Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!
  • bananarepublica: Milyen trafikmutyi ez kerem, se vendetta, se nehany fustolgo lapura? (2013.05.13. 16:52) Ráég

A derű forrása

2012.10.13. 15:11 Álszentfazék

Előrebocsátom, nem szeretem, ha a személyzet okoskodik. Ha a pincér kioktat, hogy milyen körettel és borral kell kísérni a kiválasztott húst, ha a takarítónő akarja megmondani, milyen is a leporolandó könyvek optimális elhelyezése. Ez nem valamiféle lenézés, ha egy orvos lép ki az illetékességi köréből, azt is nehezen viselem, és ahol és amikor én vagyok a személyzet ott és akkor igyekszem magamat is a fent leírtakhoz tartani. Az egy másik kérdés, hogy mennyire sikerül, de ha nem, az az én hibám, esendőségem, az elven nem változtat.

További előrebocsátandó, hogy véleményem szerint a miniszterelnök – az egész kormányával, sőt az egész államapparátussal egyetemben - bizony személyzet. A köz alkalmazza őt olyan dolgok elintézésére (és csak arra!), amelyeket másként – egyénileg, decentralizálva – hatékonyan elintézni nem lehet.

Következik a fentiekből, hogy ellenszenvvel figyelem, pimasz impertinenciának, hatalmi arroganciának, nevetséges fontoskodásnak vélem, ha a köz alkalmazottja – legyen bár az első ezen alkalmazottak között – világnézeteket tesz helyre, értékrendeket rangsorol, az élet nagy kérdéseiről mondja meg a tuttit. Magánemberként természetesen jár neki a véleménye iránti tiszteletet és odafigyelés – valamint, amiről szeretünk elfeledkezni: a kritika -, de egy miniszterelnök a hivatali idejének egyetlen nyilvános pillanatában sem magánember.  Ha már muszáj ilyesmit cselekedni, akkor az inkább a parlament, esetleg az alkotmánybíróság dolga, de nekik is csak nagyon erős korlátokkal övezve, a végrehajtó hatalom feje viszont hajtson végre, és kíméljen meg a szólamaitól.

Mindezek után és ellenére mégis kénytelen vagyok beismerni, miniszterelnökünk legutóbbi szoboravatóján – nagyon megkedvelte mostanában az ilyesmit – a szívemből beszélt. Így szólott ő : "benső átalakulás nélkül nincsen se ország, se szobor, se pálinka, se bor, se ember."  Magam is így látom. Az embereknek, a társadalomnak, az értékrendnek, az elvárásoknak, a gondolkodásmódnak, a stílusnak kell változnia, attól  és csak attól változik majd meg a politikának, közös dolgaink intézésének a minősége is. Sőt, nem kis mértékben a magánéletünk minősége is.

Tartok azonban attól, hogy a fene nagy egyetértés szerénységem és a jeles státusférfiú között ezen a ponton véget is ért. Gyanítom, hogy a benső átalakulás kívánatos irányáról már egészen másokat gondolunk. Én például el tudok képzelni egy olyan átalakulást, minek eredményeképp a köz konszenzussal oda konkludál, hogy egy olyan politikai csoportosulást, amely miniszterelnökünkhöz hasonló hatalomgyakorlási elveket valló személyt eltűr vezetőjeként, még a parlamenti küszöb közelébe sem enged. Sőt, nincs is ilyen szervezet, mert annyira ciki lenne a tagjának lenni, hogy senki sem lép be, mivel nem akarja, hogy a gyereke kiközösítve  bóklásszon az iskolaudvaron a többiek kórusától kísérve. - Apád lopott pénzből kampányol! Megfelelő szervezet hiányában pedig hősünk a Felcsúti Ruhaipari Szövetkezet helyettes művezetői posztjáért harcolna reménytelenül, mivel konfrontatív, erőszakos természete miatt a környezete ekkora hatalmat sem adna szívesen a kezébe. A szombati focimeccs után pedig egykori iskolatársával S. Lajossal – akit sorozatos közpénzügyi stiklijei lehetetlenítettek el – darvadoznának a fröccs fölött, azon töprengve, hol rontották el.

El tudok továbbá képzelni egy olyan átalakulást, minek következtében az, aki az Etyeki Czimeres Pálinkaház birtokára Isten, áldd meg a magyart címmel állíttatott szobrot felavatja, ettől a pillanattól kezdve a közéletben csak mint a jókedv forrása jelenhet meg.

Mely jókedv – tudtuk meg ugyanott ugyanattól – előre valóbb, mint a bőség, hiszen: „A búval bélelt nem tudja élvezni milliárdjait sem". Milyen igaz, mondanánk elsőre, de tovább gondolva itt is kényes kérdések merülnek föl. Kinek vannak itt milliárdjai? - kérdezzük, úgy is, mint a nép. Csak nem a környezeted ihletett erre a gondolatra, Viktorom? – érdeklődik immár a honi politikai közösség. Akkor már csak azt áruld el a te híveidnek, mi a ború oka felétek? Mert ha ti borúsak vagytok, akkor mi aggódunk. Nem értetek, miattatok.

Szólj hozzá! · 4 trackback

Címkék: életérzés így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr754846271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nácizmus szellemét idézte meg Orbán ópusztaszeri szoboravató beszéde 2012.10.14. 12:53:39

Ösztönökre és érzelmekre ható, félelmeket ébresztő, vallásos és mitologikus elemekből kutyult szektás halandzsájában a román Vasgárda emlékét idéző harcra hívott a messiásként szónokoló miniszterelnök. A Vasgárda “Mihály Arkangyal Légiója” ...

Trackback: Meghágott lányokról énekelt Etyeken a tajtrészeg Orbán 2012.10.14. 12:49:27

A szűk körű mulatozó társaság tagjai között ő volt a legrészegebb, nagyjából a világát se tudta. Már a szoboravató beszédjét is botoxos arccal, keresztbe álló szemekkel mondta el, ám utána kiderült, fogalma sincs, hogy kell viselkednie a miniszterelnök...

Trackback: Ki lesz az, aki a moslékszerű lét borrá változtatja? 2012.10.14. 11:57:48

Orbán Viktor szerint nem véletlen, hogy "a Himnuszban azért van előbb a jókedv, és utána a bőség, mert ez a helyes sorrend. A búval bélelt nem tudja élvezni milliárdjait sem. A vidám lélekkel megáldott a fortyogó cefrének igen örül, mert tudja, hogy ...

Trackback: Ki lesz az, aki a moslékszerű lét borrá változtatja? 2012.10.14. 11:57:45

Orbán Viktor szerint nem véletlen, hogy "a Himnuszban azért van előbb a jókedv, és utána a bőség, mert ez a helyes sorrend. A búval bélelt nem tudja élvezni milliárdjait sem. A vidám lélekkel megáldott a fortyogó cefrének igen örül, mert tudja, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.