Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Eb ura

2012.05.15. 19:31 Álszentfazék

Azt mondja a mi miniszterelnökünk, hogy az aggasztó európai gazdasági helyzet miatt az országgyűlés tavaszi ülésszaka hosszabb lesz, július közepéig mindenképpen eltart.

Így, kijelentő módban.

Elmélázhatnánk most azon, hogy miért kell túlóráznia a diétának bármilyen gazdasági helyzetben. A törvényhozás, mint a neve is mutatja, törvényeket hoz. Nem is nagyon ideális esetben ez a tevékenység úgy néz ki, hogy a derék honatyák/anyák elméláznak azon, hogy milyen világban lenne jó élnie társadalomnak, amelyet képviselnek, majd legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint meghúzzák annak határait. Eddig és ne tovább! – mondják. A kormány pedig az adott keretek között teszi a dolgát. Az adott gazdasági helyzetben. A parlament nem egy operatív műveleti egység. Már csak mérete és működésének leglényege szerint sem! Ott kérem vitáznak, nézeteket ütköztetnek, nem gyorsreagálnak. Mit tehet a jeles intézmény mégoly aggasztó gazdasági helyzetben is? Hadat üzen a recessziónak? Gyorsan hoz még egy-két adótörvényt? A megfontolt gazdasági stratégia nagyobb dicsőségére?

A miniszterelnök által példaként említett jövő évi költségvetési sarokszámok elfogadása éppen nem indokolná a nyári ülésezést. Ha olyan kiszámíthatatlan az a fránya európai gazdasági helyzet (persze csak az!), akkor a legnagyobb hülyeség előrehozni ezt a döntést! Nem kellene inkább kivárni, amíg csak lehet, megnézni, hogy merre fordulnak a dolgok, és azután dönteni? Vagy a helyzet csak a többi butáknak kiszámíthatatlan, mi ki tudjuk számolni? Akkor meg megint hová ez a kapkodás?

Szóval, a falmelléki parasztvakítás minősített esetével állunk itten szemben. Arról van szó, hogy július 22-én ülésezik az EU pénzügyminisztereinek tanácsa, és többek között dönt arról is, hogy folytatja-e kicsi országunk ellen a túlzottdeficit-eljárást. Oda stréberkedünk a jövő évi számokkal (a kiszámíthatatlan helyzet számaival, ugye), bizonyítandó, hogy nagyon 3% alatt lesz a mi hiányunk. Nehogy már elvegyenek egy kis támogatást a gyarmatosítók, mert akkor igen nagy kakában leszünk, tekintettel arra, hogy a szabadságharcunk finanszírozásához nélkülözhetetlen ez a labancpénz.

De nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy jobb helyeken a miniszterelnök nem utasítgatja a parlamentet. Mivel nem a főnöke neki. Olyannyira nem, hogy konkrétan a beosztottja. Azért  felelős a kormány, mert a parlament előtt kell felelnie. Bármilyen szomorú is ezt tudomásul venni, de a legkisebb DK-s vagy Jobbikos képviselő is  főnöke Orbán Viktornak, aki maga elé idézheti őt és számon kérheti rajta, hogy mit csinál és miért. És főleg magának hozza a működési szabályokat. Akkor ülésezik, amikor azt jónak látja. Aztán nekünk, választóknak, felel a tevékenységéért. A parlamentnek van kormánya és nem a kormánynak parlamentje.

A miniszterelnök kérheti a Tisztelt Házat, hogy ez meg az ekkor és akkor történjen. A T. Ház meg megfontolja a kérést és helyt ad néki, avagy elveti. A miniszterelnök meg megköszöni, avagy tudomásul veszi.

Természetesen biztos vagyok benne, hogy jelen esetben is elő lesz terjesztve az indítvány a megfelelő csatornán keresztül, és szavazás is lesz róla. Ugyanúgy azt is belátom, hogy a kormány fejének van (kell, hogy legyen) olyan hatalma, hogy egy ilyen ügyben keresztül tudja vinni az akaratát. De micsoda stílus ez? És a stílus – mint azt nem győzőm hangsúlyozni – maga a rendszer. És ez bizony a bösztöhő pártitkárok stílusa. Nem is annyira a nyolcvanas, inkább a hatvanas évekből. Közöltük az elvtársakkal a vezetőség döntését, annak szellemében tessenek eljárni, punktum!

Jobb helyeken a miniszterelnök bejelenti, hogy „azzal a kéréssel fordul a Házhoz”. Esetleg „indítványozza”. A frakcióülésről kifelé jövet még hozzáteheti, hogy támogatásra talált az indítványa (hogy mindenki értse: így lesz). De csak így egyszerűen, hogy eddig tart és kész, már  a szavazás előtt tutti, csak mert ő mondta…  Ilyen ordas parasztságot azért kevés helyen hagynak szó nélkül. Főleg, hogy most következik a megaláztatás poharának fenékig ürítése, mikor is oda nyilatkozik finomságáról elhíresült vezetőnk, hogy kérte (még jó, hogy ezt azért csak kérte!) a képviselőket: most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket.

Mint a tanító bácsi a felelőtlen, hülye nebulókat! Most még csak kér, de ha rendetlenkednek, némelyik hangadót el is veri!

Jobb helyeken ilyen pökhendi, arrogáns stílussal nem lehet valakiből miniszterelnök. Azon egyszerű oknál fogva, hogy már sokkal-sokkal  alacsonyabb szinten elmagyarázzák neki , hogy kinek parancsolgathat. Merthogy egy gerinccel bíró polgár az ilyesmit nem nyeli le, főleg nem az alkalmazottjától! Aztán a szépreményű ifjú vagy nagyon gyorsan és nagyon radikálisan változtat a stílusán, vagy a Felcsúti Ruhakészítő BT. műszakvezetőjeként kamatoztathatja képességeit. Odáig is csak azért emelkedhet fel, mert pökhendi paprikajancsi ugyan, de kétségen kívül igen tehetséges, kár lenne hagyni teljesen elveszni, csak húzza meg magát.

Úgy látszik, a Lajtától keletre viszont nem bántja a társadalom stílusérzékét az ilyesmi.

Ezért van az, hogy jobb helyeken a polgárnak felelős kormánya van, felénk meg a cselédnek ura.

Szólj hozzá!

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr214515051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása