Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

A politika aktuális nyomorúsága

2013.03.28. 21:15 Álszentfazék

Nézem a tudósítást a rezsicsökkentést támogató aláírásgyűjtésről és nincs rá jobb szavam: szánalmas. Már nem is a tartalma miatt. A vizitdíjas népszavazás idején számosan számtalanszor elmondták, hogy mi a baj az „ugye nem akarsz most fizetni”  típusú kérdésekkel, és ezeket most újra elő lehetne számlálni, de nem érdemes, ez az akció nem éri meg. Ez csak egy bágyadt, fáradt, ötlettelen újrajátszás. Mint egy nyolcvanéves bonviván haknija a taktaharkányi tornateremben. Maga sem hiszi, hogy érdemes elkezdeni a jajcicát, ő unja a legjobban, de már nem tud új nótát tanulni. Már nem akar tapsot,csak haza szeretne menni a gázsival.

És bármerre nézek a politikai palettán, ugyanezt látom. Ez egy egyszínű paletta. Ernyedtszürke.

Az MSZP az üres tekintetre ereszkedő szemhéj és a  befejezhetetlen ásítás politikai szervezetté transzformálva. Az E14 már azzal megrázta a közéletet, hogy hosszú hónapok álmatag szédelgése után válaszolni tudott a „létezem-e egyáltalán” kérdésre. Azóta azon filozofál, hogy leüljön, vagy ne üljön, és mely asztalokhoz tegye ezt, esetleg ne is tegye, nehogy felébressze az ott szundikálókat. Az LMP pozicionálja magát. Mint évek óta, de most már két példányban. Mint egy nagyon rossz Csehov-előadás. Sose tudjuk meg, hogy eljut-e Olga Pétervárra, de legalább nem is érdekel. Gyurcsány előbb sátrat ver és éhezik, aztán sátrat ver és virraszt, mi meg vele, mert nem hagy aludni a gondolat: honnan ez a sziporkázó ötletesség?  A Jobbik enerváltan ismételgeti a keletnáci szólamait, hátha akad még valaki, aki meglepődik, hogy ilyet is lehet, de láthatóan enmaguk lepődnének meg a legjobban, ha ez megtörténne.

Kevesek által űzött, zárt sportokban (pl. vizilabda) lehet ilyet látni egy-egy nagy csapat kiöregedtekor. Amíg játszanak, a tehetségük vagy a helyzetük okán nem engednek felnövekedni magukhoz méltó utódokat. Nem adnak nekik teret. Amikor aztán elkopnak, akkor jön a lehangoló nihil. Őket rossz nézni, náluk már csak az utánpótlásukat rosszabb.

A rendszerváltáskor feldobódott egy politikus csapat, amiben voltak egyéniségek. Sőt még a később feltörő második vonalban is. Antall, Boros, Torgyán, Tölgyessy, Kuncze, Demszky, Magyar, Horn, Békesi, Bokros, Kovács László, Orbán, Pokorni, Szájer, Kövér,Fodor … Sok csúnyát lehetett rájuk mondani alappal, de tudtuk a nevüket. Lehet, hogy rosszul kormányoztak, de néha meg tudtak lepni. Aztán ők szép sorban eltűntek, vagy nagyon lepusztultak. Valószínűleg nem a tehetség, hanem a helyzet az oka az utánuk jövők egészen siralmas állapotának, de a tényen ez mit sem változtat.

Ugyan, mondjon már valaki egy második nevet az MSZP-ből! (Ugye nem Szanyival akarod kiröhögtetni magad?) Ki az ő gazdaságpolitikusuk? Az alelnökük? Még nincs két hete, hogy kirobbant a gyalázat a Táncsics-díj körül. Hogy hívják az államtitkárt, aki összehozta? Ki hallott már róla bármit is? Azokon meg, akiknek a nevét a pozíciójukból kifolyólag kénytelenek voltunk megtanulni, kétségbeejtően nagy a kabát. Semjén Zsolt a miniszterelnök-helyettesünk? Mesterházy az ellenzéki vezérünk? Zagyva György Gyula a nácink? Képzeljük el, mikor a Gyurcsány-Orbán vita helyett Szijjártó-Mesterházy párbaj előzi meg a választásokat! Amikor Csurka helyett Vona Gábor élesztgeti a talajgyökeret a rögvalóban! Egy ország vére fog megalvadni!

Van itt ugye ez a dolog a kenyérrel, meg a cirkusszal. Ami az elsőt, a kenyeret illeti, nos, a res publica intézőinek szemünk előtt lezajló kollektív homloklebeny amputációja bizony száraz kis sercli képét vetíti a jövőnek vásznára. Vigasztalgathatjuk magunkat, hogy a jó kormányzás nem a piáron múlik, hogy a világ legunalmasabb csapata is elvezethet a Kánaánba, de titkon magunk is tudjuk, hogy ez hazugság. Nem a természetüktől ilyenek ők. Nagyon is aktívak és kreatívak voltak, ha máshol nem is, de ezen a téren mind. Ha itt így hanyatlanak, mi lehet azokon a pályákon, ahol eddig sem mozogtak otthonosan? (mezőgazdaság, oktatás,egészségügy, közlekedés, soroljam az elmúlt 20 év sikerágazatait?) A polgár lát és sejt … És sejtése pogány! Mint ahogy a kómás beteg tartós szótlansága valószínűsítik, hogy a delikvens pingpongban sem jeleskedik már, úgy gondolunk borzadva bele mi is, hogy mit produkálhatnak ezek a szellemi titánok, mondjuk, a gazdasági szabályozás terén. Ez a kormány szemben ezzel az ellenzékkel … Dermesztő alternatíva. A választásokra is igaz, ami a háborúkra: két szembenálló ostoba tábornok közül az egyik győzni fog; de ez a felismert szükségszerűség nem teszi szabaddá lelkünkben az ujjongás madarait.

Ami pedig a másik dolgot, a cirkuszt illeti, a nagyérdemű itt is joggal zúgolódik. Ez a szánalmas vergődés, a brand kiárusítása, a közéleti Die Hard 5. Ígérik, hogy lesz tovább is, de ez inkább fenyegetésnek tűnik. Lassan oda jutottunk, hogy az a sikeres politikai esemény, ahol a „pártelit” nincs ott. Érzik a szervezők is, hogy velük nem lennének többen, csak sűrűbben.

6 komment

Címkék: életérzés megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr175178893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.29. 08:48:24

"Minősített hazaárulás
Nem szeretem ezt a szót. Nagyon nem. Elhasznált, sőt, túlhasznált fogalom. De mégis, mivel újra és újra felbukik a mélyből, kicsit elrágódtam rajta. Súlyos bélyeg – ugyanakkor egyre üresebb. Itt az ideje megtölteni ismét. Szóval ki is a hazaáruló? Mondjuk szerintem…
Valahol, valamikor
Hazaáruló az, aki, mikor nem ő van hatalmon, mindent elkövet, hogy a helyzet minél rosszabb legyen. Teszi ezt pusztán azért, hogy utána magát a nemzet megmentőjének szerepébe helyezve totális uralmat építhessen ki.
Hazaáruló az, aki egy ország teljes társadalmát képes végletesen és reményei szerint véglegesen kettészakítani, majd egyik feléről bebizonyítja, hogy csupa ostoba, elfogult gazemberből áll, másik felét pedig sikerül teljesen magáévá tennie testestül-lelkestül, mindenestül, hogy ezzel legitim módon tudjon illegális eszközökhöz is nyúlni hatalma megerősítése és megtartása érdekében.
Hazaáruló az, akinek nem számít semmi, aki rendteremtési lázában nincs tekintettel semmire és senkire.
Hazaáruló az, aki laboratóriumnak tekint egy teljes országot (a hazáját), és kísérleti egerekként kezeli a lakosságot, hogy bebizonyítsa az egész világnak, hogy hagymázas elképzelése az egyedül üdvözítő út.
Hazaáruló az, aki világrendszert épít a világgal szemben saját hazája állampolgárainak anyagi és erkölcsi biztonságát, jövőjét kockára téve.
Hazaáruló az, aki a vállalhatatlan, gyűlölködő, kirekesztő véleményekkel nem szembefordul, hanem remekül kihasználja közgondolkodásban való terjedésüket és erősödésüket, ezzel is saját hatalmát erősítve, társadalmi bázisát növelve.
Hazaáruló az, aki agresszív, rasszista, neonáci szervezetek hálózatának kiépülését maga kezdeményezi és támogatja, majd azt a látszatot kelti, mintha az túlnőtt volna önmagán és saját teremtőjével is szembe menne – rejtve tartva ezzel egy különös szövetséget.
Hazaáruló az, aki teljesen átrendezi egy ország politikai erőterét, aki népellenséget csinál politikai ellenfeléből, miközben ellenségként mutatja szövetségesét, hogy ő lehessen a nevető harmadik.
Hazaáruló az, aki mindenki mástól elszívja a levegőt, hogy ne tudjanak szólni, mozdulni, gondolkodni.
Hazaáruló az, aki fenyeget, sakkban tart, zsarol egyeztetés helyett, elnémít vita helyett és lekötelezetté tesz együttműködés helyett, aki félelemben tart, elnémítva ezzel egy teljes országot, megelőzve, sőt lehetetlenné téve az ellenállást.
Hazaáruló az, aki osztogatást ígér a hatalom megszerzése érdekében, majd a hatalom birtokában nyomban fosztogatni kezd.
Hazaáruló az, aki a nemzeti ünnepekből giccses operettgálákat rendez, aki a nemzeti szimbólumokat kisajátítja, magáévá teszi, megerőszakolja, aki a nemzeti kultúrát elviselhetetlen, ízléstelen unalommá degradálja.
Hazaáruló az, aki idióta-mozgalmak születésénél segédkezik, mely mozgalmak aztán sikerrel terjesztik az igét, sötétségbe burkolva ezzel egy egész országot.
Egyszerűen szólva tehát: hazaáruló az, aki elárulja hazáját. Minősített eset, mikor mindezt a haza megmentője szerepében tetszelegve teszi. Láttunk már ilyet az emberiség történetében, de az sosem végződött jól.
Leírtam a hazaáruló szót immár tizenhatodszor. Eztán egyetlen egyszer sem fogom tudni leírni ebben az életben. És nem is akarom többet. Legyen ez a szó az övék. A többit azonban visszaköveteljük."
Orbán takarodj!

zajos1 2013.03.29. 08:53:56

@Imádkozz a Hazáért, Orbán takarodj!!: Tökéletesen jellemezted a A Szoci- liberális módszert, pont ezt csinálta Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai! Rossz nevet írtál, mert pont Orbán nem teszi ezt!

the_line 2013.03.29. 09:02:34

Jó poszt, sajnos. Én, aki az elmúlt tizenegynéhány évben nagyon is érdeklődött a közélet történései iránt, rájöttem, hogy belefásultam. Egyszerűen olyan siralmas lett az egész, hogy már szinte csak a külpolt olvasom el rendesen a magyar hírportálokon is. 14-ben odaállok, leszavazok, hátha változik valami egy új helyzetben. De ez már inkább hit, mint racionális várakozás :)

regress 2013.03.29. 09:32:31

@zajos1: hazaáruló az aki eladja az országot.viktorod pont ezt teszi.a hatalom ért mindent,vissza hozza az oroszokat,mellé még kínát.nem sokára mindkét nyelv kötelező lesz,simicska meg újraépíti a vasfüggönyt

zajos1 2013.03.29. 10:04:32

@regress: Ezt te se gondoltad komolyan amikor ép most szerezzük vissza a pozíciónkat!
Ki is hazaáruló: csak hogy ne feljtsd el: www.youtube.com/watch?v=6rCYeSPZEuY

És a jövő: www.youtube.com/watch?v=07p0UUywOpc

Tiborpapa 2013.03.29. 10:59:17

@regress: Ne fáraszd magad! A "vakok és süketek" is megtapasztalják, mi a valóság, ha rátapintanak majd a szögesdrótra.
süti beállítások módosítása