Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!
  • bananarepublica: Milyen trafikmutyi ez kerem, se vendetta, se nehany fustolgo lapura? (2013.05.13. 16:52) Ráég

Mindenféle filmekről és díjakról

2010.03.28. 23:17 Álszentfazék

Úgy hozta az élet, hogy az elmúlt hetekben az amerikai filmipar több friss termékével is volt szerencsém találkozni. Láttam egy jó filmet, az Egek urát és egy súlyos alkotást, a Viharszigetet.

Ez nem egy filmesztéta blogja, tehát nem kezdenék most értő kritikát írni a fent említett művekről, mivel nem vagyok értő. Az Egek ura jó film. Nézhető és szól valamiről. Még el is gondolkodtat jobb pillanataiban. Nem egy örökbecsű filmtörténeti pillanat, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Mefisztó vagy a Tizenkét dühös ember biztosan fölülmúlja (és még számosan), de jó.
A Viharsziget pedig üt. Amikor vége lett, a közönség még ülve maradt kicsinyt. Emésztgettük a látottakat. És nagyon mozi. Arra van csinálva, hogy a sötétben ülve csak rá figyelj. Igazából, még az obligát popcorn és kóla is zavar. Még jó, hogy az elején elfogy, mert csak idegesít. A filmre figyelnék, de itt ez a vacak, még a végén kiöntöm! Persze, ezen a filmen is lehet fogást találni, számos nagyobb művet láttunk már stb ..., de a továbbiak szempontjából ez most indiferens.

Na és, persze, láttam az elhíresült Avatart is. Előrebocsátom: tisztes iparosmunka, lenyűgöző a látvány, a technika, az igényesség, emelem kalapom az alkotók előtt, elhiszem, hogy baromi munka és rengeteg lelemény van benne, megszolgálta az árbevételt ... ez nem a fikázás helye. (dehogynem!!)
De, filmnek kifejezetten gyenge.
A Winnetou -Tecumseh - Pocahontas vonal x+1., nem túl erős, darabja és mivel nem köti a történeti hűség (sem), a végén győznek az apacsok. Örülök, hogy láttam, de még egyszer nem nézném meg. Ingyen sem, mert sajnálnám rá az időt. Olyan film, amire 20 év múlva, amikor ez a technika mindennapos - ha nem túlhaladott - lesz, ambivalens érzésekkel tekintünk majd vissza. Olyan film, amelynek láttán unokáink (gyermekeink) - szemükben a halál cikinek kijáró gúnnyal - kérdezik majd:  - Ti, ettől voltatok beindulva? És mi szégyellős mosollyal mentegetőzünk: - Ez volt az első 3D!
Kifelé jövet a moziból azért ez a film is okot adott némi töprengésre.
Egyrészt, így kell ezt csinálni! Kiirtani az őslakosokat, aztán egy jelentős árbevételt produkáló mese keretében pálcát törni a múlt bűnei fölött. Bűnbánatom szerény belépti díj ellenében megtekinthető!
Másrészt, elgondolkodtam azokon, akik csodálkozásuknak (csalódásuknak!) adtak hangot, amiért az Avatar csak technikai Oscar-díjakat kapott. Mégis, mit vártak? A legjobb n'aviért nem osztanak díjat! Az rendben, hogy valaki rajongó - kinek nincs supermanes pizsamája? -, de a rajongástól még nem kellene elveszíteni a józan ítélőképességet! A színes ceruza feltalálója sem kapott irodalmi Nobel-díjat! Pedig, forradalmasította a képeskönyv készítést.

4 komment

Címkék: megmondás így látom én kultur fintor

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr381876204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vagyok, aki vagyok... 2010.04.01. 07:54:08

ritkán megyünk moziba, de most kedvet csináltál :)csinálnál időt is?? :)

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.04.01. 09:47:54

@vagyok, aki vagyok...: Sajnos, képességeim korlátozottak ezen a téren! :)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.04.07. 09:43:16

Azt beszélik a 'városban', hogy - ha fogékony vagy az ilyesmire - az - A fehér szalag"-ot érdemes mindenképp megnézni.
Mondjuk már csak a Cirkoban játsszák, de ott legalább...