen mondatnál Rejtőre hivatkozunk és minden indián Gojko? Mert róluk tudatlannak lenni nem szégyen? Bergmant Fellinivel nem kevernéd össze, mi? Hát nem! Politikáról, gazdaságról és egyéb ilyen komolytalan dolgokról lehet felelőtlenül irkálni, de itt most az indiános filmekről van szó! Nem szarral gurigázunk!

Azt írja még cikkében a szerző: „Gojko Mitić minden gyerek legjobb barátja (volt)” A szerző most alighanem eljátszotta ezt a barátságot. Kemény munka vár rá, míg kimászik a pária létből. Nem irigylem!

Uff!

Szólj hozzá!

Címkék: így látom én kultur fintor

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr515139353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása