Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Ráég

2013.05.12. 11:59 Álszentfazék

Szóval, mert mindenki érti.

Mint a minap voltam bátor kifejteni:  véleményem szerint a trafikügyből azért lett ilyen egetverő skandalum, mert mindenki érti. Nos, önkritikusan be kell vallanom, hogy a demagóg egyszerűsítés hibájába estem. Ez csak a dolog egyik aspektusa. A legalább ilyen fontos másikat úgy érhetjük tetten, ha igazítunk egyet az igeidőn.

Nem csak az a baj, hogy mindenki érti, az sem kevésbé, hogy mindenki értette.

Mármint, a tábor, a párt, a slepp minden tagja, a legapróbb lokális politikai terminátor is értette, hogy mi benne a buli. Ez az egybites pártkatonák mutyija, le is csaptak rá mindahányan, mint tyúk a langyos takonyra.

Mert a jelentős pénzáramok irányvektorának apró módosításával is lehet komoly bevételhez jutni, de ott a talpas suttyóknak nem osztanak lapot. Az ilyen vektor-környéki matatáshoz az elithez kell tartozni. Vagy a társadalmihoz, vagy a szakmaihoz – szerencsére az erkölcsihez nem. Vagy nagyon kell érteni valamihez, vagy ismerni kell valakit, aki nagyon ért hozzá. Biztosan álomszerűt lehet szakítani az atomerőmű-építésen is, de ott a vak komondorok vármegyei gazdái nem rúgnak labdába. (Ők aztán ezért mást rugdosnak. Ja kérem, a frusztrációtól nagyon beáll az emberbe az ideg!) Bevallom, nem jártam utána, de úgy ránézésre kevés közöttük az atomfizikus. Megkockáztatom, a nemzetközi energetikai piacot szabályozó jogi környezet sincs a kisujjukban. Sőt, lehet, hogy hirtelenjében felhívni sem tudnának olyat, akinek ott van. Hát igen, így nehéz!

Mi marad akkor a mozgalom áldozatkész, ámde egyszerű katonáinak? Földet osztanak az unokaöcsnek, trafikengedélyt az asszonynak, mert azt értik, abból hogyan lesz a pénz.

Intermezzo: A patika is jó, de ahhoz kell egy patikus, az meg már nagyon értelmiségi, olyan nincs a látókörben. Nem is volt botrány amiatt, hogy patikaengedélyeket osztogatnak a helyi alapszervek.

Ők ezen a szinten képesek lenyúlni, de ennek csak bukás lehet a vége! Törvényszerű, hiszen ezt a szintet megérti a közeg is, amelyből vétettek. A hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezete. Kevésbé lírai hangütéssel: mink.

Mert nem csak maga a tartalmi rész illeszkedik nyájunk komplex sémáihoz, de a kivitelezés színvonala is. Itt nincsenek rejtett összefüggések, félszavak, titkos utalások, nehezen felderíthető kapcsolódások. Bemegy a pártszellem helyi inkarnációja a közgyűlésre, oszt kivágja az asztalra a listát. Mert nem csak kenyérrel él az ember, az is kell, hogy lássák a többiek, hogy mekkora egy csávó ő! Hatalma van neki, kedve szerint ír föl, húz ki a listáról. És a hatalmat meg kell élni, ettől jön az a kellemes bizsergés a pájsliban. Esetleg emilt ír az ő stiláris és szellemi szintjén. Névvel, címmel, a tárgy helyettes államtitkároktól ellesett könnyed  megjelölésével. És a „Másolatot kap” rovat gondos kitöltésével, ne maradjon már homályban, hogy a döntéshozók komoly ügyekben mennyire adnak a szavára.  Értjük mi ezt, az eszme helyi vezérképviselője is emberből van. De az, hogy erről az ejakularotikus aktusról felvétel is készülhetett, hogy az emilek dolguk végeztével nincsenek kitörölve, azt sejteti: meglehetősen buta emberből. No ezért nem ő építi az atomerőművet – mindannyiunk kurva nagy szerencséjére, tegyük hozzá!

Ezt a folyamatot az alom eleje, a vezérkar fojthatta volna csírájában el, a nagyok, akik így vagy úgy, de ahhoz a bizonyos elithez tartoznak, akiknek erre a szintre már nincs szükségük. És mostani nagyjainkról joggal gondolhattuk volna, hogy meg is teszik. Hiszen sikerekben gazdag politikai pályafutásuk során ezt a jelenséget kihasználva semmisítették meg mind a szövetségeseiket, mind az ellenfeleiket. A kisgazdákat, akik elég hülyék voltak ahhoz, hogy el lehessen kapni őket a Parlament parkolójába a húszmilliós aktatáskával. A szocikat, akik szellemi hanyatlásuk végstádiumában leküzdötték magukat a Zuschlag/Hagyó szintre. Elsumákolni az ifjúsági táborok pénzét! Dobozban hordani ki a kápét a BKV-tól! Pfuj!  Az ilyen büdöslábú lenyúlás a megérdemelt politikai vég kezdete. Tehát, ha valaki, akkor ezeknek a dicső csatáknak a győztese pontosan tudja, hogy a „mindenki lop, és ezt mindenki érti” jelenség milyen végzetes lehet. És mégis! Illetve: mégsem.

A tragédia gyaníthatóan a győzelem maga. Túl nagy lett, és ezzel a csapat is. A mindent uraló, kézivezérlő hatalomhoz rengeteg kiszolgáló kell. Azokat mind meg kell valamivel jutalmazni. A felügyelő és egyéb bizottsági helyek, az államapparátusi szinekúrák száma véges. Ahol meg csinálni kell valamit, azt viszi a Lajos.

Az ökröket időnként oda kell kötni a jászolhoz, különben nem húznak. Az a baj, hogy a sok ökör evés után böfög, meg fingik, és a környéket is teleszarja. Ettől aztán elégedetlenkedni kezd a nép és vágóhidat követel. No már most, ha a főpásztor nem hagyja levágni az ő kedves ökreit, oda a szavazótábor. Ha hagyja, hogy a nép bosszúéhségét csillapítandó hamburger készüljön belőlük, akkor viszont nyáj nélkül marad. Akinek ezt a dilemmát sikerül feloldania, az dinasztiát alapíthat a Kárpátok ölén.

9 komment · 1 trackback

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr45296407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Trafikrabló visszatér 2013.05.13. 14:55:46

A trafikbotrány kirobbanása után összegyűlt egy párt legfelsőbb köre. Az előző rész itt látható. A mozgóképet nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni.        

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szociknak vége 2013.05.13. 14:48:46

A trafikügyből egetverő skandallum lett? Nocsak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.13. 15:25:02

"Intermezzo: A patika is jó, de ahhoz kell egy patikus, az meg már nagyon értelmiségi, olyan nincs a látókörben."

nagyon értelmiségi, ez jó. :D:D

Tényleg az félreértés ne essék, csak a kifejezés megmosolyogtató. :D

sárkányfő 2013.05.13. 15:27:15

Úgy látszik nem csak Rogán Antal szomszédja nyert pár trafikot, de Lévai Anikó üzlettársa is. továbbá földet is "nyert":

"Tavaly földet nyertek Felcsúton, most a trafikot"

www.origo.hu/itthon/20130513-felcsuton-a-foldberletpalyazaton-nyertes-csalade-lesz-a-trafik.html

Junek Károly üzemeltetheti majd Felcsút egyetlen trafikját, ezzel a dohánybolt a földpályázaton is nyertes család kezébe kerül.

Junek Károly felesége, Junek Nikolett ugyanis tavaly húsz évre nyert el egy 88 hektáros területet.

Junek Nikolett édesapja az első Orbán-kormány idején lett a 12 privatizált agrárcég egyikének, a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnak a vezetője, 2002-ben a helyi polgári köröket vezette, azóta pedig többször cserélt földet Lévai Anikóval, Orbán Viktor feleségével.
Ő műveli Lévai felcsúti és bicskei földjeit is. Junek Károly Bicskén is nyert egy trafikot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.13. 15:27:16

Az mit jelent, hogy "kellemes bizsergés a pájsliban"? Annyit kiderítettem, hogy a pájsli magyarul szalontüdő, de hogy jön ide a bizsergés?

sárkányfő 2013.05.13. 15:29:47

Ez mellesleg végső bizonyíték rá, hogy Orbán nem csak közvetve, de közvetlenül is érintett a trafikmaffiában.

Kitömik trafikokkal meg több száz hektár földdel Orbán feleségének üzlettársát, földjeinek művelőjét....

Lassan mondom:
Fidesz = maffia
Orbán = keresztapa

csak egy néző 2013.05.13. 15:56:48

Nem is volt semmilyen megbeszélés, utasítás a nyertesekkel kapcsolatban. Ugye emlékszünk még a nagy vezírünk mondataira "nem volt taggyűlés, de ne mi nyerjük a legtöbbet", hát már ezt a tánácsot sem tartja be ez a szemét banda?

Bretschneider detektív 2013.05.13. 16:08:13

@MetroGoldwinMayer: Gyere le hozzánk vidékre júliusban, ahol húsz faluból egyben lesz csak cigi.

clegane 2013.05.13. 16:46:13

"ennek csak bukás lehet a vége!"

a fenét fognak ezek bukni, meglásd.

bananarepublica 2013.05.13. 16:52:35

Milyen trafikmutyi ez kerem, se vendetta, se nehany fustolgo lapura?
süti beállítások módosítása