Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Bevezetés a pénzügyekbe

2009.09.30. 18:11 Álszentfazék

Azért, ez a pénzügytan még nem egy kiforrott tudomány. Itt-ott hangyányi finomításra szorul. Tételünk illusztrálására álljon itt a következő eset.

Szorgos szerzőnk sokéves jövedelemtermelő tevékenysége jól megérdemelt gyümölcseként a bankok látókörébe került, mint a pénzkihelyezés célszemélye. Meg is kereste mindjárt két pénzintézet, nevezzük őket A-nak és B-nek, hogy szabadon felhasználható hitelkerettel örvendeztesse meg, így segítendő egyéni boldogulását, nem kevésbé saját üzleti tevékenységük pozitív alakulását és mindezeken keresztül, nem utolsó sorban, a közjót. Szerzőnk és a pénzvilág helyzetének alapos elemzése után forintra azonos összegben állapították meg a rendelkezésére bocsátott keret összegét. Eddig minden rendben lévőnek lenni látszott, már-már a tökéletes harmónia szelét éreztük lengedezni. Íme: a profik.

Jött azonban a válság, a helyzet fokozódott, hasonlatosan az éberséghez. Néhány napja a hitelek kedvezményezettje (szerzőnk) levelet kapott A bankból, melyben közölték vele, hogy a helyzetet - úgy övét, mint a szűkebb és tágabb világét, mintegy urbi et orbi - ismétlten górcső alá vették. Az empíriák és a gazdasági modellek értő és bölcs (sine ira et studio) elemzésének végeredményeként oda konkludáltak, hogy az eredeti hitelkeretet - legnagyobb és őszinte sajnálatukra -harmadával CSÖKKENTENI kénytelenek.

Alig volt idő elmélázni azon, hogy sorsunk hulló falevelét hogyan sodorja a világtrendek vad szélvihara, mikor csöngött a telefon. B bank jelentkezett és tudatta szerzőnkkel, hogy a helyzetet (lásd fent) alapos elemzésnek vettették alá és a tárgyilagos szakmaiság nagyobb dicsőségére azt a döntést hozták (ismételten:sine ira et studio) - és tudatják a legnagyobb örömmel -, hogy a náluk lévő hitelkeretet a duplájára EMELIK.

Összességében - makro szinten, mintegy - a helyzet tehát alig változott. Mégis, a döntéseknél mutatkozó szórásnégyzet ökörhugyozásra hajazó mértéke megingatta vakhitemet a pénzügyi elemzők prógnózisainak kétségbevonhatatlan mivoltában. Ennyire pontos a leölt állatok belének rajzolatán alapuló előrejelzés is volt . Ment-e a könyvek által a világ elébb? - kérdezzük szorongva.

Valaki (talán Napóleon) azt mondta: a háború olyan komoly dolog, hogy nem is lenne szabad katonákra bízni. Kapjátok össze magatokat fiúk-lányok és bizonyítsátok, hogy a fenti tétel monetáris alaklmazása indokolatlan, mert igy a hadikommunizmus ideológiai ágyát vetitek meg. Az pedig csúnya világ lesz! Kenyérjegyben kapjátok a  bónuszt és az is elinflálódik, mire a ÁVH beér veletek a cellába. Én nektek szurkolok!

Szólj hozzá!

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr971418546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása