Álszentfazék

A STÍLUS MAGA A RENDSZER
1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Friss topikok

  • Androsz: "A társadalom nem NER-es fele (fele?) éppen azon van megdöbbenve, hogy kirúgták a főmeteorológusok... (2022.08.26. 14:22) Schrödinger viharvert macskája
  • Álszentfazék: @mojoking77: Nem kéne ezt!! Ez a szó szerinti értelmezés gonosz csapdája. @ember100 mondása jószá... (2014.08.18. 16:50) Nem rejtély, Rejtő!
  • Igényes: @Knorr: "nem, a vita arról szól, hogy legyen-e demokrácia." Szerintem ne legyen. A demokrácia fel... (2013.09.16. 18:23) Nem érti
  • Álszentfazék: @nandras01: valóban ez a magyar valóság, de nem hiszem, hogy szorosan kötődne ahhoz, amit az "unor... (2013.08.31. 14:51) Nyolcadik utas: a benzinkutas
  • Asidotus: A poszt most vastagon mellélőtt. Fiatalok egy jelentős részénél életvitelszerű a lógás, az iskola,... (2013.07.23. 15:07) Lógni fog!

Családon belüli erőszak és a négyes metró

2012.09.18. 17:41 Álszentfazék

A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállása körüli purparlé engem kísértetiesen emlékeztet az első Orbán-kormány alatt a négyes metró ürügyén dúló eszmei pengeváltásra.

Ugye emlékszünk még rá. Viktor megharagudott Budapestre, mert a bűnös város nem omlott a lábai elé, így aztán ahol csak tudott keresztbe tett, ami pénzt csak lehetett, visszatartott, ami fejlesztést csak tudott megfúrt. Tette ezt különösen azokban az esetekben, amelyekben a kitűzött cél teljesülése megjósolhatóan Demszky renoméját növelte volna. A „négyes metró ügy” volt ennek a korszaknak az egyik emblematikus ütközőpontja, mivel ez a projekt abban a négy évben magas helyről látványosan „be lett fagyasztva”.

No már most, ezzel kapcsolatban a környezetemben – és amennyire nekem átjött, a politika iránt érdeklődő szélesebb közvéleményben is – kettő darab álláspont létezett. Az egyik, a kormánypárti, miszerint: ez egy rohadt libsi ármány és különben is mért mindig Budapest és „ezeknek” egy fillért se adjon bölcs, polgári kormányunk. A másik, az ellenzéki, miszerint: közlekedési káosz és logisztikai világvége közelít a kormány bornírtsága miatt és különben is ez az egész ország érdeke, az egyedül idvezítő mirákulum a dicső ellenzéki orákulum által megálmodva. Tehát, aki kormánypárti volt, az metróellenes, aki ellenzéki, az metrópárti.  Tertium non datur.

Nem is nagyon jelent meg, de képviselhetetlen is volt bármely a fentiektől eltérő vélemény. Példának okáért, hogy egyrészről az, hogy egy miniszterelnök haragban van az országa fővárosával (általában: bármely körzetével, ahol nem ő nyert), az nem csak a politikai tehetség teljes hiányát mutatja, de azt is, hogy ez a miniszterelnök képtelen felfogni a demokrácia mibenlétét, hogy politikusként ő miben micsoda. És a budapesti tömegközlekedéssel tényleg kezdeni kell valamit, sőt az egész várossal is, mert szét fog rohadni. És könyöradományként látni a város fejlesztéséhez szükséges összegeket egy olyan országban, ahol a teljes adóbevétel felét ebben a városban fizetik be, igencsak sajátos világképre utal stb. Másrészt, a négyes metró egy elhibázott elgondolás, nem ott és nem az kellene, elviszi az erőforrásokat fontosabb, hasznosabb projektek elől, egy rohadt drága, haszontalan presztízsberuházás, semmilyen hosszú távú, átfogó koncepcióba nem illeszkedik, mert ilyen koncepció nincs is, tehát, egy alkalmatlan csapat kártékony pénzkidobása.

Személyes tapasztalatom szerint ez a nézet egészen egyszerűen kifejthetetlen volt. Bármelyik irányból indult neki a bátor, ámde oktondi próbálkozó, az elsőként kifejtett érv-halmaz kb. felénél a hallgatóság besorolta a vonatkozó táborba (az éppen előrevett érveket zokonvévőkkel ellentétesbe) és hősünk szereplésének érdemi része itt véget is ért. Ha nem is fojtották belé a szót, láthatóan mindkét tábor jelenlévő jeleseinél lement a függöny. A további szavak olyanok voltak fülüknek, mint a légyzümmögés, és már csak arra koncentráltak, hogy beélesítve tartsák mondandójukat, hogy felkészüljenek arra az ejakularotikus pillanatra, amikor végre magukhoz ragadhatják a szót és az első beszély ürügyén, de annak tartalmától függetlenül  ráönthetik végre környezetükre a pejslifeszítő löttyös indulat verbális manifesztációját, amely a várakozásoknak megfelelően a rohadtorbán – köcsögdemszky dichotómia által kifeszített eszmei síkban helyezkedett el.

Harmadikutas hősünk okulva az első kudarcból legközelebb a másik végén kezdte mondandóját, de az eredmény csak abban a lényegtelen apróságban különbözött az előzőtől, hogy most a másik táborba sorolták be. További néhány próbálkozással sikerült mindenhonnan kiközösített politikai páriává leküzdenie magát és kialakítania magáról a kötözködő kekec kukac hízelgő képét, akinek semmi sem jó, aki álnok kígyóként mar az őt magához ölelni vágyó kebelbe, illetve nem hajlandó oda csapódni, ahová nem hívták ugyan, de küldték. Ha jobban belegondolunk, meg is érdemelte, hiszen nem volt hajlandó természeti törvényként elfogadni, hogy egy problémára adott két rossz megoldás közül az egyiket feltétlenül el kell fogadni, sőt megszeretni is. A szemét defetista!

Ez volt tehát a múlt, nézzük most a jelent, in concreto az inkriminált családon belüli erőszak tényállását. Ha jól érzékelem itt is két tábor valamelyikébe tartozhat bárki véleménynyilvánító – véleményétől egyébként teljesen függetlenül. Vegyük például a következő véleményt. Egyrészt: mindenféle nőket sújtó hátrányos megkülönböztetés felháborító és erkölcsileg védhetetlen. A családon belüli erőszak valóban egy nagyon súlyos probléma, hiszen minden médiahabzás ellenére a gyilkosságok kétharmada családon belül történik. Hazánk férfilakossága átlagosan valóban meglehetősen bunkó. Politikusaink között jócskán akad ostoba, tudatlan ökör, aki egy soha nem létezett múltba nyomná vissza erőszakkal többek közt a nőket is. Másrészt:  ez egy felesleges felvetés, embert verni, erőszakolni most is tilos, semmin sem fog változtatni, ha mától kétszer tiltjuk meg. Látványos semmittevésről van tehát szó, ami mindig kártékony, minél látványosabb, annál kártékonyabb, mert elvonja az erőforrásokat a valódi haszonnal kecsegtető lassú és keserves munkától. A társadalom elégedetten hátradől majd, gondolván, hogy ő mindent megtett, lám itt volt az a nagy cirkusz és meg is lett az eredménye. A törvényalkotó minden valóban szükséges megkeresésre azt fogja mondani, hogy azt a tényállást nagyon akartátok, megkaptátok, most már tünés, több energia rátok nincs.

Nos, ennek a véleménynek a kifejtője – gondolom én – körül-karul ugyanúgy járna mint a fent említett metrós lúzer. Besorolása attól függ, hogy hol kezdi a mondandóját, mikor válik alkalmassá ellenségnek. Szabadon eldöntheti, hogy az egyik oldaltól kívánja meghallgatni, hogy egy mucsai büdöslábú asszonyverő macsó, a középkorból itt maradt begyepesedett hülye, arrogáns hímsoviniszta, a nőket szexuális tárgyként kezelő vérnősző barom; vagy a másiktól megtudni, hogy egy vallás- és nemzetellenes liberálbolsi, rózsadombi jogvédő, emancipunci szinglihorda,férfi esetében pedig biztosan buzi.

Azt, hogy ezt nem csak én gondolom így, nagyban valószínűsíti pártunk és kormányunk viselkedése. Hétfőn még ellene voltak a felvetésnek, de sikerült három mondattal beszorítaniuk magukat egy olyan sarokba, ahol nem szeretnének maradni. Az, hogy megérdemlik-e a beszorítást, teljesen érdektelen. Én meghallgattam Varga képviselő expozéját és inkább egy fáradt ember zavaros mondatainak tűntek, mint egy koherens világnézet kifejtésének. Mint amikor az ember zsibbadt aggyal elkezd egy mondatot és félidőben rádöbben, hogy nem való oda, nem is ezt akarta igazán mondani, de  valahogy befejezi, ha már elkezdte és a többiek meg komolyan veszik. De igazából ez mindegy is, az emancipáció öszödi beszéde elhangzott, az értelmezés adekvát, lehet menni tüntetni. És láss csodát, szerdán a kormánypárt megpróbál átmenni a másik oldalra. Nem állnak meg középen, mondván: bocsánatot kérünk, hülyeséget beszéltünk, de a felvetést akkor sem tartjuk jónak. Most már hirtelen az is jó. Egyhangúlag. Vajon milyen szakmai érvekkel szembesültek hétfő éjszakától szerda délelőttig? Vagy ez nem erről szól?

Persze, hogy nem. Sajnos, nem. Vigasztalhatna, hogy az átosonás a másik oldalra nem fog sikerülni. Az ellenség meglelésének élvezete oly nagy, hogy arról senki sem mond le holmi átállásért. Az csak az újabb üldöző megszerzéséhez elég. Borítékolható, hogy kormánypártjaink ebben a témában megrekednek középen, a senkiföldjén, ahol mindkét tábornak kényelmes céltáblául szolgálnak majd. Nem sajnálom őket ezért, és azt sem hiszem, hogy ennek a fiaskónak önmagában lesz különösebb jelentősége, de a jelenség nem tölt el örömmel. Azt álmoskönyvek szerint az ilyen mentalitás nem a szebb jövő előjele.

 

35 komment

Címkék: megmondás így látom én

A bejegyzés trackback címe:

https://alszentfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr394786335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubu1 2012.09.18. 22:01:47

Ez a "szebb jövő" kifejezés az utolsó mondatban csak egy véletlen műve, vagy a posztoló tényleg jobbikos/gárdista?

egy maréknyi dollár 2012.09.18. 22:03:18

Én még nálad is pesszimistább vagyok, nem alap nélkül.
Olvasd el lsz. a Magyar Narancs mai cikkét a témában.(A jog erejéről és erőtlenségéről)

ubu1 2012.09.18. 22:05:02

Egyébként jó a poszt!
Azt viszont ne felejtsük el, hogy másodszorra a parlament ellenszavazat nélkül fogadta el dolgot. Tehát az ellenzék is beállt a sorba. Az elemzésből látszik, hogy bizonyára kénytelen volt. Mert bizonyára a sok demagóg idióta a kialakult helyzetben a nemmel szavazókat azonnal a családon belüli erőszak pártolóiként bélyegezte volna meg, ami bizonyára egyik ellenzéki (értsd: a fityeszen kívül minden más) pártnak sem hiányzik.

egy maréknyi dollár 2012.09.18. 22:08:35

Mondjuk, azért az is elég szomorú, hogy pl. a Tolcsy(vagy bármelyik, hasonló kaliberű ún. politikus) minden újabb faszságmondását százak kommentelik, ez a téma pedig 5 óra leforgása alatt két érdeklődött vonzott, ráadásul az egyik(ubu1) komolytalan.

egy maréknyi dollár 2012.09.18. 22:09:26

@ubu1: Bocs, közben megkomolyodtál.

ubu1 2012.09.18. 22:13:50

@egy maréknyi dollár: Ja, igen. Tudod a legfrissebb pillanatnyi élmény a cikk végéből jön. Aztán pár perc, és az ember végiggondolja egyben, amit olvasott. Ilyenkor jönnek az átgondoltabb dolgok, a mélyebb gondolatok. :-)

2012.09.18. 22:22:41

Nekem az a hozzáállás fura, hogy vagy nincs családon belüli erőszak, vagy férfiak vernek nőket/gyerekeket. Mindkettő ugyanolyan konzervatív baromság. Egy ilyen témában nem a diszkriminációt kéne erőltetni, hanem semleges és mindenki hasznára levő koncepciót tolni (ami nem áll meg sem a nőknél, sem pedig a verésnél).

Az igazi Trebics 2012.09.18. 22:38:14

Má' bocs, hogy beleszólok, de nem arról volt szavazás, hogy legyen róla parlamenti vita? Jogászként roppant érdeklődve várom, hogy 1. még ebben a ciklusban megszavaznak-e valamilyen konkrét btk módosítást és 2. ugyan mit tudnak kiizzadni, hogy ne valamelyik meglevő tényállás minősített esetének tűnjön.

Vu, de ja vu 2012.09.18. 22:41:26

MOST MONDOM: BÁRMILYEN ESEMÉNY - MINT EZ A LEPKEFINGNYI METRO-TILITOLI - FÖLÖSLEGES SZÁJTÉPÉS ABBAN AZ IDŐBEN, AMIKOR TÖBB MINT KÉT ÉVE A DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNY-RENDSZER LEBONTÁSÁN FÁRADOZNAK, (ILYEN SÚLYT JELENT A KORMÁNYNAK A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK IS, DE MONDHATNÁM AZT IS, HOGY AZ ÁLLAMPOLGÁROK SÉRELMÉRE ELKÖVETETT BÁRMILYEN BCS!!!), VAGY ÖSSZEFOGÁS, VAGY ÚJ FORMÁCIÓ MEGALAKULÁSA KELLENE, MERT HA OV-KIRÁLYNAK SIKERÜL ALAPIG BONTANI A DEMOKRATIKUS ÁLLAMBERENDEZKEDÉST (ARRA IGÉNYESEKNEK HAGYJUNK TERET A ZSIDÓ-ÖSSZEESKÜVÉS BELESZÖVÉSÉRE IS), HA LENNE IS KORMÁNYVÁLTÁS, MAX. ALAPOKRÓL VALÓ ÚJJÁÉPÍTÉSRŐL LEHETNE SZÓ, VAGY MÉG ROSSZABBRÓL:-(((

KINEK NEM ESETT MÉG LE 2010 ÓTA, HOGY JOBBÁGYNAK NEVELNEK AZ OKTATÁSI TÖRVÉNNYEL, RABSZOLGÁNAK A HITEL-RENDSZERREL, ZOMBINAK A KÖZSZOLGÁLATI MÉDIA IRÁNYÍTÁSÁVAL???

Miért van mostanában annyi blog a 40-50 éves külföldi boldogulásról???

Miért nem arról szólnak blogok, hogy fejődő stádiumú vállalkozások indulnak???

Miért olyan munkalehetőségekkel kecsegtetnek kizárólag, ami amúgy is állami kiadás, tehát semmit nem nyer az állam rajta (köztes cégen átvezetve persze a köztes cég nem lesz veszteséges)...

Nők elleni erőszak??? LEGYEN ERŐS RENDŐRSÉG ÉS MEGFELELŐ JOGSZABÁLY!!! NEHOGY AZT GONDOLJA VALAKI, HOGY A KÖZRENDŐR FÉL, HA A TÖRVÉNY MELLETTE ÁLL!!!

pushup 2012.09.18. 23:11:17

igen, igen, igen
az egész magyar politika (és politika iránt érdeklődők) rákfenéje, hogy sosem azt nézzük, mint mond, hanem azt, hogy ki mondja. ha nem ismerjük, megkeressük azt az első szót, vagy mondatot, ami után eldöntjük, hova tartozik és máris visszaugrunk az előző pontra.

konfetti 2012.09.18. 23:25:00

Off: ennél blikkfangosabb index-alcímet szerintem rég láttam, megvolt a csemege mára :)

unionista (törölt) 2012.09.18. 23:49:38

a többség apatikusan gondolkodik a közéletről. pont leszarja mindkét tábort és az összes pártot. a harmadik utasság az, hogy hülye aki ilyen kérdésekkel és a politikusok megnyilvánulásaival bármilyen módon foglalkozik. te versz valakit? téged vernek? nem? akkor szard le az egészet.

Begemot (törölt) 2012.09.19. 00:11:50

@Az igazi Trebics: na ez az, a mezei paraszt csak a női jogvédők verődését, tüntetését látja és ebből azt hiszi, hogy a mostani Btk nem is tiltja a családon belüli erőszakot...
már pedig a zaklatás, testi sértés, becsületsértés, emberölés, erőszakos nemi bűncselekmények most is büntetendőek
a családon belül is

egy darabbal sem lesz kevesebb az ilyen bűncselekményekből, csak azért mert most külön nevesítik

az is egy eltévedt LMP-s, SZDSZ-es, jogvédős, liberális hazugság, hogy a Fidesz képviselői azért nem támogatták kezdetben a külön tényállássá tételt, mert mind módszeres gyerekverő és láncon tartják otthon a feleségeiket, férjüket
gondolom szóltak nekik, hogy ez jogdogmatikai szempontból szükségtelenül kazuisztikussá teszi a Btk-t, semmivel nem nyújt nagyobb védelmet, mint a mostani tényállások
eddig is elítélték a nagypapát, aki a 4 éves unokáját a farkán lovagoltatta, meg a férjet, aki a feleséget megkínálta a szőlőkaróval

nem a Btk fogja megoldani a családon belüli erőszak kérdését, hanem a kulturális változás, ami vagy eljön, vagy nem
embert sem azért nem ölünk, mert tiltja a törvény, hanem mert általában helytelenítjük

Strössner_Alfréd 2012.09.19. 02:52:23

Egy pofonba még senki se halt bele.

töreki 2012.09.19. 07:05:39

Alapvetően rossz a megközelítés! Miért is kell az országnak eltartani a lumpen proletárokat a pestieket? Meg kell szüntetni, hogy minden cégnek Pesten legyen a központja és ezzel több dolgot is megoldhatunk! Nagyságrendekkel kevesebb lesz a rezsi az érintett cégeknél, nem kell Pestre utazgatni ezáltal nem leszenek dugók, nem kell dugó díjat bevezetni, lesz képük a pestieknek is hogy milyen "könnyű" munkahelyet találni. A mai világban ez nagyon könnyen megoldható az intereneten gyakorlatilag minden megoldható, nem kell hozzá utazni, csak akarat kérdése! Még egy nagyon lényeges hozadéka lenne a sok metélt venné a sátorfáját és arrébb költözne egy országgal így ismét Budapest lehetne judapestből!

milyen szép a Vértes, ó 2012.09.19. 07:12:33

@Begemot:

"eddig is elítélték a nagypapát, aki a 4 éves unokáját a farkán lovagoltatta, meg a férjet, aki a feleséget megkínálta a szőlőkaróval"

Egen, alighanem ezért vannak gyerekek, akiket évekig molesztálnak, meg feleségek, akik évtizedekig leesnek hetente a lépcsőn. Sosem értem, aki ilyeneket talál ki, az tényleg azt hiszi, hogy előbb-utóbb elhiszik a hazugságot a többiek?

Persze az a rész igaz, hogy az egész hercehurcának semmi értelme, ha pusztán új nevet adnak a régi dolognak, de tényleg csak annyiról van szó, hogy új nevet adnak a régi dolognak?

milyen szép a Vértes, ó 2012.09.19. 07:14:38

@töreki:

És akkor a szerencsétlen idióta megpróbálta megtippelni, miről szól a poszt. Sebaj, legközelebb! :)

Syllabux 2012.09.19. 08:18:49

@Álszentfazék Jól látod, hogy a nagy Fideszanyázásban elsikkadt a lényeg. Azért fontos, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállás legyen, mert az eddigi szabályozás szerint minden egyes pofont külön eljárásban kezelnek, ami finoman szólva nem igazán hatékony.
Ez a cikk viszonylag jól megvilágítja a problémát, ha érdekel valakit a kérdés: www.stop.hu/belfold/buncselekmeny-lesz-a-lelki-bantalmazas-miert-nem-orulnek-a-nok/1056058/

Donfanyar 2012.09.19. 08:23:54

"alighanem ezért vannak gyerekek, akiket évekig molesztálnak, meg feleségek, akik évtizedekig leesnek hetente a lépcsőn"
Nem tudom érzed-e, hogy önmagad ellen érvelsz, hiszen ezeket _tényleg_ bünteti a törvény, és ha ezután egy másik paragrafus alatt fogja büntetni, attól semmi lényegi nem fog változni.
Egyébként tök jó ez a hisztériakeltés, nem is tudom eddig miért nem vettem észre a főutcán sétálgatva a bucira vert arcú nők tengerét... Ismerjük a feminista "statisztikákat", miszerint minden 5 nőből 6-ot vernek rendszeresen. Cseppet sem tűnnek túlzónak.

Nyugaton ez a folyamat már 4-5 évtizeddel ezelőtt lezajlott, meghozták a feminista ihletésű törvényeket, és a CSBE - ki hitte volna?! - nem szűnt meg. Csak a hamis vádaskodások száma nőtt 2-3 nagyságrenddel. Manapság a legtöbb amcsi válóperes ügyvéd azzal kezdi az esetfelmérést, hogy milyen hamis váddal érdemes próbálkozni ahhoz, hogy az ügyfél jól járjon. CSBE? Molesztálás? Nemi erőszak?
"Bíró úr, a legutóbbi tárgyalás óta eszembe jutott, hogy a férjem 6 évvel ezelőtt megerőszakolt, kérem ellene a távoltartási rendeletet! (Meg a lakást, a kocsit, a gyerektartást.)"
Kell ez nekünk, mint púp a hátunkra.

Donfanyar 2012.09.19. 08:25:42

Egyébként tényleg beszédes, és a poszt igazát bizonyítja, hogy míg a fröcsögő ellentáborok agymenéseire szekérderékszám ömlik a komment, itt csak pár ember tud hozzászólni. Oszd meg és uralkodj? Hm.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.19. 08:33:10

14 éve hajnali 3-kor kelek , pék vagyok . Nagyon "szeretem a munkám", 150 ezret keresek havonta. Sok embernek okozok örömet, boldogságot, jóérzést, naponta kell a csúcson lennem.
Ki ad nekem ezért plusz milliókat, kormánykitüntetést, médiaszerepléseket?

Örülök és büszke vagyok a magyar olimpiai sikerekre, de hány bőrt húz még le az átmeneti kormány az ünneplésekkel, öntömjénezéssel?

A bajnok vagy helyezett megnyert egy versenyt, hogy ezt olimpiának hívják az egy dolog.
Neki az a munkája, azért fizetik. Miért kell ekkora plusz jövedelmet juttatni nekik és plusz kitüntetéseket adni.

Csak a munkáját végezte, jól!
Sunyi módon utólag határozták meg a jutalmakat.

Miért nem év közben támogatják őket normálisan, illetve nagy részét a tömegsportra, az egészségesebb nemzetre kellene fordítani!

A politika saját fényezésére használja őket, én 1 verseny megnyeréséért nem adnék ennyit.

Profitálhat az erkölcsi sikereiből, de azért abnormálisak az összegek és a péknek is jól jönne.

Ez a komcsi stílus tipikus sportpolitikája.

Szép volt fiúk, lányok, de sok a lóvé érte!

Donfanyar 2012.09.19. 08:37:23

@Syllabux: Jó hogy belinkelted ezt a cikket, mert azt bizonyítja elsősorban, hogy a feministáknak semmilyen törvény nem jó, semmivel nem tudnak megelégedni, és mindig mennek a parlamenthez újabb _férfiellenes_ szigorításokért.
Ha most a kormány megszavaz valami CSBE-törvényt, attól megszűnik a CSBE? Ugyan. Jövőre is lesznek nők, akikért a feministák síkra szállhatnak, és azután is, és 100 év múlva is. Ez az ő részükről egy végeláthatatlan monoton darálás, ezek a sínpárok a végtelenben sem találkoznak. A férfiellenes lobbizás kifizetődik, mert sosem lehet leállítani, hiszen mindig lesz egy nő akit megütnek, még akkor is, ha már a csúnya nézést is halállal fogják büntetni.
Van egy határ, ahonnan már nem érdemes erőforrásokat ölni a dologba, és a törvényeket tovább szigorítani, mert semmiféle felmutatható eredmény nem fog születni, egyetlen bántalmazott ember sem fog megmenekülni. A probléma az, hogy ezt a határt nagyjából elértük, a nyugat túl is szaladt rajta pár kilométerrel. Kétlem, hogy a bántalmazók most tűkön ülve néznék a parlamenti közvetítéseket, és ha nem tetszik amit látnak, akkor soha többé nem emelik fel a kezüket.

Arra már inkább ki sem térek, hogy a feministák teljesen megmérgezik az egész témát azzal a hülyeséggel, hogy minden férfi nőverő tróger, és minden nő ártatlan áldozat angyalka. (Lásd a linkelt cikket is.)

magnetize 2012.09.19. 08:49:23

Na, az első mondat elég volt. Azért baromira nem mindegy az, hogy valakit egyszer elkapnak és jól megvernek az utcán, vagy éveken át minden nap azzal a tudattal megy haza, hogy vajon ma megveri-e a saját férje/felesége/szülője, és ott nem lesz senki, akinek legalább esélye lenne a segítségére sietni...

genyamagyar 2012.09.19. 09:06:11

"Másrészt: ez egy felesleges felvetés, embert verni, erőszakolni most is tilos, semmin sem fog változtatni, ha mától kétszer tiltjuk meg."

Gondolod, hogy ugyanaz lesz a tényállás a CSBE esetén, mint egy kocsmai pofon után?

Hülye vagy-e?

genyamagyar 2012.09.19. 09:07:56

@Donfanyar: "Ha most a kormány megszavaz valami CSBE-törvényt, attól megszűnik a CSBE? Ugyan."

Ezek szerint nem kell törvény bármiylen gyilkosság ellen sem, hiszen attól megszűnik a gyilkosság? Ugyan.

a_tom 2012.09.19. 09:14:00

Azok tényleg hülyék akik nem értik hogy miért specilis eset a családon belüli erőszak, vagy csak trollok, erőszaklobbisták?
Igen most is tilos a testi sértés, a nemi erőszak, de nem mindegy hogy ha 2 idegen között zajlik le, akkor a sértett megteszi a feljeletést, hazamegy a biztonságba, míg ha az áldozat ki van szolgáltatva az elkövetőnek, akkor továbbra is egy fedél alatt laknak, vagy ha mégis lecsukják akkor anyagilag lehetetlenül el az áldozat..
Ezt igenis külön kell kezelni, remélem hogy valami értelmes megoldás születik, bár vannak kétségeim a "szakembereik" eddigi ámokfutását látva...

Ez a hirtelen pálfordulás viszont nem meglepő, az erkölcs és értékek nélküli, gátlástalan pszichopaták sajátja, és lássuk be a populista politikusok 90%-a ilyen. A maradék 10% a tökhülye bólogatójános. A nem populisták meg egyelőre nem versenyképesek.

szekertabor · provo.blog.hu 2012.09.19. 09:21:36

Végre egy poszt, amely - ha csak felvezetőként is - rámutat, hogy "a négyes metró egy elhibázott elgondolás, nem ott és nem az kellene, elviszi az erőforrásokat fontosabb, hasznosabb projektek elől, egy rohadt drága, haszontalan presztízsberuházás, semmilyen hosszú távú, átfogó koncepcióba nem illeszkedik, mert ilyen koncepció nincs is, tehát, egy alkalmatlan csapat kártékony pénzkidobása."
Ez ugyanúgy igaz maradt Tarlós alatt, mint amennyire igaz volt Demszky alatt, és tragikus, hogy erre az új városvezetésnek sincsen szeme.

Másfelől azután, hogy az első Orbán kormány belebukott abba, hogy rámutatott: tarthatatlan, hogy a főváros nem szolgálja hanem kizsákmányolja az országot, nem igazán maradt mozgástere az új ciklusra.

genyamagyar 2012.09.19. 09:25:00

@a_tom: Tökéletesen egyetértek!

Egyébként egyszerűen nem értem, hogy bárki aki nem veri a családját - tehát nem ellenérdekelt - miért nem támogatja ezt a törvényt? Ha csak egy erőszakkal kevesebb lesz, már akkor is megérte!

Persze aki veri a családját, annak megértem az ellenállását.

qwertzu 2012.09.19. 09:51:50

Poszt: 10/10.

@genyamagyar: "Egyébként egyszerűen nem értem, hogy bárki aki nem veri a családját - tehát nem ellenérdekelt - miért nem támogatja ezt a törvényt"

Mert ennyi erővel mindenre hozhatunk külön tényállást, mert "Ha csak egy erőszakkal kevesebb lesz, már akkor is megérte!"
A vízparti erőszakra, a vízen elkövetett erőszakra, a szárazföldi erőszakra, a családon kívüli erőszakra, a hétvégi erőszakra, a hétköznapi erőszakra, a hajnali, reggeli, délelőtti, déli, délutáni, esti, alkonyati, késő esti, éjjeli erőszakra, és a végén lesz egy rohadt hosszú BTK-nk.

Donfanyar 2012.09.19. 10:45:25

@genyamagyar: "Ezek szerint nem kell törvény bármiylen gyilkosság ellen sem, hiszen attól megszűnik a gyilkosság? Ugyan."
A demagógia mindent megold :)
A gyilkosság ellen, és a CSBE ellen is léteznek törvények. Ha most mindkettőt megkavarjuk, a gyilkosságok és a CSBE számában sem lesz jelentős változás. Nem véletlenül védekezett a fidesz, és a bírói kamara azzal, hogy az ilyen fölösleges törvényi kavarásoknak semmi értelme.

Donfanyar 2012.09.19. 10:47:58

@genyamagyar: "egyszerűen nem értem, hogy bárki aki nem veri a családját - tehát nem ellenérdekelt - miért nem támogatja ezt a törvényt?"

Mert nem mindenki hülye... Mert vannak akik látják hogy mi történt külföldön, ahol ezeket a törvényeket már rég bevezették. Az erőszak makulányit sem csökkent, de ártatlan emberek ezreit vágták börtönbe hamis vádak alapján. Talán ha a demagógia és az érzelmek helyett a realitásokat vizsgálnátok, ti is rájönnétek miért porblémázik elég sok ember.

Begemot (törölt) 2012.09.19. 22:04:46

@milyen szép a Vértes, ó: ismétlem, az elkövetők megbüntetése eddig is lehetséges volt, sőt az esetek nagy részében még magánindítvány sem kellett hozzá
most sem fog semmi változni, egyszerűen annyi szigorítást tudok elképzelni, hogy a lelki bántalmazás nevű kétes értelmezési hátterű tényállást megkreálják... ez meg mint gumiszabály sok idióta jogesetet fog szülni

az USA-ban meg máshol a nyugati államokban elérték a nagy jogvédők, hogy a szülőket minden szomszéd, ismerős feljelenti, ha akár csak gyanúsak is nekik, elveszik a gyerekeiket mégis megmaradt ott is a családon belüli erőszak, vérfertőzés, bántalmazás, lelki terror, meg benn hagyják a gyereket az autóban megfőni, amikor bemennek a bevásárlóközpontba, anyuci fegyverével lelövik egymást a 3 évesek, belefulladnak a kerti medencébe, pincében tartja fogva a gyerekeit és kúrja évtizedeken át egy osztrák arc, a család kutyája széttépi a csecsemőt, mert felelőtlen szülők azt hiszik, hogy a kutya megbízhatóbb, mint egy ember...
sem a szándékos, sem a gondatlan sérülésokozás nem lesz jobban büntethető
elvégre minden elképzelhető fizikai bántalmazás már most is büntetendő
a lelki terror meg egy jogilag megfoghatatlan dolog

majd a büntető igazságszolgáltatásban is elharapódzik a pszichológus "szakértők" uralma, mint a családjogi ítélkezésben, csirkebélből megmondják a kis bölcsészek, hogy a gyerek lelkileg bántalmazva volt...
anyuci meg majd örül, hogy apucit lecsukják egy ilyen megdönthetetlen bizonyíték miatt és lelép a szomszéd Gabi bácsival és viszi a teljes vagyont

miért nem a mostani teljesen megfelelő és szigorú szabályokat kényszerítik ki inkább? aki mást megöl, megver, megsért, azt büntetni kell... most is, ezután is

Begemot (törölt) 2012.09.19. 22:10:36

@genyamagyar: mert vannak jogász végzettségűek, akik értik, hogy amit most kazuisztikus módszerrel szabályozni akarnak, az már régen büntetendő más tényállások neve alatt

a felderítést, ítélkezést a látencia lehetetleníti el, ez pedig nem a büntetőjog sara, hanem a társadalomé
a családon belüli erőszak egy olyan cselekmény, ahol a látencia magas
a felderítést, a tanúk védelmét, a büntetőeljárást, rendőri intézkedések jogi hátterét kellene megerősíteni, nem új, hangzatos tényállásokat kreálni

a társadalmi szemléletváltás fogja eltüntetni a családon belüli erőszakot, ahogy a korrupciót is
ha nem lesz gyökeres szemléletváltás, akkor akár halállal is fenyegethetik a korrupt embert vagy a családját terrorizálót, akkor sem változik semmi

ez csak kis részben büntetőjogi kérdés

és igen a visszaélés lehetősége elég nagy, ahogy a külföldi példákból látjuk
ahol nagyon szigorú, egymást feljelentő rendszer működik, ott vannak a legdurvább melléfogások, baklövések

mást megverni, sérülést okozni bűncselekmény, ezt a Btk ma is kimondja általános érvénnyel

Begemot (törölt) 2012.09.19. 22:14:55

@genyamagyar: a gyilkosság ellen sem úgy szól a törvény, hogy külön tényállás szól a családon belül elkövetett cselekményekről, meg külön a Kovács vezetéknevűek megölése ellen, meg külön a Tisza bal partján elkövetett cselekmények ellen

minősített esetek vannak, amik indokoltak, helyesek
talán a kapcsolódó bűncselekményeknél lehetne minősített eset a családtag sérelmére elkövetett elkövetés
de ki a családtag?
Csjt majd megmondja?
vagy az elvált házastárs minek minősül?
és az alkalmi szexpartner, barátnő?

most is kaphat sok évet, aki megver, megöl mást, talán csak be kellene tartatni a már meglévő törvényeket, növelni a felderítés hatékonyságát
süti beállítások módosítása